FDB.PL 1179 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Zmiany i nowe treści dla dodających. 254
Chemas

Zakładam taki wątek, w którym będę informował o wprowadzonych zmianach w możliwościach dodawania (zawody, atrybuty i inne), nowych treściach, czy też elementach usuniętych.
Mam nadzieję, że jeżeli ktoś inny z uprawnionych wprowadzi takie zmiany również da odpowiednią informację.
Więc tak:

1. Rozszerzona została lista wytwórni z atrybutem postprodukcja:
Jako postprodukcję możemy również dodawać wszystkie wytwórnie z IMDb, z atrybutem post-production, post-production services lub post-production facilities, na przykład sound post-production oraz ze strony Film Polski: atelier, laboratorium, studio dźwiękowe, studio montażowe czy koordynacja postprodukcyjna.
Patrz poradnik – podstawowe informacje.

2. Dopisane w poradniku "orchestra coordinator" jako koordynator orkiestry.

PS To na razie co bieżące, wątek będzie uzupełniany, proszę śledzić.

Chemas

@Chemas

UWAGA. Dodany nowy skrót Bp (bez kropki oczywiście) jako biskup. Zaleca się jego stosowanie.

Chemas

@Chemas
Dodaję w poradniku do opisu dodatkowego doboru obsady background casting na zasadzie analogii ze statystami z FP.

Chemas

@Chemas Dodane do poradnika "set foreman" z Art department z IMDB jako
główny architekt, mamy już "set construction foreman", set to dekoracje.

Chemas

@Chemas Dodane do poradnika:

• efekty wizualne (tłum. visual effects, visual effects artist, vfx, vfx artist, visuals, fx artist, 3d artist, rotoscope, rotoscope technician)

Chodzi oczywiście o rotoscope. Zaznaczam, że na IMDb zawód może być różnie opisywany i do efektów wizualnych dodajemy każdy związany z techniką rotoskopii.

Chemas

@Chemas Nowy atrybut w Scenariuszu:

• (współtwórca) (tłum. co-creator)
Chemas

@Chemas Nowy zawód w Pozostałej ekipie, związany z "kierownikiem administracji"

• administracja
Chemas

@Chemas
UWAGA nie posługujemy się już nazwą Twitter, tylko X!!

Czyli na przykład:
Oficjalna strona na X

Chemas

@Chemas UWAGA „Gatunki", takie jak krótkometrażowy, etiuda i niemy, dodajemy na końcu listy gatunków. Nadając porządek powinny być z najwyższym numerem. Do seriali i mini seriali nie dodajemy "gatunku" krótkometrażowy.

Chemas

@Chemas

Nowości w rolach:

Dwa skróty:
Kard. – kardynał
Woj. – wojewoda

I Gubernator jako stanowisko piszemy na początku!

Podobnież burmistrz.

Chemas

@Chemas
Dodany nowy skrót do roli:

• o. – ojciec w znaczeniu osoby duchownej (ang. father)
Aladyn

@Chemas Ja chciałbym tylko podpytać. 1) Czy to "o" to należy pisać z małej litery, mimo że stoi na początku nazwy roli?; 2) Co zrobić z o. Mateuszem? No i pochwalony…

Chemas

@Aladyn pochwalony :-)
Z dużej jak każdy skrót, po prostu u nas na liście w poradniku wszystkie skróty są z małej więc i jak tak wpisałem, żeby było jednolicie. Ale wiadomo, że jak na początku roli to z dużej W sumie nie wiem dlaczego ten spis jest z małej, ja go nie zakładałem. Chyba, by to trzeba poprawić na duże litery, co sądzisz?
Mateusz, jak mniemam chodzi ci o serial, oczywiście Ks., bo rola to Ksiądz Mateusz (patrz chociażby FP, ale i w czołówce też jest ksiądz – chyba, bo jakoś nigdy na to uwagi nie zwracałem), tylko serial nazywa się Ojciec Mateusz.
P.S. Będzie spore uzupełnienie skrótów niebawem.

