Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Wprowadzamy nowy profil użytkownika.
- Galerie zostały usunięte (mało osób z nich korzystało)
- Blog zostanie zastąpiony notkami
- Dodano prywatne wiadomości
- Dodano filmy oczekiwane
- każdy użytkownik ma teraz swoją domene logi.fdb.pl :)
Uwagi proszę pisać tutaj
Muszę przyznać, że niezła myśl. Też jestem za tym, by to "notki" były domyślne, a nie "wszystko".
> Czudi o 2009-06-19 09:28 napisał:
> Musisz wejść w ustawienia profilu i tam zaznaczyć, ż chcesz żeby tylko noki były
> wyświetlane. Chyba, że chodziło Ci o to by ta opcja była ustawiona jako
> domyślna, co w sumie byłoby chyba lepsze…
Tak – dokładnie, chodzi mi o to, żeby były domyślne – tak jak kiedyś Blog. Puste miejsce by tam głupio wyglądało; nie każdy chce mieć wywalone wszystkie poruszane tematy na forach, a notki jednak coś mówią o użytkowniku.
EDIT: tak samo w zakładkach dotyczących filmów – fajniej by było (wg mnie), gdyby domyślną zakładką były ulubione, a nie nasz oceny filmów
> Wodnica79 o 2009-06-19 11:08 napisał:
> Tak – dokładnie, chodzi mi o to, żeby były domyślne – tak jak kiedyś Blog. Puste
> miejsce by tam głupio wyglądało; nie każdy chce mieć wywalone wszystkie
> poruszane tematy na forach, a notki jednak coś mówią o użytkowniku.
No właśnie po to jest ta opcja ale 99% użytkowników nie pisze notek i ich profil byłby pusty.
Jeżeli ktoś pisze notki to zapewne zmieni sobie to ustawienie –
tak czy inaczej domyślną kategorią będzie wszystko. Postaram się jeszcze nad nią popracować by poprawić jej czytelność i łatwiej było rozróżnić konkretne treści.
> EDIT: tak samo w zakładkach dotyczących filmów – fajniej by było (wg mnie),
> gdyby domyślną zakładką były ulubione, a nie nasz oceny filmów
A ja wolę by domyślne były ostatnie filmy obejrzane przez osobe (ocenione). Nigdy nie dogodzimy w tej kwestii wszystkim. W poprzedniej wersji nie było widać żadnych i jakoś było :)
Zawsze mogę zrobić też ustawienie co domyślnie pokazywać jeżeli znajdzie się wystarczająca liczba osób.
> majak01 o 2009-06-19 12:27 napisał:
> Jestem całkowice za takim wyborem, co ma być domyślnie pokazywane. Sam z chęcią
> ustawiłbym sobie ulubione filmy zamiast ostatnio ocenionych.
OK dopiszę zrobienie takiej opcji do TODO :)
Powtórzę swoje pytanie, bo chyba zostało pominięte i nie doczekam się odpowiedzi..
Czy rozważacie w ogóle zmianę pisowni nicku z drukowanych liter na normalne oraz przeniesienie reputacji gdzieś wyżej ?
Iiii kiedy będzie widać, kto oczekuje na dany film? Bo ta strona się nie wyświetla.. np.: http://fdb.pl/film/6380-kinematograf/anticipations
> nathalie o 2009-06-19 12:36 napisał:
> Powtórzę swoje pytanie, bo chyba zostało pominięte i nie doczekam się
> odpowiedzi..
>
> Czy rozważacie w ogóle zmianę pisowni nicku z drukowanych liter na normalne oraz
> przeniesienie reputacji gdzieś wyżej ?
>
> Iiii kiedy będzie widać, kto oczekuje na dany film? Bo ta strona się nie
> wyświetla.. np.: http://fdb.pl/film/6380-kinematograf/anticipations
Wszystko to jest w TODO. Zadowolona ?:)
PS. nathalie jak byś sobie skróciła "O sobie" to pewnie lepiej by było twoją punktację widać :D
> Grzegorz_Derebecki o 2009-06-19 12:39 napisał:
> Wszystko to jest w TODO. Zadowolona ?:)
>
To się nazywa praca na rzecz ludu :D
A na moje pytanie odpowiesz? :P
"A czy dałoby radę zrobić tak, że w dniu premiery jakiegoś filmu, który dodaliśmy do oczekiwanych, dochodziłby do nas email lub wiadomość prywatna, że owy film właśnie wchodzi na ekrany kin/wychodzi na dvd. Nieraz się zapomni o danej produkcji i przegapi możliwość obejrzenia w kinie.
