FDB.PL 1140 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Zmiany w dodawaniu portretów osób 53
Grzegorz_Derebecki

Cześć,

Wprowadziliśmy nowe wytyczne przy dodawaniu zdjęć do osób. Chcemy by wszystkie zdjęcia na FDB pochodziły z legalnych źródeł i by nikt nie został posądzony o nielegalne rozpowszechnianie chronionych prawem autorskim zdjęć.

Zmieniliśmy formularz dodawania zdjęć. Od teraz wymagamy podania licencji przy dodawaniu zdjęcia.

Dzięki pracy @Sweet_Foxy można już poczytać w poradniku na temat nowych pól. https://fdb.pl/guides/1-dodawanie-tresci/chapters/10-osoby#portret.

Dodaliśmy też w poradniku informacje gdzie można szukać zdjęć osób na otwartej licencji.

Czeka nas sporo pracy bo w bazie mamy prawie 100 tyś osób z przynajmniej jednym zdjęciem. Na pewno znalezienie wszystkich nie będzie łatwe ale myśle, że większość najpopularniejszych ludzi kina powinna nadal posiadać zdjęcia.

Planujemy udostępnić listę osób wg ich popularności którym brakuje zdjęć z licencjami, dzięki temu będziemy mogli łatwiej zająć się w pierwszej kolejności tymi najczęściej odwiedzanymi profilami :)

Niedługo planujemy też zmiany w wyglądze forum i innych stron (prace są już a ukończeniu). Ale o tym w innym wątku :)

PS. Zwiększyliśmy punktacje za dodanie zdjęcia do 6 punktów jednak jesteśmy otwarci na propozycje punktacji dla zdjęć.

jacks

@Grzegorz_Derebecki super inicjatywa, czeka nas sporo pracy, ale z pewnością bardzo owocnej
@89Keradius z obecnymi wytycznymi fot z eventów jest najwięcej, ale jak ktoś znajdzie inne to oczywiście jest to mile widzane
@Agnieszka_Chmielewska_Mulka niestety muszę się z tobą zgodzić, obawiam się jednak, że przez długi czas sporo profili pozostanie pustych przez co strona mocno straci na atrakcyjności. mimo wszystko dobra uwaga

Chemas

@Grzegorz_Derebecki prędzej, czy później musiało to nastąpić :)
Warto zaznaczyć, że nawet jak będą jeszcze w profilu zdjęcia bez licencji, przy zmianie głównego na prawidłowy, powinno się od razu pousuwać pozostałe, co zresztą jest zapisane w poradniku: "Do każdej osoby można dodać tylko jeden portret."

@89Keradius popieram, co do kadrowania, dodatkowo wnioskuję o poluzowywanie z czasem wymogów dotyczących samego zdjęcia (wyjdzie w praniu), ale oczywiście nie chodzi mi o te z gal czy imprez, bo będą zapewne problemy ze znalezieniem odpowiedniego zdjęcia zgodnego z licencją, a szczególnie takich, które można przerabiać.
Przy okazji @89Keradius stwierdzam, że za szybko usunąłem Twoje dwie kontry, mogłem powiadomić o zmianach, cobyś wycofał lub zmienił. Zbyt pośpieszna i nie przemyślana decyzja :)

PS @Grzegorz_Derebecki za weryfikację też powinna być odpowiednia liczba punktów, bo jednak to prawie taka sama praca.

Grzegorz_Derebecki

@Grzegorz_Derebecki To niestety nie wystarczy. Brak określenia licencji to inaczej domyślnie wszystkie prawa zastrzeżone. Niektóre osoby to wykorzystują szukając potem kto ich zdjęcie umieścił w internecie bez zgody żądając zapłaty wysokich sum.

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka Masz racje ale zanim to zrobię chce to dobrze przemyśleć. Musze mieć pewność, że użytkownicy nie bedą mieć problemów z dodawaniem zdjęć do osób.

Planujemy nagranie filmu pokazującego jak można dodawać zdjęcia do FDB. Dopercyzujemy również instrukcje dodawania. Dodatkowo chciałbym zanim usuniemy wszystkie zdjęcia by przynajmniej jakiś niewielki procent najpopularniejszych aktorów miał już jakieś zdjęcie. Do tych najpopularniejszych znalezienie zdjęcia na otwartej licencji nie powinno być problematyczne.

@89Keradius Dlaczego nie chcesz więcej dodawać zdjęć? Wg mnie teraz będzie jasne skąd można takie zdjęcia brać. Bardzo duzy katalog zdjęć można tutaj przeszukać: https://search.creativecommons.org

Przykładowo szukamy zdjęcia do Dennis Quaid. https://search.creativecommons.org/photos/c273b1a1-1ea0-4d22-ba05-565a8d785f07.

