Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Witam. Niestety nie pamiętam dokładnie kto, ale jeśli mnie pamięć nie myli to @Sweet_Foxy swego czasu napisała mi w uwagach, że tak naprawdę krótkometrażówka nie jest gatunkiem i nie ma sensu dodawać. Więc może niech weryfikatorzy się zdecydują @Chemas @Kristo @LadyMoon @Redox @Jankes (Aladyna nie wliczam, bo on ostatnio odleciał w inną czasoprzestrzeń) i wspólnie dojdą do konsensusu, zanim tzw shorty nie zostaną zaakceptowane, bo ktoś ma inną wizję świata. Pozdrawiam.
@ar23s uprzejmie proszę nie przypisywać mi słów, których nie wypowiedziałam. Nie napisałam nigdy, że nie ma sensu dodawać, tylko żeby dodawać na końcu, a nie jako pierwszy z gatunków. Zasada jest taka, że dodajemy tylko najważniejsze gatunki (nie wszystkie, jakie znajdziesz w źródłach!) i w kolejności od najważniejszego. Jak dodajesz pięć gatunków, to krótkometrażowy (który faktycznie gatunkiem nie jest, lecz dodajemy go z innych względów), nie powinien się znajdować jako numer jeden, bo na górze przy filmie wyświetlają się tylko dwa, więc ważniejsze jest, czy film jest komedią, dramatem, dokumentem itd. Proszę czytać uwagi ze zrozumieniem.
@Sweet_Foxy
Okej, mogłem coś źle zapamiętać. Nie znalazłem też wspomnianej kontrybucji z twoją uwagą, a przeczesałem ze 30 stron. Mea culpa.
@ar23s a ja znalazłam bez problemu (wiadomość prywatna):
„(…) Moim zdaniem coś, co określa formę, a nie treść powinno być wymieniane na końcu – jako informacja dodatkowa, zwłaszcza że czas trwania filmu wyświetla się u nas na górze strony.
Nawiasem mówiąc, staraj się dodawać mniej gatunków. Wystarczą – jak wskazuje poradnik – najważniejsze”.
@Sweet_Foxy
O widzisz, nie pomyślałem, żeby sprawdzić wiadomości prywatne i powstało małe zamieszanie, ale przynajmniej już wszystko się wyjaśniło.
@ar23s Zgadzam się całkowicie ze @Sweet_Foxy. Dodałbym jeszcze z mojej strony, że również "animacja" powinna być w dalszej kolejności porządkowana. Myślę, że przed krótkim metrażem. Zaznaczę jeszcze, że moim zdaniem, pomimo, że to są formy a nie gatunki, powinny być jednak zawsze dodane.
@Chemas @Sweet_Foxy @ar23s Podpowiedzcie proszę czym jest serial krótkometrażowy. Nie mogę znaleźć definicji w Internecie a w innych bazach takie twory istnieją. Jaki czas odcinka traktować jako krótki metraż (i czy w ogóle zasadne jest stosowanie takich tworów)???
@k_malecki podaj jakiś przykład.
Generalnie, moim zdaniem, to dalej serial. Mini albo normalny. Natomiast, bo mam podejrzenie produkcji internetowej, być może należy się pochylić nad produkcjami z internetu i porobić osobne kategorie.
@Chemas Tu bardziej chodzi mi o dodanie gatunku Krótkometrażowy dla serialu – czy to w ogóle potrzebne? Oto przykłady: https://fdb.pl/film/1051435-czlowiek-kontra-pszczola (odc.: 13 min.), https://fdb.pl/film/879522-tom-i-jerry-show (odc.: 22 min.), https://fdb.pl/film/450269-tato-tato-tato (odc.: 2 min.).
@k_malecki @Chemas
Produkcje krótkometrażowe mają maksymalnie 40 minut razem z napisami końcowymi.
“The Academy of Motion Picture Arts and Sciences defines a short film as "an original motion picture that has a running time of 40 minutes or less, including all credits"."
en.wikipedia.org/wiki/Short_film
@k_malecki Moim zdaniem nie jest potrzebne
A tak w ogóle to warto zwrócić uwagę na post ar23s
P.S. A tak w ogóle Zdrowych Świąt :)
@k_malecki, moim zdaniem przy serialach nie powinniśmy stosować takiego gatunku. Nie trzeba wszystkiego z imdb przepisywać.