Gwiazdki, służące do zaznaczania jak bardzo oczekujemy danego filmu są praktycznie niewidoczne, ledwo je zauważyłem, bo zlewają się z tłem strony."
:P
> Wszystko to jest w TODO. Zadowolona ?:)
Zadowolona ;)
> PS. nathalie jak byś sobie skróciła "O sobie" to pewnie lepiej by było twoją
> punktację widać :D
Mi się podoba moje "o mnie" i mam takie od jakichś 3 lat więc nie mam zamiaru teraz zmieniać z powodu nowego profilu ;p a i tak nie byłoby widać reputacji bez przewijania strony.
> PS. nathalie jak byś sobie skróciła "O sobie" to pewnie lepiej by było twoją
> punktację widać :D
Usunąłem o mnie i punktacji dalej nie widać;) Muszę jeszcze usunąć ocenione filmy będzie w sam raz;p
Mam jeszcze jeden "kłopot": chciałem obejrzeć jeszcze raz film (zaznaczyć żeby nie zapomnieć), który dawno widziałem, ale nie mogę, bo go już oceniłem. Co teraz?! Usunąć ocenę i dać do obejrzenia. No, ale wówczas nie będę pamiętał jak go ze wspomnień oceniłem:) Co z tym zrobić?;D
> Grzegorz_Derebecki o 2009-06-19 12:20 napisał:
> No właśnie po to jest ta opcja ale 99% użytkowników nie pisze notek i ich profil
> byłby pusty.
> Jeżeli ktoś pisze notki to zapewne zmieni sobie to ustawienie –
> tak czy inaczej domyślną kategorią będzie wszystko. Postaram się jeszcze nad nią
> popracować by poprawić jej czytelność i łatwiej było rozróżnić konkretne treści.
>
No i o to mi chodziło :-) Teraz mi się mój profil bardziej podoba :-) Dobrze, że się da ustawić w ustawieniach.
>
> A ja wolę by domyślne były ostatnie filmy obejrzane przez osobe (ocenione).
> Nigdy nie dogodzimy w tej kwestii wszystkim. W poprzedniej wersji nie było widać
> żadnych i jakoś było :)
>
I tu błąd myślenia – ostatnio ocenione niekoniecznie są ostatnio obejrzanymi !!!!!!! (będę okropna i znów podam chociażby siebie za przykład :D)
> majak01 o 2009-06-19 12:47 napisał:
> To się nazywa praca na rzecz ludu :D
> A na moje pytanie odpowiesz? :P
>
>
> "A czy dałoby radę zrobić tak, że w dniu premiery jakiegoś filmu, który
> dodaliśmy do oczekiwanych, dochodziłby do nas email lub wiadomość prywatna, że
> owy film właśnie wchodzi na ekrany kin/wychodzi na dvd. Nieraz się zapomni o
> danej produkcji i przegapi możliwość obejrzenia w kinie.
Pomyślimy :) Pomysł nie jest zły. Dodam do TODO ale ono już długie:)
> Gwiazdki, służące do zaznaczania jak bardzo oczekujemy danego filmu są
> praktycznie niewidoczne, ledwo je zauważyłem, bo zlewają się z tłem strony."
Cóż mają ten sam kolor co te przy ocenie filmu. Mnie tam się one nie zlewają :P Poza tym musiałbym obie zmieniać a prawdę mówiąc todo jest za długa już na to jak na razie:)
> Czudi o 2009-06-19 13:23 napisał:
> Mam jeszcze jeden "kłopot": chciałem obejrzeć jeszcze raz film (zaznaczyć żeby
> nie zapomnieć), który dawno widziałem, ale nie mogę, bo go już oceniłem. Co
> teraz?! Usunąć ocenę i dać do obejrzenia. No, ale wówczas nie będę pamiętał jak
> go ze wspomnień oceniłem:) Co z tym zrobić?;D
Nic bo to są filmy oczekiwane tak na prawdę czyli takie które chcemy obejrzeć 1 raz. Te które już widziałeś a chcesz zobaczyć jeszcze raz dodaj sobie do ulubionych :D
> Jankes o 2009-06-19 13:40 napisał:
> Grzegorz, a dlaczego teraz na głównej stornie profilu nie wyświetla się numer
> GG, pomimo że mam do wpisanego ?
