FDB.PL 1179 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Wikipedia 5
Bluejohn_26

Czy można dodawać polskie daty premiery zagranicznych seriali i filmów na podstawie wikipedii? W przypadku starych produkcji często jest to jedyne źródło w którym można znaleźć taką informację.

ferhin2

podaj przykład.

ferhin2

Polska Wikipedia nie jest najlepszym źródłem, o wiele lepsza jest Wikipedia.org.
Osobiście zatwierdzam takie treści aczkolwiek proszę o info, żę jest brak innych źródeł. Bo czasami niektórzy idą na łatwiznę, a wiki czasami się myli.
W tym konkretny przypadku za premierę można uznać emisję 1 odcinka 1 sezonu:
http://www.imdb.com/title/tt0088503/episodes#season-1

Bluejohn_26

OK, tylko mi nie chodzi o datę premiery światowej bo tą zawsze jakoś uda się wyszukać, tylko o datę premiery w Polsce, a tej raczej na wikipedia.org czy też IMDb nie uświadczysz. Stąd moje zapytanie. Z polskimi datami często bywa tak że jeśli nie są uzupełnione od razu to później często nawet nie ma gdzie ich poszukać gdyż strony źródłowe na których były podane wygasają.

Redox

W tym przykładzie raczej daty premier są wiarygodne, bo dodatkowo kilka słów pada w samym artykule o dacie emisji. Również podzielam zdanie f2, że Wikipedia powinna być ostatecznym źródłem, jeśli na daną treść można znaleźć właśnie tam.

Proszę czekać…