Chemas

@Chemas Ważna sprawa jeśli chodzi o nazwy z obsady i ekipy.

UWAGA
Proszę nie usuwać osoby z obsady lub ekipy w filmach nieanglojęzycznych na podstawie braku w IMDb bez potwierdzenia w dodatkowym źródle oraz w filmach polskich na podstawie braku w bazie Film Polski. W razie wątpliwości należy dopytać osobę, która dodała, o źródło.
Chodzi o to, że są pozycje, których po prostu w najważniejszych bazach nie ma.

Założyłem osobny wątek w tej sprawie:
https://fdb.pl/forum/temat/42582-wazna-sprawa-jesli-chodzi-o-nazwy-z-obsady-i-ekipy

Sweet_Foxy

Ponieważ nadal pojawiają się pewne błędy, przypomnienie i dopisek w poradniku:
Zawody takie jak postproducent, postproducent wykonawczy, kierownik postprodukcji, nadzorca postprodukcji, koordynator postprodukcji dotyczą wyłącznie działu produkcja. Nie dodajemy postprodukcji obrazu jako postproducenta. Nie dodajemy tutaj zawodów z działu montaż lub dźwięk.

Chemas

@Chemas

Dodane do synonimu głównego ogrodnikahead greensman

Oraz dodane do listy określeń ról pisanych przed imieniem i nazwiskiem:

• Oficer
  • Funkcjonariusz
Chemas

@Chemas Dopisany synonim do:

• współproducent (tłum. producent towarzyszący)
Chemas

@Sweet_Foxy W takim razie należy stworzyć odpowiednie zawody, na przykład w montażu.

Sweet_Foxy

@Chemas, ale po co? :)

Chemas

@Sweet_Foxy Bo są?

Sweet_Foxy

@Chemas,
1. dopisuję w poradniku do best boy i pokrewnych analogiczne girl (coraz częściej pojawiają się panie w pionie operatorskim i spotkałam już best girl w ekipie).
2. to co z tymi nowymi zawodami obróbki obrazu?

fredaser

@Sweet_Foxy Ad. 2. A o jakie tak właściwie chodzi? Albo nie pamiętam albo nie jestem w temacie.

Chemas

@Sweet_Foxy @fredaser
ad 1. bardzo dobrze
ad 2. Chodzi o tą postprodukcję obrazu?

Sweet_Foxy

@Chemas, tak
@fredaser, z postprodukcji obrazu

Chemas

@fredaser pracujemy nad tym ze @Sweet_Foxy. Masa zawodów związanych z postprodukcją i montażem jest do przeanalizowania.

A tym czasem. Nowe tłumaczenie w poradniku:

• nadzorca produkcji efektów wizualnych – "visual effects production executive"

Na podstawie analogii do "production executive" w Produkcji.

fredaser

@Chemas Można się przyłączyć? Nie wiem o jakich np. mówicie, może coś też dorzucę.

Chemas

@fredaser Napiszę do Ciebie

Chemas

@Chemas Powstał pomysł dodania zawodów związanych z postprodukcją obrazu (filmpolski) lub też na IMDb zawodów postprodukcyjnych z działu Editorial, których jak wiadomo nie dodajemy do naszego działu Produkcja.
Zawody są analogiczne do produkcji efektów wizualnych. W ten sposób będzie domknięta sprawa wszelkiej postprodukcji.

Zawody te to:

- postprodukcja obrazu (także postproducent obrazu, obróbka obrazu, obróbka cyfrowa)
- nadzorca postprodukcji obrazu
- kierownik postprodukcji obrazu
- producent wykonawczy postprodukcji obrazu
- koordynacja postprodukcji obrazu (także koordynator postprodukcji obrazu)
- dyrektor artystyczny postprodukcji obrazu.

Zawody będą w Pozostałej ekipie.

P.S. Pomysł ten był uzgadniany. Chwilę poczekam i dodaję zawody.Dodam jezszce, że od jakiegoś czasu były prośby o dodanie postprodukcji obrazu.

