FDB.PL 1179 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Miejsce urodzenia, śmierci w Polsce 12
Chemas

Mam takie chyba głupie pytanie, a może nie…
Dlaczego właściwie się utarło, że nie wpisujemy województw?
Tymczasem lokalizacje w innych państwach są bardzo rozbudowane. Rozumiem kraje federalne (unie), wiadomo stan amerykański, czy kraj związkowy w Niemczech, to trochę więcej niż zwykły podział terytorialny kraju.
No ale, departamenty we Francji (a czasami nawet krainy), hrabstwa w Anglii, krainy we Włoszech, ba nawet w takiej Holandii, czy Belgii, gdzie tego jest co kot napłakał, a kraje małe.
Może jakaś ciekawa dyskusja się wywiąże. :)

Jankes

@Chemas moim zdaniem możemy wpisywać, bo skoro robimy tak w innych krajach to czemu nie u nas? Czym bardziej dokładne to miejsce nawet lepiej, przecież niejednokrotnie sam nie wiem gdzie leży jakaś pipidówka a po województwie będzie bardziej przybliżona lokalizacja.

Chemas

@Jankes A no właśnie. Szczerze mówiąc nic to nie przeszkadza, a właśnie dzisiaj mnie zastanowiło to, że w Polsce województw nie wpisujemy. Ja na przykład, jak jest mała mieścina nie znana, często wpisuję "koło" w skrócie k., gdzie dopisuję jakieś najbliższe miasto głównie powiatowe.
Gdybyśmy jednak zaczęli uzupełniać o województwa, to należy pamiętać o latach. :)

Sweet_Foxy

@Chemas @Jankes tyle razy się zmieniały województwa w Polsce, że jest to dość problematyczne sprawdzać za każdym razem, jak w danym roku się województwo nazywało; już teraz często pomijam miejsce urodzenia, bo zwyczajnie szkoda mi czasu na ustalanie kraju – tak już to zagmatwane zostało na FDB

fredaser

@Sweet_Foxy Również z tego powodu nie wpisuję województw. @Chemas @Jankes Tym bardziej że powstały też różne wersje zapisu mimo wszystko, czyli np. ze słowem „województwo" ale też i bez. Podobnie jest też jednakże z prowincjami w niektórych państwach, czyli jest zapis prowincja XY, albo samo XY – takie różne zapisy widziałem m.in. przy chińskich miejscach, japońskich (tu: prefektura) czy szwajcarskich (tu: kanton).

Chemas

@fredaser Okej, dlatego zadałem to pytanie właśnie. A swoją drogą czy coś to zmienia tak w ogóle. Ja proponuję ustalić po prostu, że piszemy tylko miasto i państwo i to wszystko. Jak ktoś jest bardzo ciekaw to i tak sobie znajdzie gdzie to jest. Albo piszemy bardzo dokładnie, jak się komu podoba, byle poprawnie. Wątpię czy ktoś w ogóle na te dane zwraca uwagę.

fredaser

@Chemas Cóż, to że ja nie piszę województw to też nie przesądza sprawy, żeby jednak nie stosować takiej formy zapisu. Tylko przy zapisie z województwami trzeba wtedy mocno uważać na rok i konkretną datę wprowadzenia różnych reform. Podobnie jest w sumie z Francją i ich podziałem, tam wiele departamentów powstało już pod koniec XVIII wieku ale niektóre też choćby w XX i niektóre zmieniały nazwy, łączyły się bądź oddzielały. Często bezpieczniej jest dać bardziej ogólny zapis, ale jak ktoś chce stosować pełny to nie mam nic przeciwko, tylko warto zerknąć do źródła jakie w danym roku było województwo/region/prowincja itd.

Chemas

@fredaser Ano właśnie, pełna racja, dlatego ja po przemyśleniach uważam, że na prawdę wystarczyłaby sama miejscowość i kraj, chyba, że miejscowość bardzo mała, to jakieś przybliżenie. Piszę to w kwestii wszystkich państw, poza USA, Niemcami.
No ale oczywiście, jak jest to w zasadzie nie uregulowane, dodawać można jak się chce i zweryfikować trzeba każdą kontrę.

Jankes

@Chemas @fredaser @Sweet_Foxy z jednej strony racja, ale z drugiej jeśli chodzi o nasz kraj to można by była pisać województwa takie jak są dziś, a nie zagłębiać się co było 100 lat temu. Skoro teraz przykładowy Pcim lezy w woj. Małopolskim, to tak można napisać, przecież mało kto będzie się zagłębiał w to czy on był w takim województwie 200 lat temu, nas interesuje teraźniejszość, to nie jest portal historyczny tylko filmowy.

Sweet_Foxy

@Jankes niestety, ale raczej należałoby zachować konsekwencje. Jeżeli ktoś się urodził w woj. krakowskim, to nie można pisać, że w małopolskim, bo to po prostu nieprawda.

Jankes

@Sweet_Foxy jeśli w poradniku dodasz zapis, że dodając miejsce urodzenia podajemy ze stanem na dziś, to wszystko okaże się być prawdą.

Sweet_Foxy

@Jankes ja na pewno nie dodam czegoś takiego

fredaser

@Sweet_Foxy Też tak uważam i też na pewno nie dodam takiego zapisu @Jankes

Proszę czekać…