FDB.PL 1179 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Tytuły odcinków seriali na platformach 11
Chemas

Zakładam ten temat, nie jestem pewien czy już wcześniej poruszałem tej kwestii.
W ostatnim czasie pojawiają się tytuły odcinków, których na platformach nie ma, ale pojawiają się w serwisach programowych, typu Telemagazyn.
Zrobiłem już kilka odrzutów, bo dla mnie jak nie ma tytułu na platformie, która jest dla mnie dystrybutorem, to nie uznaje.

Chemas

@Chemas
Porównanie spisów odcinków "48h. Zaginieni" na Polsat go i telemanie, nie mogę niestety wrzucić linków. Do dzisiaj nie wiem dlaczego, skoro mogę na PW!!!

I teraz mam pytanie, na jakim źródle mam polegać. W końcu PolsatGo jest dla mnie platformą dystrybutorem, Teleman tylko gazetą o filmach i serialach i ich terminach puszczania w telewizji.
Bardzo proszę o jakieś opinie, bo zaczyna się robić bałagan.
Niektórzy użytkownicy wrzucają tytuły, ale co ciekawe nie konsekwentnie. To znaczy są to tylko wybiórcze odcinki. Jak więc jest?

fredaser

@Chemas Nie mam wykupionego Polsat go ale może ten tytuł pojawia się podczas czołówki odcinka?
A linków pewnie dlatego nie można wklejać żeby ograniczyć spam – tak podejrzewam. Choć i tak można link wkleić tylko nie pełny.

Chemas

@fredaser Spoko :) Ja też nie mam, ale mam wgląd w spis odcinków i tam żaden nie ma tytułu. W opisy nie koniecznie. Chodzi mi tylko o to by uregulować te kwestie. Swego czasu wrzucałem jakieś tam podtytuły do pewnego serialu i zostałem nawrócony, że on nie ma w dystrybucji tytułów. Dlatego jestem na to uczulony. Teraz usuwałem tytuły do serialu Dlaczego ja, który na oficjalnej stronie nie ma tytułów,m a tytuły były wrzucone z gazety – programu telewizyjnego. I teraz zachodzi pytanie, czego mam się trzymać?
Dodam jeszcze, że na ponad tysiąc odcinków było tych z tytułami jakaś chyba setka, może nawet mniej, niektóre zaś miały zamiast tytułu skrócony opis. Taki nasz zarys fabuły. Zastanawia mnie coś takiego, że jak ktoś wejdzie na naszą stronę serialu i wejdzie w jakiś rok edycji i zobaczy taki bałagan, to co sobie pomyśli? :)
Jeśli chodzi o seriale zagraniczne, to mamy takie serwisy jak thetvdb, czy tvmaze, które są dla mnie wyrocznią, w przypadku polskich seriali wyrocznią jest dla mnie FP. Niestety FP zaczęło się ostro opóźniać i wiele seriali tam nie ma.
Pozostaje więc pytanie, czym mam się kierować, przy weryfikacji, lub dodawaniu, jakim źródłem. Telegazet5ą, czy platformą? I to jest właśnie problem. Trzeba to jakoś skonkretyzować. I o to mi w tym poście chodziło!

ar23s

@Chemas
Jak chcesz wrzucić link do komentarza to usuń "www" razem z "https" na początku.
Ktoś sobie skopiuje i od razu wejdzie na daną stronę bez żadnego problemu.

Przykład:
fdb.pl/film/751697-deadpool-2

Chemas

@ar23s Dzięki za radę, jakoś nie pomyślałem o tym. A jakieś uwagi w temacie?
Zrobiłem czystkę i się teraz zastanawiam, czy nie uzupełniać tytułów odcinków na podstawie Telegazety na przykład. Wydaje mi się, że się w tym wszystkim pogubiliśmy. Czy ktoś może autorytarnie stwierdzić, że jak na platformie streamingowej nie ma tytułów odcinków, to ma ich u nas nie być. Ja tak uważam. Czekam na jakiś głos kogoś innego w tej sprawie.

jacks

@Chemas Dla mnie temat raczej jasny – jak platforma streamingowa ma tylko tytuł oryginalny (bez polskiego) a w innym źródle jak np. program tv dany serial ma polskie tytuły to bym je dodawał. Jakby streamingi miały swoje polskie tytuły a dodatkowo programy tv jakieś inne polskie to te z programów tv dodawałbym jako alternatywny z atrybutem (Polska) (tytuł TV). Czasem zdarza się, że serial spoza US np. na Netflixie nie ma podanego nawet tytuły oryginalnego w Polsce (tylko "odcinek") to ja osobiście szukam źródła z językiem oryginalnym i jak takie znajdę to wpisuję tytuły oryginalne jakie znajdę i nie dodaję polskich tłumaczonych jako "odcinek".
Nie ma co się ograniczać z dodawaniem tytułów bo potem ktoś zmieni i tak i nie będziesz miał na to wpływu. Tak samo jak dystrybutor w danym momencie jest HBO a za pół roku będzie to Prime ze swoimi tytułami. Od tego mamy alternatywne tytuły :)

Chemas

@jacks Rozumiem, ale mi chodzi o produkcje polskie, gdzie platforma nie ma w ogóle tytułu na swojej oficjalnej stronie. Pytanie więc takie, czy wpisywać jako oryginalny tytuł "Odcinek", a jako alternatywny (polski tv) z telegazety?

jacks

@Chemas Nie zbyt często uzupełniam polskie produkcje, ale jakbym miał wybierać to lepiej wygląda tytuł niż słowo odcinek.

Chemas

@jacks Wiem, że lepiej, polikwidowałem, bo była jakaś kaszanka w serialowych odcinkach. Większość miała słowo Odcinek niektóre Tytuły. Już nie wspomnę, że były również jako tytuły Skrócone opisy z platformy. Mi chodzi o to, czego mamy się trzymać. A jeżeli dodam tytuł z Telemagazynu, a oni zgłoszą zastrzeżenie, że plagiat, bo oni sobie ten tytuł wymyślili?

jacks

@Chemas Hmmm, ciężko mi sobie wyobrazić plagiat od strony z programem. To raczej stacja TV, która ustanawia swój program podaje te dane więc oni są swoistym dystrybutorem danej treści więc raczej nie robimy nic nielegalnego poza dodatkowym wskazaniem jak znaleźć ewentualny tytuł.
Jestem za zapisem w regulaminie, że jak istnieje inny tytuł niż "odcinek" to wpisujemy go jako główny, a każdy kolejny jako alternatywny.

Chemas

@jacks Poczekam jeszcze na inne ewentualne wypowiedzi, ale takie rozwiązanie mi się podoba. Dodam więc taki zapis prawdopodobnie.
I prośba do użytkowników, jak uzupełniacie odcinki i tytuły, to róbcie to całościowo! Z serialem "Dlaczego ja" ostro się namęczyłem. Na prawdę źle wygląda taka kaszanka. Wybiórcze tytuły i wybiórcze odcinki.
To oczywiście tylko prośba, bo nie ma wymogu dodawania całości serialu. :)

Proszę czekać…