Celowo, by kontakt był głownie przez prywatne wiadomości a nie komunikatory. Jak bardzo chcesz by ktoś do Ciebie na gadu-gadu pisał to wpisz sobie w pole o sobie.
W ustawieniach to jeszcze jest ale docelowo możliwe, że zniknie.
> Wodnica79 o 2009-06-19 13:51 napisał:
> I tu błąd myślenia – ostatnio ocenione niekoniecznie są ostatnio obejrzanymi
> !!!!!!! (będę okropna i znów podam chociażby siebie za przykład :D)
Dlatego planuję możliwość zmiany daty oddania głosu (już w swoim profilu) bo moim zamiarem jest by
Ocenione == Obejrzane
@Quagmire dobry pomysł to też można zrobić :) kiedy ja to wszystko zrobię?:)
> Grzegorz_Derebecki o 2009-06-19 14:40 napisał:
> kiedy ja to wszystko zrobię?:)
O wakacjach musisz zapomnieć.
> piwo_war o 2009-06-17 19:33 napisał:
> Zdecydowanie lepiej :)
>
> Z tego co zauważyłem to usunęliście opcję usunięcia oczekujących dodawanych
> treści. Przydałoby się ją przywrócić, bo żeby teraz anulować jakąś dodaną treść,
> to trzeba ją zamienić na inną.
Już można usunąć treść która jeszcze nie zaczeła być sprawdzana wystarczy na nią wejść i tam jest "usuń treść"
Wcześniej już to pisałem ale chyba trochę to pominięto:
Edycja / Usunięcie notki powinno być widoczne dla autora przy przeglądaniu jej. A teraz żeby coś zmienić muszę najpierw wejść w “Twoje notki”.
Czy zdjęcia w notkach muszą mieć to szare obramowanie?
Zamiast “twoje notki” bardziej by pasowało “moje notki”.
> sciema o 2009-06-19 20:28 napisał:
> Zamiast “twoje notki” bardziej by pasowało “moje notki”.
Mnie tak samo się wydaje, skoro na samej górze, między naszym nickiem a "Wyloguj się" jest napisane "Mój profil". Tak więc powinny być też "Moje notki".
> sciema o 2009-06-19 20:28 napisał:
> Wcześniej już to pisałem ale chyba trochę to pominięto:
>
> Edycja / Usunięcie notki powinno być widoczne dla autora przy przeglądaniu jej.
Tak zostanie – bo tak jest łatwiej i przejrzyściej w kodzie.
> Czy zdjęcia w notkach muszą mieć to szare obramowanie?
Tak, jak na całej stronie.
> Zamiast “twoje notki” bardziej by pasowało “moje notki”.
Da radę zmienić dopisze do todo :P
> Grzegorz_Derebecki o 2009-06-19 14:38 napisał:
> Celowo, by kontakt był głownie przez prywatne wiadomości a nie komunikatory. Jak
> bardzo chcesz by ktoś do Ciebie na gadu-gadu pisał to wpisz sobie w pole o
> sobie.
>
> W ustawieniach to jeszcze jest ale docelowo możliwe, że zniknie.
Kolejna opcja potrzebna jest usuwana. Co szkodzi, że w danych profilu będzie podany numer gg?
To nowe ułożenie jest beznadziejne z tego względu, że jeżeli wchodzę na profil to przede wszystkim w celu skontaktowania się z tą osobą. Co z tego, że będzie kontakt np gg w "o mnie", skoro, żeby go zobaczyć musiałbym przewinąć stronę, jeżeli ktoś dużo napiszę o sobie. Jeżeli się wprowadza zmiany nie można się cofać, trzeba iść na przód, czytaj: to co dobre i się sprawdza zostawić, to co się nie sprawdza/źle funkcjonuje – ulepszyć. Wiem, że są prywatne wiadomości, ale w każdym normalnym serwisie kontakt odbywa się przez wejście do profilu użytkownika, to co teraz jest – skrzynka w moim profilu jest dobre, ale na stronie adresata też jest potrzeba umieszczenia opcji nadania wiadomości.
