Nie samym filmem człowiek żyje i tutaj mogą się udzielać wszystkie osoby, które interesują się filmem, ale niekoniecznie chcą o nim rozmawiać.
Czyżby polscy rolnicy mieli aż takie problemy ze znalezieniem sobie drugiej połówki, że muszą powstawać programy typu http://rolnikszukazony.vod.tvp.pl
Zapraszam do dyskusji :)
> Urbino o 2018-11-28 02:30 napisał:
> Telewizja (co najmniej od dawna) nie jest po to, żeby zaspokajać potrzeby widzów, ale po to, żeby je tworzyć.
O właśnie! O właśnie!
Geneza jest bajecznie prosta: czym nakarmić społeczeństwo idealne, bądź niezbyt idealne, lecz za to całkowicie bez kompleksów i niedające sobą manipulować? To jest mega-giga dylemat i najpierw trzeba wytworzyć mody i wzorce, którym mało kto sprosta by potem móc już śmiało kręcić setki poradników jak osiągnąć ten wyznaczony wzorzec, oraz robić dziesiątki teleturniejów i reality show pokazując desperatów robiących to publicznie.
Do tego dochodzą całe kopy i pęczki dennych programów, gdzie zawodowi aktorzy robią z siebie pajaców poprzez różne przebieranki i/lub błazenady.
Aczkolwiek takie programy faktycznie czasem przyciągają osoby skrajnie nieśmiałe chcące wreszcie zrobić ten wielki krok do zmiany swego życia, a wtedy cała Polska na to patrzy… i jak nic drwi i się śmieje.
> Urbino o 2018-11-28 02:30 napisał:
> Telewizja (co najmniej od dawna) nie jest po to, żeby zaspokajać potrzeby
> widzów, ale po to, żeby je tworzyć.
A ja pozwolę sobie nie zgodzić się z użytkownikiem Urbino.
Jego teza przypomina mi tłumaczenie swojego alkoholizmu obecnością alkoholu w sklepie.
Stoję na stanowisku, że to popyt kreuje podaż a nie odwrotnie.
Nie przekonuje mnie również tłumaczenie, że ktoś coś ogląda "bo nie ma wyboru".
Tak można było się tłumaczyć za komuny jak ktoś miał dwa kanały do wyboru.
Przy tak olbrzymiej ilości stacji niemal każdy powinien znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.
W dzisiejszych czasach tego typu programy są zawsze poprzedzane mniej lub bardziej profesjonalnym badaniem rynku.
Nikt nie zdecyduje się na stworzenie programu z chęci kreowania potrzeb widzów.
Czasem zdarzają się wpadki jak w przypadku Celebrity Splash! ale wówczas emisja kończy się na jednym sezonie,
czasem nawet niedokończonym.
W przypadku Rolnik szuka żony mówimy o programie który od lat utrzymuje wysoką oglądalność.
Odpowiadając teraz na Pani pytanie, uważam że rolnicy nie mają wcale większych problemów ze znalezieniem swojej drugiej połówki niż miastowi. Nie wydaje mi się też aby jedyną motywacją zgłaszających się do programu była chęć znalezienia sobie drugiej połówki lecz również chęć udziału w dobrej zabawie i zyskania popularności, a przynajmniej rozpoznawalności.
> ZSGifMan o 2018-11-28 13:13 napisał:
> No nie… kolejny?
> To się już robi męczące!
>
>
> Raczej z użytkowniczką Urbino !!!
>
>
Proszę wybaczyć ale w profilu Urbino nie ma informacji o płci,
zaś o tym że żeński avatar nie jest żadną przesłanką pokazują przykłady użytkowników Gozera i Raze.
Nie chciałem również być nadpoprawny politycznie i rozbijać to na użytkownik/użytkowniczka
choć zwracając się bezpośrednio pewnie użyłbym Pan/Pani.
Jeśli użytkowniczka Urbino poczuła się z tego powodu urażona – z góry przepraszam
> ZSGifMan o 2018-11-28 13:32 napisał:
> I tak oto odbijają się czkawką nowoczesne trendy zacierania różnic między
> płciami…
>
>
Jeśli ktoś z nas ma czkawkę to na pewno nie ja.