Sweet_Foxy

Malutka zmiana w poradniku na temat dodawania atrybutu „postprodukcja” przy wytwórniach.
Jako postprodukcję możemy dodawać wszystkie wytwórnie z IMDb, z atrybutem post-production, post-production services lub post-production facilities, na przykład sound post-production, a także adr, re-recorded, negative cutting itp., oraz ze strony FilmPolski zawierające słowo postprodukcja, jak postprodukcja dźwięku, czy koordynacja postprodukcyjna, ale również: atelier, laboratorium, studio dźwiękowe, studio montażowe, udźwiękowienie. Zaliczymy tutaj ponadto firmy zajmujące się dodawaniem efektów, animacji, grafik, logotypów, napisów w etapie postprodukcji, korygowaniem i gradacją kolorów oraz formatowaniem obrazu i eksportem materiału filmowego.

Chemas

@Chemas Dodane następujące zawody. Ogólnie postprodukcja obrazu – jest taki dział w filmpolski, natomiast na IMDb większość to dział Editorial
Jeszcze nie mam tłumaczeń z ang. Jak ktoś ma jakieś propozycje, to mile widziane. :)

Kierownik postprodukcji obrazu
Nadzorca postprodukcji obrazu
Postproducent obrazu (także postprodukcja obrazu, obróbka obrazu, obróbka cyfrowa)
Producent wykonawczy postprodukcji obrazu
Koordynator postprodukcji obrazu (także koordynacja postprodukcji obrazu)
Dyrektor artystyczny postprodukcji obrazu

Chemas

@Chemas Nie ma jeszcze opisu w poradniku.

Sweet_Foxy

@Chemas, brakuje producenta postprodukcji obrazu.

Chemas

@Sweet_Foxy A to nie to samo co postproducent obrazu

Sweet_Foxy

@Chemas, no chyba nie.
W ogóle raczej powinno być w zawodach postprodukcja obrazu nie postproducent obrazu w formularzu, bo to się będzie myliło z działem produkcji.
Takie mam odczucie.

Chemas

@Sweet_Foxy to są dwa zawody osobno?

Czy podmienić postproducenta na producenta postprodukcji obrazu?

Sweet_Foxy

@Chemas, producent postprodukcji tak jak producent efektów wizualnych. Tak mi się wydaje.

A postproducent obrazu zmienić na postprodukcja obrazu. I od razu jest bardziej pojemny termin.

Ale to dopiero podczas dodawania wychodzi, że tak by było lepiej.

Chemas

@Sweet_Foxy Okej tak zrobię, ale ja tego nie rozumiem, dla mnie to to samo. Ale zawsze słucham się mądrzejszych.
Dodam tylko, że w Twojej propozycji było "- postprodukcja obrazu (także postproducent obrazu, obróbka obrazu, obróbka cyfrowa)" Zaznaczam "postproducent obrazu" i to wydało mi się bardziej trafne. Ale nie ma sprawy zmenię.

Chemas

@Sweet_Foxy Zmieniłem. Teraz tylko muszę w poradniku opisać.

Sweet_Foxy

@Chemas, postprodukcja obrazu = obróbka obrazu, producent postprodukcji = producent obróbki, ja to tak rozumiem. Zwłaszcza że na FP jest to wyróżniane.

Chemas

@Sweet_Foxy ja za głupi na to jestem, ale ogólnie dla mnie postprodukcja to wszystko co jest po właściwej produkcji. Ale nie ważne. Jest zmienione.