Na profil wchodzę także, żeby w powiększeniu zobaczyć avatar, co tutaj mam, ale chce mieć go widocznego po lewej. To co jest aktualnie po prawej powinno być po lewej stronie. Dlaczego? Bo tak jest lepiej, a skoro było dobrze, to po co zmieniać na gorzej?
Wciąż mnie denerwują te liczby w ocenionych/ulubionych/oczekiwanych w chwili gdy nie ma "x/10" nie wiem co ta liczba oznacza, może ile razy ktoś obejrzał dany film?
Gwiazdki – będą zmienione? Bo o ile tutaj na forum są jeszcze do przebolenia, o tyle na profilu użytkownika są już tak małe, że wręcz nie zauważalne.
Przy reputacji powinna być ilość zdobytych punktów w tym miesiącu lub np miejsce w klasyfikacji wszech czasów, żeby te liczby nie były takie gołe, bo nie najlepiej to wygląda.
Nie widać na horyzoncie rozwiązania problemu zbyt dużej ilości białego tła, gdy wpisy z aktywności są krótkie oraz pod "FILMY" po prawej stronie, więc niżej propozycja.
Może takie ustawienie – po lewej to co jest do kreski nad "O MNIE". Po prawej od zdjęcia z danymi dać "O MNIE". Po lewej pod reputacją dać "Ocenione", tak jak jest teraz, czyli 5 pierwszych, a pod tym byłyby "Ulubione", a pod piątką ulubionych "Oczekiwane", co wypełniłoby białe tło. Natomiast "OSTATNIE WPISY" po prawej, pod "O MNIE", czyli zaczynałyby się wpisy na obecnej wysokości słowa "REPUTACJA".
> Wiem, że są prywatne wiadomości,
> ale w każdym normalnym serwisie kontakt odbywa się przez wejście do profilu
> użytkownika, to co teraz jest – skrzynka w moim profilu jest dobre, ale na
> stronie adresata też jest potrzeba umieszczenia opcji nadania wiadomości.
Będzie :)
> Przy reputacji powinna być ilość zdobytych punktów w tym miesiącu lub np miejsce
> w klasyfikacji wszech czasów, żeby te liczby nie były takie gołe, bo nie
> najlepiej to wygląda.
To tymczasowe rozwiązanie jak znajdę kiedyś czas to będzie to ładniej zrobione :)
Jak już dodajesz to wszystko tak masowo do TODO to ja mam jeszcze jedną propozycję. Chodzi mi mianowicie o to aby w filmografii danego aktora był podział na te filmy, przy których widnieje 'on sam' i pozostałe. Poprawi to zdecydowanie przejrzystość i usprawni przeglądanie ról danego aktora, oddzielając je od filmów biograficznych, dokumentalnych itp, gdzie nie wciela się w żadną postać. Tak jest zrobione na imdb.com i według mnie jest to niezwykle trafne rozwiązanie.
http://fdb.pl/osoba/31-john-cleese
jest problem, gdy tytuł filmu, lub rolę są dłuższe – zachodzą na następny wers zamiast być w nowym. nr 46
> Czudi o 2009-06-22 19:20 napisał:
> http://fdb.pl/osoba/31-john-cleese
> jest problem, gdy tytuł filmu, lub rolę są dłuższe – zachodzą na następny wers
> zamiast być w nowym. nr 46
Też to zauważyłam i miałam właśnie pisać.
A tutaj inny problem kiedy ktoś w końcu coś z tym zrobi??
http://fdb.pl/film/53334-return-to-house-on-haunted-hill/galeria
http://fdb.pl/film/55733-hot-rod/galeria
oraz wiele innych galerii które nie spełniają regulaminu!!
wszystko tyczy się oczywiście użytkownika http://kikaipik.fdb.pl/
> centralny o 2009-06-23 19:39 napisał:
> Jak mam niby przenieść mój stary blog?? Bo takie kopiuj wklej to to wygląda
> katastrofalnie!! Wszystko na nowo układać, linkować… a co z komentarzami??
Tak, gdyby kopiuj wklej działało to przepisał bym blog automatycznie ale tak się nie da. Poradzisz sobie masz dużo czasu.
> centralny o 2009-06-25 00:11 napisał:
> Profil użytkownika wygląda tragicznie np. w moim przypadku gdzie w rubryce o
> mnie mam sporo napisane http://centralny.fdb.pl/ zamierzacie coś z tym zrobić
> czy to już tak zostanie?? Po prostu kicha jakich mało… Miało by to lepsze ręce
> i nogi gdyby było wyśrodkowane pół na pół, bo wpis o mnie zupełnie nie klei się
> z rubryką ostatnich wpisów.