Z powodu braku informacji o płci określiłem Urbino mianem użytkownika.
Pan zaś zwrócił mi uwagę, że męczące staje się gdy mówią o niej użytkownik ponieważ jest kobietą.
Nie miałem do tej pory przyjemności jej poznać, więc sądzę że nie będzie to dla niej zaskoczeniem.
Teraz gdy przeprosiłem mówi Pan o jakiejś czkawce nowoczesnych trendów.
Czym innym byłaby sytuacja gdyby użytkowniczka Urbino ujawniła w profilu swoją płeć
a ja widząc to mimo to nazywałbym ją użytkownikiem.
Robi Pan teraz z igły widły :-)
> Michael_Corleone o 2018-11-28 13:40 napisał:
> … Robi Pan teraz z igły widły :-)
A z dotychczasowych rozmów z Tobą wyniosłem nieodparte przeświadczenie, że lubisz właśnie taką narrację, co więcej wszelkie próby opisania 'złotego środka' były dla ciebie nie do zaakceptowania/przyjęcia, więc opowiedziałem się tu i teraz jasno i dobitnie po jednej stronie.
Ale widać dalej źle…
> Teraz gdy przeprosiłem mówi Pan o jakiejś czkawce nowoczesnych trendów.
Ja się nie gniewam i koleżanka też pewnie nie, ale Ty dalej nie rozumiesz o co w tym chodzi! A chodzi o to, że język polski nie jest jakimś 'murzyńskim' językiem, jak np. wiele języków zachodnich, gdzie nie ma większego znaczenia jak się pisze i do kogo, bo język nie "rozróżnia" płci. Polski natomiast jest na to wrażliwy i płeć użytkownika powinna być jasno wyeksponowana, ale ze strachu przed nowoczesną ideologią równości ponad zdrowy rozsądek rodem z zachodu się tego nie robi.
I właśnie o to mi tu chodziło!
Telewizja to taki bajer, z którym większość ludzi dorasta i później nie wyobraża sobie domu bez niego. Część żyje w myśl zasady, że ciszę trzeba zagłuszyć. Nie jestem pewna czy ten wynalazek sam w sobie nie jest kreowaniem potrzeb. W każdym razie znam takich, którzy skaczą po kanałach w poszukiwaniu zabijaczy czasu i zostawiają ten kanał, na którym np. akurat nie ma reklam.
Telewizja zabija szare komórki i spowalnia proces myślenia i zapamiętywania, tak czytałam (w książkach, czyli u konkurencji; nie dotyczy to kreskówek). Czyli ludzie ogłupiani całe życie telewizją nie wiedzą co czynią. ;P
@ZSGifMan
Wykazał się Pan przykładem nadpoprawności, której nigdy nie byłem orędownikiem.
Wg. mojej narracji, jeśli nie dysponujemy żadnymi informacjami na temat płci, to bazując na tym,
że zdecydowana większość osób zabierających głos na forum to mężczyźni, możemy spokojnie zaryzykować określenie użytkownik.
Jeśli ktoś określi taki sposób mianem szowinistycznego to uznam to za absurd.
Czym innym jest jednak sytuacja w której np. kobieta która zajmuje się zawodowo biologią nie ukrywa swojej płci lecz mimo to nazywa się ją biologiem. Takie zachowanie uważam za niestosowne aczkolwiek mieszczące się w granicach kultury,
zwłaszcza gdy sama zainteresowana nie widzi w tym problemu.
Jednakże za absolutne niedopuszczalną uważam sytuację w której taka kobieta, nie chcąc ulegać trendom zacierającym różnice między płciami (czy nowoczesnym? Szczerze mówiąc wątpię) przedstawia się jako biolożka i z tego powodu spotyka się z wyśmiewaniem a nawet agresją werbalną ze strony środowisk którym najwidoczniej takie trendy się podobają.
Równolegle potępiam uporczywe zwracanie się mianem biolożki w stosunku do kobiety która wyraźnie zaznacza, że użycie wobec niej formy męskiej nie tylko jej nie przeszkadza co wręcz nobilituje i nie życzy sobie aby mówić o niej biolożka.