Opisane jest kto jest autorem jaka jest licencja CC BY-SA 2.0. Jest podane źrodło. i autor.

Należy pamietać tylko, że jak korzystamy z innych serwisów to trzeba sobie wyfiltrować po licencji. (dozwolony użytek dla celów komercyjnych).

@Chemas planuje usunać wszystkie dodatkowe zdjęcia. Co do głównych to trzeba to zrobić rozważnie tak jak pisałem @Agnieszka_Chmielewska_Mulka. Chciałbym byśmy wymienili jak najwiecej zdjęć. Można pomyśleć o jakiś ułatwieniach dodawania zdjęć do profili by szło to sprawniej.

Co do weryfikacji to jestem za.

89Keradius

@Chemas Tak naprawdę to były trzy kontry (Alec Guinness, Richard Harris i Lee J. Cobb), ale mniejsza o to, trudno się mówi. Na szczęście kilka innych zdążyłem usunąć :)

@Grzegorz_Derebecki Chyba nie jestem zbyt pojętny co do nowych zasad dodawania plakatu. Dla przykładu próbuję uzupełnić dane zdjęcia (już po wprowadzonych zmianach) do tego perkusisty rockowego https://fdb.pl/contents/1352928
w oparciu o ten link https://www.gettyimages.com.au/detail/news-photo/drummer-cozy-powell-with-rock-band-black-sabbath-in-a-posed-news-photo/486717729?adppopup=true i o ile rozumiem podanie autora i źródła tak z licencją już nie bardzo, bo tego tam nie widzę. Czy to znaczy, że muszę szukać innego źródła z licencją.

Edit: przedtem zdjęcie jest oczywiście z innego źródła i skadrowane w miarę do możliwych rozmiarów.

Grzegorz_Derebecki

@89Keradius Nie martw się, dla nas wszystkich to nowość. Trzeba wszystko opisać na tyle jasno by każdy zrozumiał. gettyimages to jeden z serwisów z płatnymi zdjęciami. Podane przez Ciebie zdjęcie kosztuje ok 500euro (w zależności od rozmariu). Nie chcemy takich zdjęć dodawać bo nikogo z nas na nie nie stać. Dlatego najlepiej używać zdjęcia na wolnej licencji.

Jak znaleść zdjęcie na wolnej licencji?

Możesz użyć https://search.creativecommons.org

Niestety nie do wszystkich osób uda się znaleść zdjęcie np dla Cozy Powell nie widzę żadnego. W takim wypadku po prostu nie dodajemy zdjęcia.

Aktualizacja: Widzę, że na wikipedi jest zdjęcie dla tej osoby.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cozy_Powell_(1974).png

Wiem, że zdjęcie nie jest w dobrej jakości ale myśle, że takie będzie lepsze niż żadne.

Tak by to mogło wygladać:

https://share.getcloudapp.com/qGuEKeoj

Chemas

@Grzegorz_Derebecki wiem muszę poprawić

89Keradius

@Grzegorz_Derebecki Ok rozumiem. Z Powellem to może kiedy indziej spróbuję.

Mam jeszcze jedno pytanie gwoli ścisłości. Jeśli każda osoba może mieć tylko jedno zdjęcie to czy każdy użytkownik może zgłosić pozostałe zdjęcia do usunięcia tak bezproblemowo?

Grzegorz_Derebecki

@89Keradius Nie wiem czy ma to sens bo będę niedługo z automatu usuwał wszystkie zdjęcia dodatkowe. A te podstawowe prawdopodobnie staną się niewidoczne.

Teraz jest okazja @89Keradius by spróbować coś dodać właśnie.

89Keradius

@Grzegorz_Derebecki Ano dobra. Pytam, bo chciałem choć w tej kwestii być pomocny a już wysłałem 14 materiałów gdzie u aktorów zgłosiłem do pousuwania dodatkowe zdjęcia pozostawiając tylko te główne. Więc nie wiem czy te nadesłane materiały usunąć czy pozostawić do zweryfikowania.

Grzegorz_Derebecki

@89Keradius mozesz poczekac dam znac jak usune te dodatkowe zdjecia.

Agnieszka_Chmielewska_Mulka

@Grzegorz_Derebecki
a co z portretami do aktorów polskich ? Też są jakieś bazy do wyszukiwania zdjęć ?

a będzie niedługo nowa strona z nagrodami filmowymi ?

