Od peruwiańskich solnisk po rwandyjskie lasy kawowe - poznaj i celebruj składniki, które zbudowały społeczeństwa, ukształtowały wierzenia i na zawsze zmieniły ludzkość. Czyta światowej sławy szef kuchni René Redzepi.

Odcinki

8
Łagodna, średnia, ostra... piekielnie ostra. Od papryki po ghost pepper - odkryj, jak mocno chili zakorzeniło się w naszej tożsamości.
Tuńczyk błękitny - niegdyś niedoceniany, a obecnie poszukiwany rarytas - ma jedną z najbardziej burzliwych historii w świecie żywności.
Jedzenie, które spożywamy. Pot na naszej skórze. Sól kształtuje wszystko wokół nas - jej historia jest naszą historią.
Istnieje ponad 1500 odmian bananów, a jednak większość z nas próbowała tylko jednej z nich. Dlaczego? I co tracimy, gdy wygrywa jeden banan?
W zachodniej Hiszpanii leży urocza wioska La Alberca, w której mieszkańcy, jak nigdzie indziej na świecie, hołubią pewne zwierzę: świnię.
Ryż od tysiącleci karmi ludzkość. Jednak wraz ze wzrostem globalnego popytu przyszłość produkcji ryżu z każdym dniem staje się coraz bardziej dramatyczna.
Prześledź podróż ziaren kawy od drzewa aż po filiżankę, aby odkryć skomplikowaną historię, niezwykłe rzemiosło i wyjątkową współpracę stojącą za tym naparem.
Kukurydza nie jest już tylko rośliną, ale budulcem nowoczesnego społeczeństwa. Jak jej dominacja wpłynie na przyszłość żywności - i nas samych?
Nawigacja

Ogólne

Czy wiesz, że?

  • Ciekawostki
  • Wpadki
  • Pressbooki
  • Powiązane
  • Ścieżka dźwiękowa

Fabuła

  • Opisy
  • Recenzje
  • Słowa kluczowe

Multimedia

Pozostałe

Zarządzanie