Nie wydaje mi się aby zwracanie się do kogoś w formie w jakiej sobie on/ona życzy było przejawem jakiejś skrajności
lecz jedynie oznaką kultury osobistej.
Na wsi nie ma kobiet, tylko same kozy i krowy;) Jak żyć Panie Premierze?
A tak na serio, to taka zabawa w szukanie drugiej połówki na oczach całej Polski. Kiedyś była randka w ciemno, a teraz to. Ja to bym się jednak wstydził wystąpić w takim, czy innym programie. Jednak nie chciałbym żeby wszyscy widzieli jak robię z siebie idiotę. Ale nie oceniam ludzi którzy występują i oglądają takie programy. Nie moja sprawa. Ciesze się że nie marnuję życia na oglądanie takich rzeczy.
> Urbino o 2018-11-28 16:05 napisał:
> https://youtu.be/1JcXkqyvnlQ?t=302 :D
To był niezły, całkiem dobry film i świetna komedia, cała sala płakała razem ze mną jak byłem na nim w kinie ;)
W temacie śmiechu i robienia z siebie pośmiewiska w telewizji:
https://www.youtube.com/watch?v=yS3gsxAkBDk
@ZSGifMan
Hahahaha!! Ten filet wymiata :-)))
Jak już jesteśmy przy kulinariach i TV to myślę, że na uwagę zasługuje danie jednej z uczestniczek MasterChefa

Wątróbka w szynce parmeńskiej z wykwintnym sosem
> dwugrot o 2018-11-28 16:46 napisał:
> Mięsożercy vs roślinożercy
>
>
> https://youtu.be/DBluHIy4USI?t=126
Zawsze zastanawiam się jakim trzeba być debilem by odnajdować w takich scenach coś śmiesznego.
Uprzedzając ewentualne uszczypliwości, nie sądzę aby można było to porównać do żartu jakim była szynka parmeńska.
Hehe, filet ma 3 plusy i żadnych minusów ;p
> Wątróbka w szynce parmeńskiej z wykwintnym sosem
Było, to już omawialiśmy, tylko moja mała głowa już nie pamięta z kim i gdzie ;)
Ale na plus, że pamiętam o tym, że to już było, chyba nawet jakoś nie ta strasznie dawno, może nawet i tu…
Ciekawostka – przyrząd do produkcji jaj… sadzonych :D

I jakaś tępa dzida się tam z tego śmieje… no szkoda słów!
Pośmiać to się mogę z jakiegoś veganina i jego bełkotu o zieleninie, ale ciekawe jakby te lwice szarpały tego babola, to czy by się tak chętnie śmiała?
Jednak metody uśmiercania swego jedzenia przez ludzi są na zupełnie innym poziomie i mówienie, że są nieludzkie jest objawem skrajnej głupoty.
> ZSGifMan o 2018-11-28 17:13 napisał:
> Było, to już omawialiśmy, tylko moja mała głowa już nie pamięta z kim i gdzie ;)
> Ale na plus, że pamiętam o tym, że to już było, chyba nawet jakoś nie ta
> strasznie dawno, może nawet i tu…
>
>
Najprawdopodobniej kilka miesięcy temu natrafił Pan na tą grafikę w moim temacie w legendarnym dziale konkurencyjnego portalu :-)
Produkcja jaj sadzonych brzmi dla mnie nie mniej abstrakcyjnie jak hodowla filetów :-)
> ZSGifMan o 2018-11-28 17:13 napisał:
> Jednak metody uśmiercania swego jedzenia przez ludzi są na zupełnie innym
> poziomie i mówienie, że są nieludzkie jest objawem skrajnej głupoty.
>
>
Jednak sugerowanie, że uśmiercanie "swojego jedzenia" przez ludzi odbywa się wyłącznie w sposób "humanitarny"
i nie wiążący się z cierpieniem zwierząt jest objawem skrajnej naiwności bądź manipulacji.
> Michael_Corleone o 2018-11-28 17:08 napisał:
> Zawsze zastanawiam się jakim trzeba być debilem by odnajdować w takich scenach
> coś śmiesznego.