Grzegorz_Derebecki

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka Najlepszym źrodłem wydaje się być wikipedia. Oczywiście będzie tam brakowało pewnie sporo ludzi. Można probować skontaktować się bezpośrednio z daną osobą (via mail, facebook) ale potem zgodę na publikacje zdjęcia trzeba by jakoś udokumentować – da się to zrobić ale najpierw chyba warto zająć się tymi najpopularniejszymi.

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka tak niedługo, zostało mi do dokończenia strona osoby.

Chemas

@Grzegorz_Derebecki taka tylko prośba, nie usuwajcie takich zdjęć:
https://fdb.pl/osoba/267678-tara-feldstein

W sensie, że to na prawdę mało znana osóbka w świecie filmowym, jak myślę.

Chyba, że ktoś zareaguje z Amerykańskiej Akademii Filmowej

No i pan: https://www.imdb.com/name/nm3466205/?ref_=nv_sr_srsg_0, który sam się do nas zgłosił o rozleklamowanie. :)

@Grzegorz_Derebecki

w takim razie postępując zgodnie z obecnymi wymogami rozpoczynam usuwanie dodanych przeze mnie kiedyś portretów… trochę tego jest…

Grzegorz_Derebecki

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka Dobrze by było je zamienić po prostu na inne spełniające wymagania zamiast tylko je usuwać.

@Grzegorz_Derebecki
może ktoś inny będzie miał kiedyś czas na szukanie portretów z odpowiednich źródeł…

Grzegorz_Derebecki

Źródeł nie ma dużo to wikipedia, flickr.com, czy search.creativecommons.org

@Grzegorz_Derebecki
wg nowych wytycznych dodawanie jednego portretu trwa trochę czasu (mam na myśli uzupełnienie wszystkich wymaganych okienek)

Grzegorz_Derebecki

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka Zgadzam się, zastanawiam się czy da się to jakoś ułatwić. Może jakiś zautomatyzowany system który uzupełni te pola na podstawie np strony w wikipedii. Podajesz i on wgrywa obrazek za ciebie i uzupełnia autora i licencje. Tak samo z flickera moglo by być.

Dodatkowo opcja wyszukania po kliknięciu odpowiednich przycisków.

@Grzegorz_Derebecki
to faktycznie ułatwiło by sprawę

a planujesz zmianę systemu dodawania obsady do seriali? obecny system jest bardzo uciążliwy gdy serial ma wiele odcinków…

Grzegorz_Derebecki

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka A jak można by go lepiej rozwiązać? Jak masz jakiś pomysł to chętnie wysłucham bo przy wielu odcinkach to faktycznie jest bardzo nie wygodne.

Obecnie jesteśmy na etapie usuwania nie głównych obrazków by przy danej osobie był maksymalnie jeden obrazek. Proces potrwa kilka godzin, Nie trzeba będzie już zgłaszać do usunięcia obrazków które są dodane poza tym głównym.

Aktualizacja: Wrzuciłem na razie 4 najpopularniejsze źrodła dla zdjęć Wikipedia, Creative Commons, Flickr (z odpowiednim filtrem), Google Images (z odpowiednim filtrem)

Dzięki temu powinno łatwiej się wyszukać zdjęć danej osoby.

@Grzegorz_Derebecki
fajnie by było gdyby była opcja dodania obsady w jednej treści. Mam na myśli, że byłaby tam opcja dodania aktora/aktorów do wszystkich odcinków poprzez zaznaczenie jednego przycisku. Jeśli natomiast aktor gra np. od 45-86 odcinka to byłoby menu rozwijane i możliwość wybrania od którego do którego odcinka aktor gra w serialu.
jeśli się nie da tego zrobić to lepiej odejść od dodawania obsad poprzez poszczególne odcinki. W obsadach można dodawać przy poszczególnych aktorach od którego do którego odcinka grają w serialu. A info o odcinkach będzie tylko się wyświetlać.

Grzegorz_Derebecki

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka to nie takie proste. Aktor może mieć różne role w różnych odcinkach przedział może nie wystarczyć bo może grać w 1 i 10 odcinku.
Tracimy wtedy możliwość numerowania pozycji. Formularz tez może tego nie wytrzymać jak ktoś bedzie zmieniać obsadę do kilkuset odcinków na raz.

Tak czy inaczej jakieś mechanizmy ułatwiające dodawanie obsady do wiecej niz jednego odcinka trzeba by zastosować. Ale zachodzimy z tematu tego wątku ktorym sa zdjecia profilowe :)

Chemas

@Grzegorz_Derebecki @Agnieszka_Chmielewska_Mulka że jeszcze wrócę do tematu seriali, ale na moment tylko, wydaje mi się, że jest to temat nie do rozwiązania, nie da się tego zautomatyzować, poza tym moim skromnym zdaniem w przypadku niektórych seriali, a szczególnie miniseriali, wystarczy dać obsadę do pierwszego odcinka i tyle, chyba, że się komuś chce, na przykład dla punktów :) W wielu przypadkach obsada się powtarza i ewentualnie można dodawać potem pojedyncze dochodzące obsady w kolejnych odcinkach i jest gitara.

