Nasz styl życia doprowadził do marnowania jedzenia na skalę planetarną. Jak z tym walczyć i jak utylizować z głową?

Opisy filmu

1 dodaj opis
Rafał
  • Opis dystrybutora

Podczas gdy prawie miliard ludzi na świecie cierpi z powodu niedożywienia, jedna trzecia produkcji żywności jest marnowana. Wszyscy producenci, dystrybutorzy i konsumenci żywności z krajów zachodnich wyrzucają ilość jedzenia, która mogłaby wyżywić siedem razy więcej ludzi niż obecnie głoduje. Uregulowanie powstawania odpadów spożywczych to kwestia zarówno ekologiczna, etyczna jak i ekonomiczna. Według wyliczeń specjalistów w 2050 roku na świecie będzie do wykarmienia około 9 miliardów ludzi. Producenci żywności będą musieli poradzić sobie z problemem zachowania zasobów naturalnych przy zwiększonym popycie. Tristram Stuart, autor bestsellera "Waste: Uncovering the Global Food Scandal" prowadzi dochodzenie w sprawie odpadów spożywczych. Wraz z ekipą filmową jedzie do Pakistanu, Stanów Zjednoczonych, Japonii i Europy. W krajach tych obserwuje ogrom zarówno marnotrawstwa jak i próby radzenia sobie z tą sytuacją.

Więcej informacji

Ogólne

Czy wiesz, że?

  • Ciekawostki
  • Wpadki
  • Pressbooki
  • Powiązane
  • Ścieżka dźwiękowa

Fabuła

Multimedia

Pozostałe

Proszę czekać…