Centralny bo o mnie to tak na 1-2 zdania o sobie a nie jakaś biografia :)
PS. Tak zostanie chyba, że ty sobie to zmienisz albo z góry ograniczymy liczbę znaków w polu "o sobie"
> Grzegorz_Derebecki o 2009-06-25 09:38 napisał:
> Centralny bo o mnie to tak na 1-2 zdania o sobie a nie jakaś biografia :)
>
> PS. Tak zostanie chyba, że ty sobie to zmienisz albo z góry ograniczymy liczbę
> znaków w polu "o sobie"
Już Grzegorzu skróciłeś nicki w profilu i mój obecnie wygląda fatalnie ! – oczekuję innego rozwiązania
> majak01 o 2009-06-26 14:46 napisał:
> Po dodaniu nowego komentarza do notki, nie przenosi się on na pierwsze miejsce w
> tych notkach wyświetlanych na stronie głównej. Może by to poprawić?
Wątpię żeby to miało być poprawione, bo to chyba nie jest błąd. Miałem przyjemność czytać dyskusję na temat tego, jak wolfiemu przeszkadzało że za każdym razem jak aktualizował blog, wyświetlał się na głównej.
> piwo_war o 2009-06-26 17:23 napisał:
> Wątpię żeby to miało być poprawione, bo to chyba nie jest błąd. Miałem
> przyjemność czytać dyskusję na temat tego, jak wolfiemu przeszkadzało że za
> każdym razem jak aktualizował blog, wyświetlał się na głównej.
No tak, ale myślę, że aktualizowanie (zmienianie danych) to coś innego niż dodawanie komentarza do blogu.
Odnośnie tego, że tytuły filmów itp. zachodzą na kolejne wersy, proszę spojrzeć na screen: http://i291.photobucket.com/albums/ll312/caryca84/screen.jpg
PS – sorry za post po postem :)
Stworzyłem nową notkę i najpierw była to "wersja robocza". Gdy postanowiłem ją opublikować, nie wyświetla się na stronie głównej. Dla mnie to bez sensu. Nie warto wciskać "wersja robocza", bo później nikt nie zauważy, że ją dodałem jako opublikowaną. Noo chyba, że wejdzie na mój profil.
> majak01 o 2009-06-29 16:29 napisał:
> Stworzyłem nową notkę i najpierw była to "wersja robocza". Gdy postanowiłem ją
> opublikować, nie wyświetla się na stronie głównej. Dla mnie to bez sensu. Nie
> warto wciskać "wersja robocza", bo później nikt nie zauważy, że ją dodałem jako
> opublikowaną. Noo chyba, że wejdzie na mój profil.
A mi odpowiada tak jak jest. Nie widzę potrzeby, aby moje notki były na stronie głównej. Zwłaszcza, że rzadko pojawiają się nowe. Więc zanim opublikuję kolejną notkę raczej trochę poczekam.
> majak01 o 2009-06-29 16:29 napisał:
> Stworzyłem nową notkę i najpierw była to "wersja robocza". Gdy postanowiłem ją
> opublikować, nie wyświetla się na stronie głównej. Dla mnie to bez sensu. Nie
> warto wciskać "wersja robocza", bo później nikt nie zauważy, że ją dodałem jako
> opublikowaną. Noo chyba, że wejdzie na mój profil.
No tak bo liczy się data stworzenia notki. "Wersja robocza" jest raczej po to by sprawdzić jak notka wygląda i potem ją opublikować bo jak będziesz czekał kilka dni to faktycznie nie będzie na stronie głównej – liczy się czas powstania a nie opublikowania (by ludzie sztucznie nie podbijali notek).
> Czechu o 2009-07-02 21:45 napisał:
> Witam
> Panie Grzegorz a dało by rade zrobić tak, że przy oglądaniu ocenionych,
> ulubionych i oczekiwanych filmów, można by było zobaczyć fragment opisu tego
> filmu, tak jak było w poprzednim profilu?
Jestem przeciw. By całe opisy wrzucać, to za dużo miejsca zajmuje, a fragmenty i tak nikomu do niczego nie są potrzebne.
Proszę czekać…