Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Mam takie pytanie. Czemu na głównej stronie w rubryczce "Premiery tygodnia" co jakiś czas brakuje filmów, które akurat w danym tygodniu mają premierę. Na ten przykład obecnie brak tam filmu "Zanim przeklną nas dzieci". Najczęściej dotyczy to filmów dokumentalnych i starszych, które dopiero teraz doczekały się premiery w Polsce ("Zabriskie Point" czy "Bonnie i Clyde"). Jednak w galerii filmowej (także na głównej) problem ten nie występuje.
Dlatego, że nie mogę dodać premiery, jeżeli na stronie danego filmu nie ma dodanej daty polskiej premiery. A czasem się zdarza, że jakiś film, przeważnie jakiś starszy czy dokumentalny, nie ma tej daty. Będę musiała dodawać i dawać komuś do sprawdzania poza kolejką, bo tak będzie trzeba czekać.
EDIT: Widzę, że już są daty, więc dodałam brakujące premiery i zapowiedzi tego tygodnia.
Co do zapowiedzi na stronie głównej to przydało by się poprawić opis filmu "Essential Killing", bo w obecnej postaci jest nieczytelny – "Afgańczyk Mohammed zabija trzech amerykańskich. Trafia do więzienia gdzieś w Europie Wschodniej."
I podobnie do "Social Network" – "Akcja filmu toczy się w 2004 roku." na "Akcja filmu rozpoczyna się w 2003 r.", albo jeszcze konkretniej jesienią 2003 roku.
Można zastanowić się nad zmianą punktu w regulaminie- zamiast premier festiwalowych, tylko premiery kinowe. Wtedy problem z widmowymi premierami powinien zniknąć. Jeśli nie wiadomo czy film doczeka się premiery poza festiwalem, to trzeba by wstawić taką datę a potem najwyżej podmienić na datę premiery kinowej.
> Trophy o 2010-03-29 16:58 napisał:
> Dlatego, że nie mogę dodać premiery, jeżeli na stronie danego filmu nie ma
> dodanej daty polskiej premiery. A czasem się zdarza, że jakiś film, przeważnie
> jakiś starszy czy dokumentalny, nie ma tej daty. Będę musiała dodawać i dawać
> komuś do sprawdzania poza kolejką, bo tak będzie trzeba czekać.
>
> EDIT: Widzę, że już są daty, więc dodałam brakujące premiery i zapowiedzi tego
> tygodnia.
Co w takim razie robi "Mr. Nobody" w dziale premiery, skoro na fdb data premiery to 24 grudzień?
> Hsi_Nao o 2010-10-17 14:03 napisał:
> Od dłuższego czasu sporo osób (w tym i ja) upomina się, aby na stronie
> rozgraniczyć premierę polską: kinową, festiwalową i dvd. Wtedy nie byłoby
> żadnego problemu.
> Ale w tej sprawie "góra" milczy…
No dokładnie, ostatnio kolega, któremu polecałem fdb, żeby jak chciał sobie obejrzeć zwiastuny, to tutaj je znajdzie powiedział mi, że się mylę, że premiera danego filmu światowa jest teraz, bo na fdb pisze, że jest napisane, że pół roku temu i musiałem mu tłumaczyć, że to data premiery festiwalowa, co jest oczywistą oczywistością, że jest to absurd, aby przy braku rozdzielenia premiery festiwalowej i faktycznej, dawać festiwalową jako ważniejszą. Czasami mam wrażenie, że fdb jest podobne do sejmu i nie mogę czasami pojąć jak to możliwe, że rozwiązanie na logikę złe są implementowane na portalu.
Poza tym myślę, że się chyba trzeba porządnie zastanowić nad przyszłością portalu, tj. czy się rozwijać czy się zwijać. Bodajże rok czy już nawet półtora roku temu protestowałem przeciw zmienieniu aktualizacji "notek użytkowników" na głównej na tak, żeby pojawiają się tam tylko nowe tematy, wcześniej aktualizacja następowała po dodaniu komentarza do notki, przez co obecnie potrafi być tak, że temat powstały 4 miesiące temu wisi na głównej, co aż razi w oczy zastojem. Oczywistym efektem była sytuacja, że np ja zrezygnowałem z prowadzenia jakichkolwiek notek, bo i tak w przypadku ich aktualizacji dodania komentarza ani ja ani inni nie będą za bardzo wiedzieli, bo jeśli kilkadziesiąt osób ma "żywe notki" często komentowane, to co? Mam wchodzić w profile kilkudziesięciu użytkowników, aby sprawdzić czy przypadkiem tam nie dodano komentarza?