@Grzegorz_Derebecki wracając do tematu fotek i licencji, bardzo podoba mi się opcja wyszukiwania danej osoby w źródle. Super sprawa. I faktcznie jakby się to dało zautomatyzować tak, by od raz fotka była wrzucana jako plik jpg czy inny, to by było super. Ale wątpliwe to dla mnie.

Grzegorz_Derebecki

może jakiś przedział byłby ok przy dodawaniu a zmiane obsady zostawić tak jak jest. Czyli np dodając osbade w 1 odcinku dodatkowe pole by się pojawiło dodaj też do odcinków.

I wtedy piszemy np 1-10,14,33
I się do nich doda w momecie akceptacji ta osoba.

Można by też zrobić taki import z innego odcinka czyli jak np nowy odcinek sie pojawia i np dodajesz obsade to klikasz importuj z X odcinka i on Ci taką treść wstępnie uzupełnia a ty tylko poprawiasz to co ma nie być. Ale jak mówiłem to temat na osobny wątek.

Jeszcze jedena sugestia jak nie ma w odcinku obsady a jest tylko w głownym serialu to można wyświeltić w odcinkach obsade z głownego serialu (z adnotacja).

Ale jak pisałem, skupmy się tutaj na portretach :)

Chemas

@Grzegorz_Derebecki
zgadza się
więc spytam się jeszcze raz, czy można zautomatyzować dodawanie wybranego zdjęcia, bo z tym to jest wiele roboty, samo wybranie odpowiedniej licencji czy autora to pikuś.

PS I podpinam się do pytania @Agnieszka_Chmielewska_Mulka co do polskich stron z darmowymi licencjami.

@Grzegorz_Derebecki
o – widzisz i już jakieś rozwiązanie – masz super pomysł (pole "dodaj też do odcinków"; import z innego odcinka też dobry pomysł :)

co do portretów – fajne wyszukiwarki – niestety większość mało znanych aktorów polskich nie ma portretów bez zastrzeżonych praw autorskich :(

@Chemas
szczerze to nie ma spraw nie do rozwiązania. ja widzę zawsze szklankę w połowie pełną :)

Grzegorz_Derebecki

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka jakoś z tym brakiem zdjec trzeba żyć. Można by napisac do aktora z prośba o zdjecie i pozwoleniem na udostępnienie na stronie. Mowie tu o tych mniej znanych polskich aktorach. Zawsze to jest jakas opcja No i aktor sie dowie o fdb :)

@Chemas planuje zrobic jakas automatyzację ale potrzeba troche czasu na to.

@Grzegorz_Derebecki
żeby uniknąć pustych miejsc w miejscu portretu można dodać formułę
1) pokazywania zdjęcia z galerii (można dodać opcję kadrowania)
2) gdy nie ma również galerii to wyrównać info o osobie do lewej strony
3) gdy nie ma info o osobie to zwinąć całe pole i podnieść do góry strony wyświetlanie się filmografii

Chemas

@Grzegorz_Derebecki myślę, że warto zajrzeć tutaj:
https://domenapubliczna.org/zasoby/
jest trochę stron z danymi publicznymi

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka a jeśli chodzi o polskich aktorów to chyba wymieniona przez @Sweet_Foxy w poradniku polona.pl

Sweet_Foxy

@Chemas Tyle że tam to raczej starocie.

Chemas

@Sweet_Foxy okej, ale właśnie dużo staroci też jest do usunięcia, aktorzy i aktorki przedwojenni, czy powojenni, szkoda tego, a niektóre zdjęcia są na prawdę ciżkie do zdobycia, a pisać do kogo w takiej sprawie? Powinno się wstrzymać na razie z usuwaniem na prawdę starych zdjęć i szukać potwierdzenia, że są w domenie publicznej. Ja dzisiaj znalazłem takie potwierdzenie na zdjęcie Czechowa, które miało być usunięte. Odrzucłem usunięcie i dodałem licencję pub.

