Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Do przemyślenia.
Jest możliwość przywrócenia słów kluczowych do odcinków, ale z zastrzeżeniem, że te, które odnoszą się do całego serialu, dodajemy na jego stronę główną, a jeśli coś istotnego odnosi się do danego odcinka, to dodajemy wyłącznie do odcinka. W odcinkach nie można by było powielać słów, które są dodane do całego serialu (ewentualnie należałoby usunąć ze strony głównej i dodać do odcinka).
Miałoby to plusy, ale rzecz jasna są i minusy, dlatego trzeba się zastanowić, czy warto.
Plusy:
– mniej słów na stronie serialu spowoduje lepsze wyświetlanie podobnych produkcji,
– będzie łatwiej unikać sytuacji, w których element ważny tylko dla konkretnego odcinka przypisywany jest do całego serialu,
– będzie można usunąć słowa kluczowe dodane dawniej do odcinków niektórych seriali (z tego, co zauważyłam, są to raczej listy odnoszące się do całego serialu, więc zupełnie zbędne).
Minusy:
– wyszukiwarka aktualnie nie pokazuje odcinków, więc otagowanie odcinka jest nieprzydatne przy wyszukiwaniu po słowach kluczowych (to chyba spory minus),
– trzeba będzie uważnie dodawać i weryfikować, aby nie dublować słów kluczowych serialu i odcinka.
@Sweet_Foxy A czy dodawanie słów kluczowych do odcinków nie spowoduje wyświetlania odcinków w Zobacz także? Jeśli tak, to ja jestem na nie, jeśli chodzi o dodawanie słów kluczowych do odcinków.
@k_malecki, są dodane słowa kluczowe do odcinków przy niektórych serialach, a nie zauważyłam, żeby mi polecało odcinek.
@Grzegorz_Derebecki?
@Sweet_Foxy W zasadzie jestem na tak. Ale są faktycznie minusy.
Dodawać i weryfikować wiadomo, że trzeba będzie bardzo uważnie i tu nawet nie chodzi tylko o zdublowanie, ale też by dodać faktycznie słowo kluczowe związane z danym odcinkiem. Ale jak wiadomo różnie to bywa. Czasami może być problem z niektórymi słowami kluczowymi, czy odnosi się tylko do odcinka, czy do całości serialu. Musiałby to być tag związany tylko i wyłącznie z konkretnym odcinkiem. Chociaż może być sytuacja, że z kilkoma i jak to wtedy traktować?
Największym minusem jest wyszukiwarka. I to trochę osłabia cel tej zmiany.
@Chemas, tak, to jest minus – też mam takie odczucie jak Ty – ale faktycznie chyba nie chcielibyśmy, żeby nam się w podobnych wyświetlały odcinki. A to się chyba z tym wiąże?
Moim zdaniem, jeśli coś dotyczy tylko kilku odcinków, to trzeba rozważyć proporcje. Trzy odcinki z pięciu – dodajemy do serialu. Trzy odcinki z trzydziestu – dodajemy do odcinków.
Tak, jak napisałam, musimy przeanalizować plusy i minusy, czy ta zmiana by się nam opłacała.
@Grzegorz_Derebecki,
@k_malecki pyta, czy dodawanie słów kluczowych do odcinków nie spowoduje wyświetlania odcinków w Zobacz także.
@Sweet_Foxy
jestem na tak, zwłaszcza, że dodaję mnóstwo antologii, gdzie każdy "odcinek" to po prostu odrębny film telewizyjny z zupełnie nową obsadą i fabułą – tam przydałyby się słowa kluczowe o ile "odcinek" będzie pokazywany jako polecany. Zresztą ten sam temat dotyczy wyszukiwania tytułów w bazie, bo nadal nie znajduje odcinków i to jest dopiero masakra, że pół bazy nie pokazuje :)
@jacks, co do antologii się zgadzam, ale czy chciałbyś, żeby Ci polecało 2567 odcinek „Klanu” albo, jeszcze gorzej, jakieś paradokumenty?
@Sweet_Foxy
no niestety nie chciałbym, ale klasycznie nie widzę sposobu aby to rozdzielić, chyba, że po prostu zapisem w poradniku, że nie ododajemy do konkretnych produkcji słów kluczowych jak np. tasiemce czy paradokumenty, ale to już będzie spoczywać na weryfikatorach aby to kontrolować, a z tym bywa różnie, bo do teraz sporo treści jest przepuszczanych jak np. screeny z filmów czy jakieś artworki na plakaty
@jacks, tylko że może akurat i w jakimś tasiemcu coś interesującego wyjątkowo pojawi się w danym odcinku i głupio byłoby odrzucać z takiego powodu. Trudne sprawy. :)
Wiesz, na plakatach to ja się akurat za bardzo nie znam, ale chyba było tak, że jeśli nie da się znaleźć czegoś lepszego, to można dać coś zastępczego. Z tego, co wiem, po prostu większość osób mniej razi taki produkt zastępczy niż brak plakatu. Ale robisz dobrą robotę, podmieniając na lepsze.
Natomiast mnie niepokoi dodawanie i akceptowanie zdjęć ze źródeł, w których jest wyraźna informacja, że prawa są zastrzeżone, a jeśli ktoś chce wykorzystać materiały, to musi za nie (niemało) zapłacić.
Proszę czekać…