Ranking popularności stron internetowych za sierpień, wszędzie przy Filmwebie widzę wzrost
http://media2.pl/badania/70361-megapanel-sierpien-2010-interia-wyprzedza-gazete.html
Czy kiedyś pojawi się w tych tabelkach także Fdb, czy w końcu coś się ruszy choćby w sprawach o których napisał Ronaldinho?
> Quagmire o 2010-10-24 12:54 napisał:
> Czy kiedyś pojawi się w tych tabelkach także Fdb, czy w końcu coś się ruszy
> choćby w sprawach o których napisał Ronaldinho?
Mogę się założyć o dobre kubańskie cygaro, że fdb się tam nie pojawi (co najmniej w ciągu najbliższych 5 lat), bo już opary optymizmu jakie miałem dawno znikły :)
Jedno co mogę powiedzieć to, że wszelkie próby porównywania fdb do fw czy stopklatki nie mają najmniejszego sensu. FDb ma może promil użytkowników (0,1%;) w porównaniu z filmwebem, stosunek do stopklatki wygląda raczej lepiej, ale też mieści się w granicach błędu statystycznego. Za obiema strona stoi duży kapitał, strona logistyczna i masa promocji. Ten portal jest i tak fenomenem, bo wciąż istnieje i pojawia się gdzieś w świadomości osób interesujących się filmem w internecie. Inne małe projekty już raczej odleciały(filmosfera, aeri i co tam jeszcze), a tu jeszcze jest życie, tyle że faktycznie ostatni rok to całkowita stagnacja, w czasie gdy inne portale mocno się rozwinęły. Nie oczekuje od fdb takich rewolucji, ale lista TODO przepadła gdzieś w otchłaniach piekieł, bo co na niej się znalazło już nigdy nie ujrzało światła dziennego;)
O notkach kilka osób zainteresowanych ich czytaniem pisało po tej bezsensownej zmianie, ale coś tam miało być zrobione (trafiło do TODO) i przeszło rok minął. Ta strona w najbliższym okresie nie ma szans na wojowanie z pierwszą dwójką, ale ma/miała duże szanse na stworzenie własnej niszy użytkowników, która zapewni jej życie. Trzeba jednak coś tu robić, co będzie widoczne dla ludzi tu zaglądających (wiem, że gdzieś w tle praca cały czas trwa, np naszych 2 aktywnych redaktorów odwala kawał roboty, tylko że coś ponad rok temu było ich 4-5-ciu:/ Grzesiek robi jakieś sprawy techniczne, a drugi stara się by jeszcze jakieś konkursy były), by nie tylko trwać, ale i pójść choć trochę do przodu
do wzrostu popularności fdb potrzebne są zmiany, które uatrakcyjnią serwis dla innych.
Można się chwalić lub liczyć ile w bazie jest filmów czy osób świata filmu ale to nie przekłada się na ilość użytkowników.
Filmweb to zdecydowany lider i tu nie ma sensu porównywać się z nim
trzeba poczynić postępy…zmiany
całe szczęście fdb, że jest powiązane z napisy24, myślę, że to stamtąd najwięcej ludzi tu trafia
nie wiem kto jest pezpośrednio odpowiedzialny za serwis i jakie są możliwości ale to propozycje jakie mogły by uatrakcyjnić serwis:
- połączenie z facebookiem lub chociaż ’lubię to"
- powiązanie z jakimś sklepem z DVD "kup DVD/Blu-ray"
- dodać filmy powiązane (poprzednie i następne części filmu, seequele itp)
- dodać galerię osób – odrębną od portretu gdzie każdy mógłby dodać zdjęcie swojego ulubionego aktora
- dodać wytwórnie filmu oryginalną
- dodać nazwę stacji serialu w którym był oryginalnie po raz pierwszy puszczany oraz polską stację
- info o soundtracku
- miejsce kręcenia – tam gdzie były robione zdjęcia – a nie ciekawostka na ten temat
- w panelu osoby filmu rozgraniczenie serial / miniserial / krótkometrażowy
- na stronie osoby panel "NEWS" gdzie każdy mógłby wpisywać ciekawostki, newsy o danej osobie, plotki, linki
Ponadto tematem były premiery to powinno to być rozwiązane jak na stopklatce gdzie dokładnie są wyszczególnione premiery wraz z dystrybutorami, bo np 1 film może mieć 2 wydawców DVD
Mamy garstkę osób, które mogą dodawać galerie i trailery i musiały by pracować nad nimi 24h na dobę, żeby umieścić wszystko co potrzebne.
