Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Hej! Na FDB siedzę sobie już jakiś czas i jest mi tu bardzo dobrze. Strona jest pod wieloma względami lepsza i bardziej przyjazna od, podejrzewam wszystkim nam znanej, konkurencyjnej platformy. Od czasu jak się tutaj zaklimatyzowałam próbuję przekonać swoich znajomych do przejścia. Niestety z marnym skutkiem. Za każdym razem podnoszą parę problemów i choć takie, jak import ocen, da się łatwo rozwiązać, głównym problemem jest podglądanie znajomych. Kiedy tylko dowiadują się, że nie ma tutaj możliwości dodania kogoś do znajomych (czy chociaż followania) rezygnują. Dużo radości daje im porównywanie swoich ocen z ocenami przyjaciół czy samo śledzenie kto co ostatnio oglądał. Przyznam, że mnie również tego bardzo tutaj brakuje.
Zanim napisałam ten temat przejrzałam forum i zauważyłam, że jest to sprawa, która została już parę razy podniesiona, jednak bez skutku. Sugestie są zakurzone, więc postanowiłam zapytać tutaj wprost:
Czy jest szansa na stworzenie 'znajomych'? Możliwość śledzenia ocen wybranych użytkowników? Zakładka z followami? Cokolwiek tego typu?
@FeluzMK jak najbardziej mamy już obserwowanie krytyków. Trzeba by przemyśleć jak to ma wyglądać w przypadku obserwowanych użytkownikow
@Grzegorz_Derebecki Myślę, że dodatkowa zakładka, w której mielibyśmy wgląd w najnowsze oceny obserwowanych użytkowników byłaby wystarczającym rozwiązaniem. Jeśli chodzi o ewentualne wyświetlanie ocen na stronach konkretnych filmów to pewnie byłoby to wygodniejsze, ale estetycznie trudniejsze do zrobienia. Uważam, że ta dodatkowa zakładka to dobry start, a przecież zawsze można potem kombinować co można zrobić dalej.
@FeluzMK To co ty byś chciał osiągnąć to bardziej dodanie danego użytkownika do "Ulubionych" Bo znów "Obserwowanie" wiąże się z dostawaniem informacji o jakiś aktywnościach – np w przypadku krytyka to jak doda nową recenzje. Więc można by faktycznie dodać opcję dodawania do ulubionych użytkowników i potem umożliwić sprawdzanie ich ocen (np na stronie filmu). Z drugiej strony można też faktycznie pomyśleć o podwójnym powiązaniu "Znajomych". Możliwe, że takie wiązanie jest bardziej personalne niż tylko dodanie użytkownika do ulubionych :)
@Grzegorz_Derebecki No to faktycznie, bardziej chodzi mi o takie "dodanie do ulubionych". Nie o dostawanie powiadomienia przy każdej nowej ocenie, a raczej zgromadzenie w jednym miejscu ocen tych naszych ulubionych użytkowników, żeby nie musieć wchodzić na profil danej osoby i szukać czy widziała dany film i kiedy. To i/lub wersja, że oceny osób, które nas interesują pokazują się na stronie danego filmu.
Nie jestem do końca pewna, jak kłopotliwe jest zaimplementowanie takiego systemu i sensowne jego wyświetlanie. Zastanawiam się tylko, czy są już podejmowane jakieś kroki w tę stronę, czy możemy się tego spodziewać. I jeśli się da, to w jaki sposób można pomóc?
Szkoda mi po prostu, że u zdecydowanej większości moich znajomych to jest ten minus przekreślający ich przejście tutaj z tej drugiej strony.
@FeluzMK ja odszedlem od tego konkurecyjnego prortalu bo dodwanie tam cos z netflixa lub amzon bylowrecz niemozliwe wciągu godziny lub nocy tyutul mial 300dat lub 73 tytuly to bylo abusrdalne wstrczylo ze film mial zwastun to bylo po tobie bo film mial zwiastun
@suwalczanin Dokładnie! Przyznam, że kiedy po roku czekania odrzucono moje pierwsze kontrybucje (z bardzo błahych powodów) to był właśnie moment jak zaczęłam szukać alternatywy.
tam oni mpracownic maaja nieogranczana wladze i moga dodac wcgu nocy godziny 300dat to poco wogule cocos dodwac znetflixa amazon jak ci pracownik itak podbierze wszystko doslownie
@FeluzMK Cieszy mnie to bardzo, sam jestem uciekinierem. Ten portal jest po prostu przyjazny i tak ma być. Natomiast co do Twojej uwagi jeśli chodzi o "znajomych", jestem jak najbardziej za, jak również za innymi pomysłami, które zwiększą popularność serwisu. Byle tylko nie przesadzić i nie tworzyć kategorii uniwersum ;)
@FeluzMK No i gęba mi się uśmiechnęła :)
Jest parę projektów zmian w dodawanych treściach, a raczej dodanie nowych kategorii. Staramy się też jak chyba zauważyłaś, uzupełniać o nowe zawody czy też atrybuty. Dla mnie poza "znajomymi" są jeszcze istotne dwie nowe kategorie treści: "lokalizacja kręcenia filmu" i język filmu. O braku "pozostałej ekipy" w serialach już nawet nie wspominam, bo w sumie może tego być za dużo.
Przypominam też, że jest taki przycisk na stronie portalu, jak "sugestie", zaraz obok pomarańczowego fdb. Tam można zgłaszać swoje propozycje zmian.
@Chemas Widzę, że niektóre rzeczy są wciąż rozwijane i to jest super. Do tematu z atrybutami i zawodami zaglądam po każdej aktualizacji, co by być na bieżąco ;) Jednak, jeśli chodzi o sugestie, to jak dla mnie są martwe. Zanim założyłam ten temat obserwowałam ruch jaki tam jest i no cóż… Nie ma żadnego. Trudno powiedzieć czy są czytane przez użytkowników, a co dopiero moderatorów. Sprawa znajomych, o ile mnie pamięć nie myli, wisi tam i czeka.
Co do pozostałych kwestii, jak lokalizacja kręcenia filmu, też jestem za, jednak faktycznie, zaczyna się tego dużo robić, a to jednak nie koncert życzeń. Zaimplementowanie wszystkiego na stronę na pewno nie jest proste, ale myślę, że małymi krokami do celu. I tak jest fantastycznie ;) A ulepszyć można zawsze.
@Zigor https://fdb.pl/forum/temat/42447-znajomi Równo miesiąc temu pojawiła się opcja dodawania znajomych.
Proszę czekać…