Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Jest możliwość importu ocen z Filmwebu, IMDb, themoviedb.org, letterboxd lub criticker? Mam tego dużo i wklepywanie tego ręcznie nie wchodzi w grę. Na wielu stronach jest to bardzo uproszczone wręcz banalnie proste. Załączasz plik i strona sobie importuje. Czy tutaj też jest taka możliwość?
@SZWARC_CHARAKTER, kliknij na swój awatar u góry strony, potem na ustawienia, tam wybierz zakładkę Import ocen.
@Sweet_Foxy Nie działa. Próbowałem już chyba wszystkimi sposobami włącznie z załączoną instrukcją.
Byłbym wdzięczny. Świetna strona, cenię każdą tego typu bazę danych i chciałbym częściej tu bywać. Mam jednak ocenione prawie 7 tysięcy pozycji na FW / 7.6K na IMDb więc sami rozumiecie, że przenoszenie tego ręcznie to jakiś kosmos.
@SZWARC_CHARAKTER Poprawiłem import ocen i zaktualizowałem opis z linkiem do nowego skryptu do eksportu ocen z FW.
@Grzegorz_Derebecki a jak usunąć import? Sporo filmów u mnie nie dodało oraz paręnaście seriali. "Nie znaleziono filmu, dodaj do bazy" Np. serial Squid Game nie dodało i pokazuje, że nie ma go tutaj w bazie. I to chyba dlatego, że oryginalna nazwa na filmwebie jest Ojingeo geim, a tutaj Ojing-eo geim, czyli z myślnikiem. I tutaj na stronie uznało, że nie ma tego serialu w bazie i żeby go dodać. Jeszcze zauważyłem, że niektóre filmy i seriale dodało mi tutaj, a na filmwebie w ogóle nie mam takiego filmu ocenionego. A filmy/seriale, które mam do obejrzenia, to nie mogę w ogóle tutaj zaimportować, bo pokazuje się komunikat na czerwono "jest nieprawidłowe".
@Niro Obecnie nie ma możliwości usunięcia importu na ten moment. Możesz zawsze ponowić import wgrywając nowy plik – filmy które mają już głos zostaną pominięte. Można by się zastanowić nad usuwaniem importu jednak to również może skutować usunięciem ocen których byśmy nie chcieli usunać (np jeżeli zmieniliśmy jakaś ocene od czasu importu). Pewnie trzeba by to było weryfikować. Napisałem również do autora skryptu bo format w którym on eksportuje oceny jest nie optymalny, dużo lepiej gdyby eksport był w formacie csv.
Importu ocen na ten moment nie wspiera do obejrzenia.
@Grzegorz_Derebecki czyli niektóre zostały pominięte, bo dodawałem je na filmwebie i tutaj. A co z takimi, które mi tutaj oceniło, a na filmwebie nie mam ich ocenionych? Są to całkiem przypadkowe filmy. Jeszcze przydałaby się tutaj możliwość nieoceniania filmu (tak jak na filmwebie) i wtedy takie filmy też by tutaj zaimportowało. I żeby te nieocenione filmy pokazywały się w profilu w zakładce "Ostatnio ocenione". Choć lepsza byłaby nazwa – "Ostatnio obejrzane" lub "Ostatnio ocenione lub obejrzane", bo można ocenić, a ten film oglądać już dawno.
Niektórych nie dodaje, a nie mam ich tutaj ocenionych – i to przez inny tytuł na filmwebie, np. David Attenborough: Życie w kolorze – na filmwebie Attenborough’s Life in Colour – i to ten tytuł jest brany pod uwagę w pierwszej kolejności chyba, a nie polski, bo tutaj jest Life in Colour.
W przypadku serialu Squid Game – mam go ocenionego tutaj, a więc dlatego mi nie dodało, a w przypadku tego miniserialu, który napisałem wyżej – nie mam go ocenionego na fdb, a więc powinno mi go tutaj zaimportować, tylko przez tytuł nie zaimportowało.
@Niro Możesz je sobie ręcznie usunąć innego pomysłu na dziś nie mam. Na FDB oczywiście jest od jakiegoś czasu możliwość oznaczenia filmu jako obejrzany bez wystawiania oceny – jest do tego dedykowana lista. Jak oceniasz film automatycznie dodaje się równiez film do obejrzanych. Było o tym tutaj: https://fdb.pl/forum/temat/42589-obejrzane Również importer to uwzględnia dodając film do obejrzanych jeżeli na FW nie wystawiłeś oceny. Jeśli wystawiłeś to dodaje ocene i automatycznie dodaje się tez do obejrzanych.
Importer nigdy nie będzie działał w 100% poprawnie ponieważ nie ma standaryzacji tytułów – próbujemy dopasować jak najlepiej się da.
@Grzegorz_Derebecki – Serdeczne wielkie dzięki! Wszystko gładko poszło. Jestem bardzo wdzięczny ~~ @Sweet_Foxy – Tobie również za oznaczenie Pana Grzegorza. Łączę pozdrowienia :)
Proszę czekać…