> Uprzedzając ewentualne uszczypliwości, nie sądzę aby można było to porównać do
> żartu jakim była szynka parmeńska.
Jej śmiech przypomina mi śmiech jakiejś starej plotkary z kościoła. Wrzuciłbym ją do tych lwic bez mrugnięcia okiem.
> dwugrot o 2018-11-28 18:08 napisał:
>
> Jej śmiech przypomina mi śmiech jakiejś starej plotkary z kościoła. Wrzuciłbym
> ją do tych lwic bez mrugnięcia okiem.
No ok… prawdę mówiąc byłem przekonany, że ten link wrzucony pomiędzy filety, wątróbkę w szynce parmeńskiej i oryginalną patelnię to po prostu przykład pańskiego poczucia humoru. Źle odczytałem intencje.
> Michael_Corleone o 2018-11-28 17:32 napisał:
> Jednak sugerowanie, że uśmiercanie "swojego jedzenia" przez ludzi odbywa się wyłącznie w sposób "humanitarny" i nie wiążący się z cierpieniem zwierząt jest objawem skrajnej naiwności bądź manipulacji.
I właśnie w takim momencie jak się z Tobą całkiem miło gada i człowiek prawie zdążył już zapomnieć Twoje nazwijmy to uszczypliwości, to właśnie wtedy wpisujesz znowu coś takiego!
W sumie to teraz naśladując Ciebie powinienem wpisać coś na kształt:
podaj mi tu teraz link do filmu, na którym Maliniakowa u rzeźnika odcina sobie wątrobę, kiszki i kawałek udźca z żywej jeszcze i ryczącej z bólu krowy w agonii, albo cały Twój wpis trzeba będzie nazwać delikatnie mówiąc manipulacją.
Wydaje mi się, że zarówno dla Pana jak i dla mnie priorytetem w dyskusji nie jest budowanie ciepłej atmosfery
lecz sprzeciw wobec niesprawiedliwości, niegodziwości czy braku logiki wobec których trudno nam obydwu przejść obojętnie.
Różnicę stanowi tylko nasza interpretacja tego, co składa się na wyżej wymieniona pojęcia.
Absolutnie nie odbieram pańskiej krytyki jako uszczypliwości i proszę też nie postrzegać tak tego co ja pisze.
Co więcej, zachęcam do tego aby ilekroć dostrzeże Pan w moich wypowiedziach coś co kłóci się z Pana światopoglądem
niezwłocznie dać temu wyraz. No może ta produkcja sadzonych jaj była drobnym kamyczkiem dlatego wzbogaciłem ją o uśmiech :-)
Przypomnijmy pełny kontekst. Użytkownik dwugrot przyłączył się do naszych żartów zamieszczając drastyczny film
mający być jego zdaniem chyba jakąś formą osobliwego humoru. Tak prawdę mówiąc do tej pory nie bardzo jestem przekonany
co do jego intencji, gdyż ograniczył się pierwotnie do podania linku.
Jeśli sceny na filmie kogoś tam śmieszyły, być może spodziewał się że i nas rozśmieszą ale nasza zdecydowana reakcja spowodowała,
że nie wypadało mu nic innego jak przyłączyć się do krytyki.
O tej śmiejącej się babie dowiedziałem się dopiero potem gdyż po kilkunastu sekundach zniesmaczony zamknąłem film.
Powstaje jednak pytanie: Czemu miało służyć zestawienie tego filmu wraz z jednoznacznie humorystycznymi materiałami?
Przyznaję moje zdjęcie ocierało się o granicę dobrego smaku lecz chyba nikt nie ma wątpliwości co do kontekstu humorystycznego.
Wówczas napisał Pan
Jednak metody uśmiercania swego jedzenia przez ludzi są na zupełnie innym poziomie i mówienie, że są nieludzkie
jest objawem skrajnej głupoty. Chciałem Panu zwrócić uwagę,
że metody metodom nierówne i o ile w teorii uśmiercanie zwierząt (wolę jednak to określenie jak "swoje jedzenie") wydaje się być
"humanitarne" bo w założeniu zwierzęta powinny nie być świadome swojej śmierci tak w praktyce sceny z rzeźni potrafią
niewiele odbiegać od tych które można obejrzeć na filmie użytkownika dwugrota i wcale nie mam na myśli uboju rytualnego.