@Agnieszka_Chmielewska_Mulka @Aladyn @Chemas @Jankes @Kristo @LadyMoon @Redox @Sweet_Foxy Czy mamy przyjętą koncepcję, w jakiej kolejności dodajemy gatunki filmowe? Co z animacją i krótkometrażowym – mają być na końcu, na początku? Może warto wpisać to do poradnika, by był tutaj jakiś porządek.
@k_malecki tu jest właśnjie problem, bo krótki metraż nie jest zasadzie gatunkiem filmowym jako taki, tylko formą. Tu mam zawsze problem. Była już chyba jakaś dyskusja na ten temat. Podobnie jest z animacją. Ważna dyskusja. Moim zdaniem powinno się to uregulować jakoś. Niech się inni wypowiedzą.
Moim zdaniem w ogóle ani animacji ami shortu nie powinno być w gatunkach filmowych. Powinna być stworzona jakaś osobna grupa na to. Nie wierzę jednak w takie rozwiązanie, więc sugeruję rozwagę, a więc, jeśli jest to typowy short, to jako pierwszy w porządku (pytanie od razu zachodzi, co to jest typowy short), jeśli to jest animowana bajka, to animacja jako pierwsza.
Nic nie narzucam, sam nie wiem czy to dobrze. Konieczna dyskusja.
@k_malecki, @Chemas, moim zdaniem to, co dotyczy formy, powinno być na końcu. Na górze strony i tak widać czas trwania filmu.
Ale jednocześnie nie jestem za tym, żeby formułować z tego zasadę, bo odrzucanie komuś treści za kolejność gatunków byłoby przegięciem.
@Sweet_Foxy
Masz rację, myślałem podobnie, chodziło mi tylko o sytuację przykładowo, gdy film jest typowym shortem, a najczęściej shortem animowanym, chociaż nie tylko. Weźmy na przykład serię BNW, to są typowe shorty. i I tu na pierwszym powinna być krótkometrażowy, podobnie na przykład z filmami Antoniszyna, czy słynnym Tangiem.
P.S. Chyba coś pokręciłem z nazwiskiem ;?
@k_malecki
Nie jestem zwolennikiem wprowadzania bezsensownych zmian. Tym bardziej, że zaraz znajdą się userzy, którzy będą tylko dożyć do ich porządkowania. Lepiej proszę zająć się uzupełnianiem podstawowych treści filmów (Nowy film, kraj, czas, gatunek, wytwórnie, obsada, reżyser, scenarzysta itd.)
@Chemas @Kristo @Sweet_Foxy A jak będzie z krótkometrażówkami Disneya z lat 40. i 50.? Bo film trwa ok. 5 minut, a gatunków często co nie miara. Animowany na początku czy najpierw familijny, a animowany pod koniec? Krótkometrażowy na początku czy na końcu?
@Kristo Zawsze mam problem z tymi kategoriami. Moim zdaniem short to szort, animowany to animowany. Ważne jest zaznaczenie, że to animowany i krótkometrażowy, kolejność wg. mnie bez znaczenia, aby obydwa były jako pierwsze i tak się wyświetlą na stronie głównej. Jeżeli film jest z założenia shortem, trzeba to zaznaczyć, chodzi mi o krótkie metraże typu 3,4 5, minut, a nie 30 parę.
Mam wiele wątpliwości co do gatunku "familijny". Moim zdaniem w ogóle go nie powinno być. Zamiast tego powinny być kategorie :dla dzieci" i "dla młodzieży"
A już szczególnie mam problem w przypadku takich okolicznościowych krótkometrażowek okolicznościowych (patrz świątecznych) typu Shrek coś tam, Epoka Lodowcowa coś tam.
P.S. na filmpolski nie ma kategorii "familijny", za to często"dla dzieci", "dla młodzieży. "serial młodzieżowy" itp.
Całe szczęście, że mamy "film obyczajowy" :)
@Kristo, czyli coś, co nie jest gatunkiem, a rodzajem techniki filmowej, na początku? :-)
Proszę czekać…