W działach można znaleźć produkty, które producenci zdecydowali się sprzedawać na naszej stronie, jednak gorąco zachęcamy do dyskusji i dzielenia się własną opinią na temat innych produktów.
No właśnie, jak sama powiedziałaś, Twój komputer posiada system plików NTFS. Odtwarzacz ma własny system plików (prawdopodobnie FAT32, jak większość mp3 playerów i pendrive’ów). Ale na pewno nie to jest powodem nieodtwarzania plików. Nie mam osobiście tego odtwarzacza, ale spróbuj pliki wgrać bezpośrednio, bez umieszczania ich w katalogach. Albo jeżeli jakiś plik ma zbyt długą nazwę lub niestandardowe znaki, to zmień ją. Mam nadzieję, że to pomoże.
NTFS jest zbyt skomplikowanym systemem i wogole chyba zamknietym dla microsoft. Zawiera szyfrowanie plikow i kontrole dostepu ktorych odtwarzacz nie obsluzy. W odtwarzaczach mp3 i innych takich rzeczach stosuje sie format fat32 lub nawet fat16 ze wzgledu na jego prostote i mozliwosc przechowywania duzej ilosci malych plikow bez duzej utraty miejsca.
Wiwa tak jak i większość playerów używa sytemu plików FAT (inaczej FAT16) – rozmiar klastra 16kb dla partycji do 4GB. Sformatuj Wiwe jak zwykły FAT i nagraj pliki ponownie. Powinno śmigać. Miałem model 1GB z radiem, teraz używam MPIO FY500 FM i system plików tez jest FAT.
Pozdro :D
Witaj,
po pierwsze nie sluchaj bzdur, ze w komputerze masz NTFS i dlatego nie mozesz wgrac plikow do odtwarzacza.
To ze masz w komputerze NTFS czy jakikolwiek inny system plikow – to nie ma zadnego znaczenia.
Czy podlaczasz odwtarzacz MP3 bezposrednio do portu USB w komputerze czy moze przez jakis HUB USB? Bo czasem zdarza sie tak, ze gdy podlaczasz przez HUB USB, w przypadku odtwarzacza MP3 moze byc on zle odczytywany przez komputer i moze pojawiac sie taki komunikat. Odtwarzacz MP3 moze potrzebowac wiekszego poboru mocy niz oferuje HUB USB.
A jesli podlaczasz bezposrednio do komputera i przegrane pliki nie sa czytane przez odtwarzacz – oddaj go do serwisu.
pzdr
Rostek
> Anja81 o 2006-09-08 22:28:43 napisał:
>
> witam :)
> własnie kupiłam odtwarzacz mp3 wiwa wmp 501 no i doznałam rozczarowania, po
> wgraniu plików na player wyskakuje komunikat BRAK PLIKÓW :(. zastanawiam
> sie czy może mieć to coś wspólnego z formatem plików. Mój komputer
> posiada system plikó NTFS
Oczywiście nie! Wystarczy przełączyć odtwarzacz w tryb "muzyka".
A robi się to tak:
1. przy włączonym odtwarzaczu naciśnijprzycisk "menu"
2. strzałkami wybierz pozycję "muzyka"
3. naciśnij jeszcz raz przycisk "menu"
Od tej pory można odtwarzać muzykę i nie ma znaczenia długość nazwy pliku, system plików na twoim komputerze ani inne tego typu głupoty.
Proszę czekać…