Chemas

@Chemas Przepraszam, lewą nogą dzisiaj wstałem i jeszcze różne problemy. Nie powinienem tak pisać. :/

Sweet_Foxy

Postprodukcja jest bardziej pojemnym terminem (można się nawet zastanowić, czy niektóre inne zawody związane z postprodukcją możemy tutaj wrzucić; jest ich sporo, masz listę na priwie), postproducent będzie się w tym zawierał. Tak mi się wydaje.
To proponujesz, żeby tutaj jeszcze dopisać jako synonim producenta postprodukcji? Mimo wszystko na FP jest dział Postprodukcja obrazu, a w nim przy niektórych osobach jest słowo producent. Czyli raczej jest to oddzielny zawód.
No ale jak uważasz. Jak wiesz, ja w ogóle nie byłam specjalnie za tym, żeby dodawać nowe zawody do formularza. Skoro są, to wczoraj wieczorem zerknęłam na parę filmów i postanowiłam dodać osoby do formularza. No i zonk, bo do nie mogę dodać producenta postprodukcji, bo nie mamy czegoś takiego.

„(…) ogólnie dla mnie postprodukcja to wszystko co jest po właściwej produkcji”.
Tak, tyle że na przykład montaż to też postprodukcja, ale mamy go jako oddzielny dział, więc i tak nie jest to konsekwentne.

fredaser

@Chemas Spokojnie, też mi się już mieszało jak czytałem te nowości z postprodukcji ;)
@Sweet_Foxy aż wystąpiła u mnie satiacja semantyczna z tą postprodukcją ;) Przy okazji ładne wyrażenie, które szczęśliwie zapamiętałem z gimnazjum

Sweet_Foxy

@fredaser, tak, kociokwiku można dostać :)))

Chemas

@Sweet_Foxy Niech zostanie sama postprodukcja. Ja się tylko sugerowałem tym co podałaś w przykładach. A jeśli chodzi o potraktowanie zawodu "postprodukcja obraz" jako takiego worka na różne pokrewne zawody, to jest dobry pomysł.

Chemas

@Chemas Trochę się opóźniłem, ale dzisiaj dodam opisy zawodów z postprodukcji obrazu do poradnika.
Poza tym padła propozycja nie dodawania cyfry z IMDb do filmów z rokiem produkcji nieokreślonym, a więc ????. Zamierzam dać odpowiedni zapis w poradniku. Ten numer nie ma żadnego sensu, film może nie wejść do produkcji, oba lub więcej filmów o tym samym tytule mogą wejść do produkcji w różnych latach itp.

Chemas

@Chemas A więc mamy rozszerzony zapis w poradniku w dziale Podstawowych informacji / Rok produkcji:

W przypadku kiedy rok produkcji nie jest określony, możliwe jest wpisanie w to pole "????".
W takim przypadku nie dodajemy numeru (cyfry) z IMDb!!!

Chemas

@Chemas Na razie ogólna uwaga na dole działu Producenci:

’’’Uwaga!'’' Zawody takie jak postproducent, postproducent wykonawczy, kierownik postprodukcji, nadzorca postprodukcji, koordynator postprodukcji dotyczą wyłącznie działu produkcja. Nie dodajemy postprodukcji obrazu jako postproducenta. Nie dodajemy tutaj zawodów z działu montaż, dźwięk lub efekty wizualne.
Zawody związane z postprodukcją obrazu dodajemy jako odpowiednie zawody w Pozostałej ekipie, a więc postprodukcja obrazu, koordynator postprodukcji obrazu itp. Są to pozycje z działu Postprodukcja obrazu na filmpolski oraz z działu Editorial na IMDb.
Zawód postprodukcja dźwięku to w naszej bazie mastering dźwięku.
Na filmpolski w dziale Postprodukcja obrazu mogą się pojawić zawody związane z efektami wizualnymi, jak na przykład nadzorca VFX lub kompozycja. Dodajemy je jak zawody z działu IMDb Visual Effects, czyli odpowiedni nadzorca efektów wizualnych, zecer.

CDN.

agatkar16

@Chemas @Sweet_Foxy @fredaser kiedy nowe zawody będą dopisane do poradnika?

Sweet_Foxy

@agatkar16, zapewne wtedy, kiedy @Chemas będzie miał czas.

Chemas

@agatkar16 Na dniach, ale dodawać można, bo zawody są i są tak oczywiste, że nie powinno być problemów.

Proszę czekać…