Dodam do tego dwie rzeczy:
- Przydałby się dział DVD. Jeżeli dodajemy premiery wydań DVD to niech to czemuś posłuży. Fajnie by było, gdyby istniała zakładka informująca o nadchodzących premierach filmów na DVD, informacje o wydaniu, opinie i recenzje na ich temat.
- Wiem, że z ilością ocen na fdb.pl bywa różnie, ale można pomyśleć na przyszłość nad bajerem, którego jeszcze nie posiada taki filmweb statystyki głosów, czyli ile osób kliknęło na przykład w pięć gwiazdek przy danym filmie (przedstawionych na wykresie słupkowym jak to w przypadku stopklatki).
Już tu raz tłumaczyłem z czego biorą się opóźnienia. Dodam tylko, że obecnie w miarę moich możliwości pracuję nad aktualizacją strony do nowej wersji frameworka (już nie zostało dużo).
moja podstawowa to by wrócić do sposobu odświeżania notek na zasadzie ostatniego wpisu/aktualizacji. To przypuszczalnie jest do zrobienia w miarę szybko, a chyba większość jest za.
Ze spraw które pamiętam, że proponowałem, trafiły do TODO i nie powinny wymagać (chyba;) dużej ilości czasu:
- Linkowania w biografiach
- zdjęcie z galerii ustawiające się zamiast plakatu, gdy tegoż nie ma
- wyświetlanie się galerii zdjęć osoby po kliknięciu na jej zdjęcie profilowe (jak w plakatach), by nie trzeba było przy jednym zdjęciu szukać po lewej strony zakładki (pierdoła, ale kiedyś trafiła na listę)
- Lubię to z Facebooka
O grubszych sprawach nie będę pisał, ponieważ zdaję sobie sprawę z braku czasu, mam jednak prośbę by listę TODO przejrzeć i może jeszcze parę rzeczy w miarę łatwych do zrobienia się znajdzie
Co do propozycji, to moim zdaniem w dziedzinie portali filmowych nikt już Ameryki nie odkryje, więc warto podpatrywać najlepsze rozwiązania z innych stron. Np
- odnośnik do pozycji filmu w rankingu Fdb
- zdecydowanie ustawienie premiery kinowej jako głównej
- wcale nie obraziłbym się za gustopodobnych czy znajomych bo to czasami więcej mówi o filmie niż ocena
- słupki o których pisał Redox
- ulubieni ludzie kina
- średnia oddanych głosów
- możliwość głosowania dopiero po premierze światowej
- może podgląd kto jeszcze czeka na dany film
- nowa treść- ogólne wpływy filmu z całego świata (skoro jest budżet)
- oczywiście sprawa z notkami która jest poruszana wyżej
- filmy powiązane (sequele, remake’i)
- no i nie wiem co jeszcze, może tło strony do wyboru byłoby fajnym pomysłem
Muszę przyznać, że tak to zawsze mam 100 pomysłów na tą stronę a jak przychodzi co do czego to…Jak sobie coś przypomnę to napiszę :)
Edit: O na przykład za takie tło jak w horrorowej sekcji Imdb to bym się nie obraził :D Ale chyba nie byłoby zbyt funkcjonalne na dłuższą metę
http://www.imdb.com/sections/horror/
po za tym co pisałem wyżej, nawiązując do tego co Jankes napisał
jako dodający prosił bym też o sortowanie wg typu daty dodania nazwy i %
wtedy bym wiedział szybko co zostało odrzucone i co poprawić
ponad to poza datą dodania – data weryfikacji.
oczywiście statystyki by były rewelacyjne
Dzięki wszystkim za propozycję. Dodałem mały widget do strony "Twoja sugestia" Proponuję by zgłaszać tam sugestie (prosiłbym po jednej na jeden temat) ułatwi to nam wybranie w jakiej kolejności co ma być zrobione (oczywiście czas również będzie miał duże znaczenie).
Proszę czekać…