FDB.PL 1179 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Sezony sposób dodawania i uzupełniania. 11
Chemas

Zacytuję tu swoją wypowiedź z dyskusji na discordzie. Czyli moje zdanie w tym temacie @Grzegorz_Derebecki stwierdził, że warto założyć osobny temat na forum. Z pewnym opóźnieniem zakładam.

A więc cytuję siebie:

"Może ja coś napiszę, jaka jest chyba większości filozofia dodawania, albo była.
Problem polega na tym, że przed wprowadzeniem sezonu jako osobnego bytu, to sprawa była prosta. W jednym ciągu dodawałem sezony, odcinki, roczniki i tytuły oczywiście. Wszystko w układzie pionowym.
To znaczy jak wypełniałem pola to jechałem po kolei, rocznik, sezon, odcinek w dół
A teraz jest trochę zamieszania pola się mylą. Już mi się kilka razy zdarzyło, że numer wpisałem nie w to pole. Pewnie się człowiek przyzwyczai.
Ale tu jest jeszcze inny problem. Bo jak uzupełniałem czy dodawałem serial, to od razu wszystko w jednym podejściu. Jakiś tam tytuł, premiera, gatunki, wytwórnie i od razu sezony z odcinkami."

No i zapraszam do dyskusji, jak to wszystko z samodzielnym bytem sezonu pogodzić?

k_malecki

@Chemas Poprzedni formularz dodawania odcinków był wygodniejszy. Ja podobnie jak ty – dane dodawałem pionowo (najpierw numer odcinka, później rok, a na końcu tytuły). Co do samych sezonów, widzę w nich potencjał, więc dodawanie odcinków do sezonów a nie do serialu nie przeszkadza mi za bardzo.

Chemas

@k_malecki okej co do dodawania do sezonów, ale właśnie, żeby chociaż było pionowo. Ja już się parę razy złapałem na tym, że wpisałem na przykład numer odinka w sezonie w inne pole.

fredaser

@Chemas Też wolałem poprzedni formularz, w szybki sposób mogłem dodawać po 30 odcinków. Było prosto i szybko, właściwie tylko raz musiałem przejechać w dół, żeby mieć ogarnięty cały 30-odcinkowy formularz. Obecny system nie zachęcił mnie do dodawania, więc sobie to na razie odpuszczam.

fredaser

@fredaser Plus wcześniej w jednej treści mogłem dodać odcinki do kilku sezonów, teraz już tylko do jednego. Chyba już ktoś o tym też pisał.

Grzegorz_Derebecki

@Chemas @k_malecki @fredaser Zrobiłem tak by dla komputertów był formularz poziomy, dla mniejszych (np telefony) jest pionowy. Myśle, że powinno to ułatwić dodawanie.

fredaser

@Grzegorz_Derebecki Wygląda lepiej :)

Chemas

@Grzegorz_Derebecki Lepiej, lepiej.
Jak rozumiem to system dodawania najpierw sezonów, a potem odcinków do sezonów pozostanie na stałe?

Grzegorz_Derebecki

@Chemas Na ten moment zaktualizowane zostało to co było w miarę proste do zrobienia.

Chemas

@Grzegorz_Derebecki okej i tak jest lepiej :)

Lillu

@Chemas A jeśli sezon nie mieści się w jednym roku kalendarzowym to jaki być powinien poprawny zapis przy dodawaniu: xxxx-xxxx?

Chemas

@Lillu Rok pierwszego odcinka sezonu.

Proszę czekać…