Prosił Pan link do filmu, na którym Maliniakowa u rzeźnika odcina sobie wątrobę, kiszki i kawałek udźca z żywej jeszcze
i ryczącej z bólu krowy w agonii.
Takiego filmu Panu nie podam ale dam Panu inny, który nie będzie próbą zrównania brutalności człowieka ze zwierzętami,
ale podważający pańską tezę o tym, że uśmiercanie zwierząt odbywa się na zupełnie innym poziomie i mówienie, że jest nieludzkie
jest objawem skrajnej głupoty.
Autorem szokującego materiału jest działacz organizacji Compassion Over Killing, zajmującej się ochroną praw zwierząt,
czyli mówiąc kolokwialnie skrajnie głupi lewak.
Nagranie wymaga potwierdzenia pełnoletności i tylko dlatego podaje je bez dylematu czy obejrzy je dziecko
https://www.youtube.com/watch?v=ZRS-kzgoRq0
Agenci federalni z USDA którzy zawiesili działalność rzeźni, jako powód podali właśnie nieludzkie traktowanie bydła.
Przykład z Polski – Materiał zamieszczony w Magazynie Ekspresu Reporterów
https://www.youtube.com/watch?v=KPfWXznWY24
Jeśli ktoś szuka czegoś "extra" to niech obejrzy to https://www.youtube.com/watch?v=pHkuIDr7UVs
Nie twierdzę, że uśmiercanie zwierząt zgodne ze wszystkimi wzorcowymi standardami jest nieludzkie ale naiwnością byłoby sądzić,
że to co się odbywa na co dzień spełnia te podręcznikowe wymagania.
Najlepszym przykładem są sceny z filmów kręconych ukrytą kamerą.
Z pewnością są one bliższe rzeczywistości niż te z materiałów promocyjnych.
W mojej ocenie są one bestialstwem lecz oczywiście wszystko zależy od progu wrażliwości i empatii.
Znajdą się tacy dla których będzie to jednak humanitarne uśmiercanie a jeśli ktoś nazwie je nieludzkim
to będzie to dla nich przejaw skrajnej głupoty.
Ale z takim podejściem to na poparcie swojego sformułowania, to zawsze, ale to ZAWSZE znajdziesz dowód, a wystarczy znaleźć tylko jednego debila sadystę i go nagrać. Tu chodzi o stosowane masowo zasady, o ogólne standardy, a nie wyszukanie jednego barbarzyńcy i nagranie go, by potem trąbić jacy to ludzie są źli. Ten ostatni przykład zupełnie mnie nie dziwi, bo sądząc po tym co słyszę, po rodzaju języka, toż to jakieś ciemne ludy, azjatycka dzicz jakaś. To czego się po nich spodziewać…?!
Filmy z plantacji śmierci w juesej, też nie są wcale zdziwieniem, bo nie od wczoraj wiadomo, że tam jest wylęgarnia wszelkich patologii i mieszkańcy tych terenów dają upust swojej frustracji i głupocie na przeróżne dziwne sposoby!
I tak oto – proszę bardzo, to jest miedzy innymi to, co potrafią wyrabiać władcy tej planety!
https://www.youtube.com/watch?v=jNU6dLL1HP4
Tani sposób na pozbycie się problemu, pewnie jakiejś choroby całego stada…
> Elizabeth_Linton o 2018-12-11 14:20 napisał:
> I biznes się kręci https://ibb.co/GxFvHvn
:-)
Prawdę mówiąc nisko upadła TVP produkując takie programy. Gdzie misja?
Swoją drogą to było dobre https://www.vogulepoland.net/rolnik-szuka-zony-lamie-serce-i-spotyka-sie-potajemnie-z-uczestniczka/. :D Gdyby koleżanka mi tego nie wysłała, to nawet nie wiedziałbym, że coś takiego miało miejsce. ;)
> ZSGifMan o 2018-12-11 21:17 napisał:
> Na innych stacjach raczej nie jest lepiej, o ile nie gorzej.