Sweet_Foxy

@Chemas ja nie każę usuwać, tylko uściślam, co tam można znaleźć. :-)

Chemas

@Sweet_Foxy wiem, wiem :)
A co sądzisz o http://fototeka.fn.org.pl/pl/osoby/info/635/sochnacki-boguslaw.html
chcialem znaleźć zdjęcie do Bogusława Sochnackiego i lipa.
Nie mogę znaleźć zasad kozystania z zasobów, ale jest zakładka kupna zdjęć, więc raczej lipa. :(

Chemas

@Sweet_Foxy a no właśnie
To znaczy ja ten cennik widziałem, ale w swojej naiwności myślałem, że może coś jest darmowe :)

Sweet_Foxy

@Chemas Raczej nie, dlatego, że nawet jeśli nie ma jeszcze danych autora, to może się odnaleźć. Proszą o kontakt w tej sprawie właścicieli praw do zdjęć. :-)

Chemas

@Sweet_Foxy no tak
Szlak mnie trafia jak mam zaakceptować usunięcie zdjęcia Pana Litwina, a nie mogę znaleźć. Zdjęcie w sumie stare, ale co z tego nigdy nic nie wiadomo.

Sweet_Foxy

@Chemas Przydałaby się lista polskich osób, do których nie można dodać legalnego zdjęcia z Internetu. Wówczas można będzie poprosić instytucje lub osoby prywatne o jakieś materiały. Zawsze ktoś tam się zgodzi.

Chemas

@Sweet_Foxy I to jest myśl, tylko jeszcze trzeba najpierw spróbować dodać.

Grzegorz_Derebecki

Dodałem kolejne ułatwienie przy dodawaniu portretów. Teraz nie musicie zapisywać zdjęcia na dysk by go potem dodać. Możecie podać adres zdjęcia a system sam je załaduje. Dodatkowo dla wikimedia.org, flickr.com, creativecommons.org podajecie adres strony z zdjęciem i wtedy system również ustali licencje czy autora.

Chemas

@Grzegorz_Derebecki No i gitara :)
Super.
Witam tak w ogóle po przerwie nie zamierzonej, delegację niespodziewaną miałem z dość utrudnionym dostępem do neta :)

89Keradius

@Grzegorz_Derebecki Minął tydzień od wprowadzenia nowej inicjatywy. Na razie stwierdzam, że jest nie najgorzej z tymi portretami. Aczkolwiek mam nadzieję, że z biegiem czasu będą dostępne inne źródła na podobnych licencjach co by profile osób nabrały na atrakcyjności bo nie umniejszając pracy swojej i szanownych użytkowników to portrety osób, w których widać np mikrofony albo inne osoby w tle nie są w mej opinii zbyt okazowe. Ale to tylko moja luźna opinia, nie należy jej traktować na serio.

Grzegorz_Derebecki

@89Keradius nie jesteś ograniczony tymi serwisami a tylko licencja.

Chemas

@Grzegorz_Derebecki masz rację, jednak ciężko znaleźć inne, przetestowałem duckduckgo.com, dość słabo, Polona też słabo.
Przy okazji apel, jak ktoś znajdzie jakieś dobre darmowe (najlepiej domena publiczna, bo raczej o to mi chodzi, bo chodzi o starszych aktorów) źródło polskich aktorów, to dawajcie znać!

EDIT: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/wyszukiwarka
Warto przeszukać, jeśli chodzi o polskie stare kino

EDIT2
Znalazłem ciekawy artykał na temat CC: https://www.pcworld.pl/porada/Darmowe-zdjecia-skad-pobierac-i-jak-z-nich-korzystac,421918.html

EDIT3
Jakby kogoś interesowało to również:
https://audiovis.nac.gov.pl/

89Keradius

@Grzegorz_Derebecki Zdaje się, że już od jakiegoś czasu nie jest możliwe wyszukanie portretu na wolnej licencji za pomocą creative commons by docelowo dodać/zmienić przez pobranie. Niemniej jak wchodzę w stronę główną i wpisałem w wyszukiwarkę np Mela Gibsona to zdjęcia wyskakują więc chyba na tym patencie będzie trzeba się opierać by z tego serwisu ściągnąć foto na pulpit a potem go dodać z pulpit. Za to zauważyłem, że na wikipedii jest coraz więcej ładniejszych i bardziej reprezentatywnych zdjęć co oczywiście należy wykorzystać. A tak btw … już kiedyś chyba o tym wspominałem ale dobrze było zastanowić się nad programem do kadrowania portretów.

Chemas

@89Keradius Tak się zdarzało już wcześniej, a nawet bywało, że wyszukałeś na wikimedia (ja tylko z tego korzystam, reszty nie chce mi się przeszukiwać, bo raczej rzadko kiedy jest coś nowego), wrzucałeś link do pobrania danych portretowych i nic. Wtedy trzeba wejść w samo zdjęcie i taki link wrzucić.

Proszę czekać…