Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Mam wrażenie, że to nie działa jak powinno. Po pierwsze nie zawsze widać które kafelki należy kliknąć bo się okno w oknie nie mieści. Po drugie wygląda na to, że wystarczy kliknąć cokolwiek, żeby zaakceptował (no chyba że nie widząc polecenia akurat zgadłam) W każdym razie jeśli już ta Captha ma być to niech chociaż działa.
@JoShiMa ale gdzie ona jest?:) Bo nie przypominam sobie byśmy mieli gdzieś Captha.
Użytkownik @JoShiMa jak nic łączy się przez proxy, ewentualnie prywatny tunel VPN, bo właśnie wtedy występują takie problemy, tzn. konieczność inicjalnej weryfikacji Captcha, którą zapewne nie posiada samo FDB jako takie, tylko serwer jego hostingu (jeśli występuje, bo jak nie to wtedy ISP?).
Że aż sprawdziłem kilka losowych ANM i HIA i to prawda, łączy z FDB bez problemów i bez Captcha :)
@ZSGifMan pudło. Mam uczciwą Neostradę. Jak chcecie zrobię Wam printscreen. Sami nie wiecie co macie na tym serwisie. Ech…
BTW użytkownik @JoShima jest kobietą i jest tu. Nie ma powodu mówić o nim w trzeciej osobie i to bezosobowo w sumie. Możesz się zwracać bezpośrednio do mnie ;)
I może spróbuj z jakiegoś konta o niskich uprawnieniach polubić więcej niż 4 propozycje w sugestiach, to zobaczysz o co mi chodzi.
Swoją drogą to beznadziejna spychologia. Każdy zgłoszony problem tłumaczycie starym dobrym "u nas działa dobrze" i spuszczacie na bambus użytkowników sugerując, że to u nich jest coś źle.
@Grzegorz_Derebecki mówisz i masz:
@JoShiMa Sugestie obsługiwane są przez zewnętrzny serwis https://www.userreport.com i niestety nie mamy nad nim kontroli. Co do rozmiaru okna to wydaje mi się, że możesz go łatwo zmienić.
Sama captcha to z tego co widze https://www.google.com/recaptcha/intro/v3.html od samego google.
@Grzegorz_Derebecki czyli jednak sobie przypomniałeś że jest to captcha gdzieś i problem nie jest po mojej stronie ;)
Oczywiście, że jest to captcha od google, każdy ją sobie może zainstalować w serwisie. Robiłam to na wielu portalach nie jeden raz. Więc to nie ma znaczenia czy to od google czy inny gotowiec.
@JoShiMa Nie wiedziałem, że tam jest bo tak jak pisałem – klikając na suggestie trafiasz na inną strone poza fdb (dlatego otwieramy to w popupie) adres strony juz nie jest fdb.pl.
Dlatego byłem ciekaw gdzie capache widziałaś bo u nas nie ma jej zainstalowanej.
@Grzegorz_Derebecki po prostu zirytowały mnie sugestie, że wszystko jest OK a wina leży po stronie mojego połączenia. Wiem, że nie Twoje.
Wybacz użytkowniczko i droga koleżanko – czy tak lepiej? ;)
Poza tym, gdy pisałem do @Grzegorz_Derebecki o Tobie, to jak miałem pisać inaczej jak nie w trzeciej osobie?
Wiecie, nie wiecie, wierzycie, nie wierzycie, to z kolei pomyłka z Twojej strony, bo ja ciężko doświadczony jestem takim zbywaniem przez innych i mówieniem wieczne, że przecież działa i jest bardziej niż okej! Nie to nie ja i Grzegorz też nie! Ja starałem się dociec gdzie może być problem, a to w oparciu o moją wiedze i takie doświadczenia jakie przez lata eksploracji sieci zdobyłem. To nie jest, że nie wierzę i odbijam piłeczkę, prośby o screena i dokładny opis pozwalają lepiej namierzyć co i gdzie. Skoro piszesz o instalacjach na stronach, to wygląda na to, że nie jesteś jakaś zielona i sama powinnaś to widzieć najlepiej.
