FDB.PL 1179 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Galeria zdjęć do filmów/seriali 15
89Keradius

Dawno nie zabierałem się za te materiały, ale zauważyłem, że część z tego co dodawałem zostało usunięte. Czy zmieniono zasady dodawania zdjęć do produkcji?

Grzegorz_Derebecki

@89Keradius nie można dodawać zdjęć z planu. Często do takich zdjęć nie ma praw dystrybutor/producent bo są one przez niezależnych fotografów robione i trzeba za nie opłaty licencyjne uiścić.

89Keradius

@Grzegorz_Derebecki Ok. Przy okazji chciałbym się spytać czy coś z wyszukiwarką jest nie tak? Bo coś szwankuje, przynajmniej u mnie.

Grzegorz_Derebecki

@89Keradius mozesz podać jakieś konkretne przykłady to chętnie to zbadam.

89Keradius

@Grzegorz_Derebecki Po prostu raz jak wpisuję w wyszukiwarkę jakiś film, serial lub osobę to mi nie wyświetla tego czego szukam (dopiero po enterze pokazuje wyniki wyszukiwań) innym razem już jest normalnie.

Grzegorz_Derebecki

@89Keradius Daj znać czy nadal masz ten problem bo teraz powinno być ok.

89Keradius

@Grzegorz_Derebecki Chciałbym powrócić do problemu galerii produkcji. Czy obecnie galerie gdzie widnieją loga studiów produkcyjnych są akceptowalne? Wg mnie to bardzo nieładnie wygląda tak samo jak i galeria marnych jakości a tutaj podaję przykład
https://fdb.pl/film/5935-barwy/pictures
Na kilku zdjęciach tego filmu w lewym górnym rogu widać logo MGM, a poniżej zaś część galerii wygląda jakby ktoś zrobił print-screeny i przekonwertował to z png na jpg
https://fdb.pl/film/412-dwunastu-gniewnych-ludzi/pictures

Grzegorz_Derebecki

@89Keradius Co do tych 2 filmów to są dość stare produkcje. Do filmu https://fdb.pl/film/5935-barwy zdjęcia były dodawane 2015 roku. Do filmu https://fdb.pl/film/412-dwunastu-gniewnych-ludzi sporo zdjęć jest jeszcze z 2009 (choć jest kilka z 2020). Wydaje mi się, że trzeba by ustalić jakie zdjęcie kiedy można usunać.

Wg poradnika zdjęć z znakami graficznymi nie powinniśmy dodawać, to samo dotyczy screenshotów.
Można zgłosić do usunięcia jak widzisz jakiś screenshot albo z znakami graficznymi. Przy czym pewnie mogą występować jakieś wyjątki do bardzo starych filmów gdzie nie ma żadnych zdjęć innych.

Myśle, że dobrze by inni weryfikatorzy się wypowiedzieli :)

89Keradius

@Grzegorz_Derebecki Ok, zrozumiałem. Trochę poczytałem zasady dodawania galerii, ale nie chcę robić nic bez porozumienia z użytkownikami bardziej rozeznanymi w temacie co by potem odrzutów nie było. Więc dobrze by było gdyby ktoś jeszcze w tej materii się tu wypowiedział bo odnosząc się do tego co napisałeś wygląda na to, że połowa galerii z obu powyższych filmów poszłaby do kosza. A co do podpisywania galerii to warto znać lub poszukać konkretnych źródeł bo nie każda osoba z filmu jest komuś bardzo znana a podpisywanie tylko tych znanych aktorów wg mnie mija się z celem, w ostateczności pozostanie poszukanie czegoś na IMDb

Przykładowe strony:
zobacz-film.pl – polska
cinema.de – niemiecka
csfd.cz – czeska
cinemagia.ro – rumuńska
ru.kinorium.com – rosyjska

jacks

@89Keradius Osobiście bardzo dużo dodawałem i nadal dodaję galerii/plakatów z racji, że jak dla mnie jest to pierwsze co przyciąga użytkownika do strony o tematyce filmowej. Fajnie, że chcesz w tym temacie pomagać :)
Kwestia znaków graficznych jest jasna – nie dodajemy zdjęć, gdzie takowe istnieją jednak musimy trochę pochylić się nad starszymi produkcjami (najczęściej z MGM), do których niestety bardzo trudno znaleźć galerie bez ich logo – kiedyś szukałem info w tym temacie i studio samo oficjalnie takie fotosy wypuszczało i praktycznie mała szansa na znalezienie fotek bez tego logo – tyle w temacie filmu "Barwy". Jakiekolwiek inne znaki graficzne np. logo serwisu filmowego lub magazynu Empire nie powinny być dodawane lub usuwane jak takie ktoś dodał.
"12 gniewnych ludzi" również masz rację – sporo tam screenów, szczególnie tych rozmiar 1600×. Śmiało usuwaj.

Niestety wielu użytkowników nadal nie rozróżnia zdjęć od screenów (co jest dla mnie szokiem) i dodaje co popadnie i co znajdzie w sieci, a weryfikatorzy co gorsza takie buble przepuszczają. Aktualnie w bazie jest sporo screenów, na które jak trafiam to usuwam. Zauważysz to głównie w odcinkach seriali, np. https://fdb.pl/film/1051787-the-boys-swieczka-na-dobranoc-3×7.

Jak potrzebujesz konsultacji czy coś usunąć to pisz na priv i w razie czego chętnie cię wesprę w porządkach.

89Keradius

@jacks Dobra, dzięki za poradę.
To teraz pytanie czy znasz jakieś źródła z podpisaną galerią? Bo w większości niestety te, z których ja znam i korzystam to są w nich galerie albo nie podpisane albo np tylko jedna lub dwie z pięciu osób z fotografii są podpisane (jak np te które powyżej wymieniłem).

jacks

@89Keradius z tym słabo, najczęściej korzystam przy tym z CSFD, ale tam też nie wszystko ma podpisy (zwłaszcza nowe tytuły) i swego czasu z rosyjskiego Kinopoisk, ale to chyba aktualnie nie działa u nas w związku z wojną. Ja jak dodaję zdjęcia to sam szukam wszystkich nazwisk osób widocznych, trochę to zajmuje, ale jest wykonalne :)

89Keradius

@Grzegorz_Derebecki Nie będę tworzyć nowego topiku, więc zapytam się tutaj w tym temacie dotyczącym galerii. Czy masz możliwość stworzenia patentu, dzięki któremu przy galerii będzie można wybierać osoby z obsady? Mam na myśli to, że po zrzuceniu fotografii z pulpitu lub folderu na stronę filmu/serialu po prawej stronie można dodać osoby, które są w obsadzie zamiast tych co już je widać po kliknięciu w pole z osobami (no chyba że to się samo przez siebie wyklucza gdy wpierw ktoś doda galerię zamiast obsady). A pytam bo to daje możliwość szybszej weryfikacji zwłaszcza osób, których nie rozpoznaje się z pewnych produkcji.

Grzegorz_Derebecki

@89Keradius chodzi Ci o to by ograniczyć kogo można podpisać przy zdjęciach tylko do osób z obsady? Pomysł wydaje się ciekawy.

89Keradius

@Grzegorz_Derebecki Dokładnie tak. Chodzi o to by przy podpisywaniu galerii była możliwość wybrania tylko i wyłącznie osób z obsady. Tylko nie wiem jakby to wyszło bo wpierw chyba trzeba by było dodać obsadę.

Proszę czekać…