>
>
Ale jechanie po TVP wpisuje się w aktualną modę. To nic, że TVN puka w dno od spodu od kilku lat.
Na szczęście jest jeszcze YouTube, gdzie nikomu jeszcze nie przyszło do głowy aby prać ludziom mózgi
> ZSGifMan o 2018-12-11 21:17 napisał:
> Na innych stacjach raczej nie jest lepiej, o ile nie gorzej.
>
>
Nie wiem, nie oglądam TV od prawie dekady. Nie dokonywałem też porównania, bądź też analizy poszczególnych stacji, a stwierdziłem oczywisty fakt, że ww. program koliduje z obowiązkiem misyjności nadawcy publicznego jakim jest TVP.
> Michael_Corleone o 2018-12-12 00:02 napisał:
> Na szczęście jest jeszcze YouTube, gdzie nikomu jeszcze nie przyszło do głowy
> aby prać ludziom mózgi
Rozczarowałeś mnie tym komentarzem. Ator? Idź pod prąd? Itd. itp. Wszędzie jest pranie mózgu. ISIS wykorzystuje FB i TT do werbunku terrorystów. Nawet w ostatnim sezonie HoC jest wątek wykorzystania aplikacji, do manipulowania preferencjami wyborców. Jedyną obroną jest wiedza, ale ją można pozyskać jedynie wysilając się, choć jest powszechnie dostępna.
> Urbino o 2018-11-28 14:02 napisał:
> Telewizja to taki bajer, z którym większość ludzi dorasta i później nie wyobraża
> sobie domu bez niego. Część żyje w myśl zasady, że ciszę trzeba zagłuszyć. Nie
> jestem pewna czy ten wynalazek sam w sobie nie jest kreowaniem potrzeb. W każdym
> razie znam takich, którzy skaczą po kanałach w poszukiwaniu zabijaczy czasu i
> zostawiają ten kanał, na którym np. akurat nie ma reklam.
>
> Telewizja zabija szare komórki i spowalnia proces myślenia i zapamiętywania, tak
> czytałam (w książkach, czyli u konkurencji; nie dotyczy to kreskówek). Czyli
> ludzie ogłupiani całe życie telewizją nie wiedzą co czynią. ;P
Touche, zwłaszcza za drugą część wypowiedzi.
> Na szczęście jest jeszcze YouTube, gdzie nikomu jeszcze nie przyszło do głowy
> aby prać ludziom mózgi
Nie sądziłem, że znajdzie się jakakolwiek osoba która potraktuje to serio :-)
Chodziło mi właśnie o ironiczne uwypuklenie tego, że na podobnych grafikach raczej nigdy nie dostrzeżemy kanałów YT
które dla statystycznego internauty ciągle jeszcze kojarzą się z niezależnością i obiektywizmem.
Zwłaszcza wtedy gdy treści dobierane są tak aby potwierdzać nasze dotychczasowe poglądy.
> Michael_Corleone o 2018-12-12 01:01 napisał:
> @KRCK
>
> Nie sądziłem, że znajdzie się jakakolwiek osoba która potraktuje to serio :-)
> Chodziło mi właśnie o ironiczne uwypuklenie tego, że na podobnych grafikach
> raczej nigdy nie dostrzeżemy kanałów YT
> które dla statystycznego internauty ciągle jeszcze kojarzą się z niezależnością
> i obiektywizmem.
> Zwłaszcza wtedy gdy treści dobierane są tak aby potwierdzać nasze dotychczasowe
> poglądy.
>
Ufff… Odetchnąłem z ulgą. ;)
> Na szczęście jest jeszcze YouTube, gdzie nikomu jeszcze nie przyszło do głowy aby prać ludziom mózgi
Tam jest co innego m.in.:
https://www.youtube.com/watch?v=b4IiBb81I7Q
https://www.youtube.com/watch?v=5KlyP2TRcko
a to jest pranie mózgu w czystej postaci i delikwent, który dobrnie do końca filmu nadaje się już tylko na nawóz ;p
https://www.youtube.com/watch?v=wZZ7oFKsKzY
Proszę czekać…