Sam wiem najlepiej co mówię, bo mnie nie działa całkiem dużo rzeczy, o kilku nawet napisałem do Grzegorza, że szwankują. Wymieniliśmy się screenami i uwagami, czas mijał i mnie dalej nie działało. Wziąłem się za dogłębne dokopanie do winowajcy, bo zrozumiałem, że po przedstawieniu sprawy przez Grzegorza problem jest gdzieś u mnie i okazało się, że wina była w przeglądarce, krzaczył jeden z jej dodatków – musiałem się z nim pożegnać!
Było mi trochę łyso, ale trzeba się przyznać i iść dalej – także pamiętaj proszę: ja pomagam jak umiem i nie zbywam :)
Ze strony Grześka też nigdy nie uświadczyłem takiego zachowania.
Mam nadzieję, że przekonałem choć trochę, a odpowiedz co jest winne padła już wyżej, cześć.
@ZSGifMan mogłeś napisać po prostu do mnie z zapytaniem czy się nie łączę jakoś dziwnie. Prawda? ;)
A co do zbywania. Nie z Tobą rozmawiałam jakiś czas temu kiedy zgłaszałam, że się na forum dziwnie wyświetlają jakieś elementy?
TY masz za sobą lata eksploracji sieci a ja lata tworzenia serwisów, ale nie chcę się z Tobą licytować na doświadczenie ;)
No, prawda :)
Nie przyszło mi jakoś do głowy, że to będzie taki problem, postaram się zapamiętać lekcję.
Nie wiem, nie pamiętam, ale możliwe. Jak to ważne to pokaż "palcem" gdzie, jak nie – nie ważne, nie musimy drążyć.
Nie mam jakiegoś strasznego doświadczenia w tworzeniu serwisów, ale kilka stron zrobiłem "na kolanie", gdy poproszono mnie o to, choć to zupełnie nie moja bajka, nawet tych responsywnych, których osobiście nie cierpię i o dziwo działają po dziś dzień. Zapewne wiesz lepiej co mówisz i też nie mam ochoty na dalsze licytacje.
P.S.
Tak moja refleksja i bez złośliwości – proszę się już nie irytować(!), tylko głośno myślę sobie patrząc cały czas na tego screena, który przesłałaś, że ktoś z wieloletnim doświadczeniem w tworzeniu serwisów internetowych powinien chyba widzieć skąd jest Captcha, skoro ma adres danej karty z popupa jak na dłoni? Poza tym szybka analiza adresu do jakiego odsyła odnośnik "Sugestie" z FDB jasno pokazuje, że wychodzimy poza ten portal… Taka osoba mogłaby użyć narzędzia dla programistów jakim dysponuje np. Firefox, którego bardzo lubię i tam w kodzie, w odczytach transferów, w wylistowanych URL-ach można dociec skąd jest co o wiele dokładniej niż sam goły odnośnik gdzieś ze stronki.
Taka moja opinia, ale pewnie się nie znam.
@ZSGifMan nawet człowiek z takim doświadczeniem jak moje nie jest duchem świętym i nie wie do kogo należą poszczególne adresy w sieci i jaki ma wpływ na to co się pod nimi wyświetla ;) Wyjście poza portal (w sensie adresu) nie oznacza z definicji wyjścia do usługi zewnętrznej. A nawet jesli to nadal nie wiadomo w jakim stopniu jest ona parametryzowana przez administrację portalu. Chyba się ze mną zgodzisz.
Sama mam na jednym serwerze chyba sześć własnych domen których nikt raczej nie skojarzy ze sobą i kilka kolejnych domen klientów. Mogłabym dowolnie linkować i nadal mieć pełen wpływ na to co i jak się wyświetla ;) A komuś by się mogło wydawać, że przekierowuję go gdzieś na zewnątrz.
Ej. Lubisz mieć ostatnie zdanie, oj lubisz ;)
@JoShiMa Ja nigdy nie zakładam, że wszystko jest ok, dlatego poprosiłem o screenshota. To, że u mnie coś działa nie znaczy, że jest dobrze i zawsze należy to sprawdzić.
@Grzegorz_Derebecki czyżby udało się jednak coś zrobić, że captcha przestała się pojawiać ;)
Swoją drogą to dość dziwne, że nie da się zsynchronizować swojej aktywności w sugestiach ze swoim profilem. Spodziewać by się należało, że jak osoba zalogowana uruchamia okno sugestie i tam głosuje albo dodaje sugestie to powinno się to dziać w połączeniu z jej kątem, bez konieczności podawania imienia i maila.
Proszę czekać…