W 1962r. nieustraszona szefowa kuchni i autorka książek kucharskich Julia Child zaczyna gościć w amerykańskich domach, dzięki programowi The French Chef, który stał się pionierem współczesnych programów kulinarnych.
1962. Rok po publikacji swojej debiutanckiej książki kucharskiej Julia Child po raz pierwszy pojawia się w telewizji. Mimo sceptycyzmu ze strony męża Paula gościnny występ Julii w bostońskim WGBH niespodziewanie zyskuje wielkie uznanie.
W obliczu rosnącej presji ze strony menedżerów z WGBH Julia stara się wymyślić sposób na zaprezentowanie skomplikowanego przepisu. Jednak po katastrofalnym dniu na planie los programu i jej kariera wiszą na włosku
Gdy WGBH czerpie korzyści z wysiłków ich nowej gwiazdy, zazdrosny rywal zaczyna zagrażać rosnącemu sukcesowi stacji. Julia zmaga się z ceną sławy, Paul zaczyna akceptować porażkę, a Alice zmienia taktykę.
Po debiucie programu w Kalifornii Julia, Paul, Russ i Judith zostają wezwani do San Francisco, gdzie szefowa kuchni znajduje jeszcze większą sławę niż w Bostonie. Wraz z Jamesem Beardem Julia poznaje wszystko, co ma do zaoferowania Bay Area.
Ekipa jest przemęczona i desperacko potrzebuje wakacji. W konsekwencji błędu i nie mając czasu do stracenia, Julia zleca Paulowi i Judith zgłębienie sztuki pieczenia francuskiego chleba do swojej książki kucharskiej.
Po podróży do Nowego Jorku na galę na swoją cześć Julia uczestniczy w niezręcznym obiedzie ze swoim wydawcą, podczas którego niedbały komentarz szanowanego szefa kuchni prowadzi do nieoczekiwanej inspiracji.