Nominowany do nagrody Emmy serial dokumentalny przybliża pracę i filozofię światowych gwiazd sztuki kulinarnej, które na nowo definiują pojęcie wykwintnej kuchni.

Odcinki

34
Łącząca włoską tradycję z kunsztem współczesności Osteria Francescana pod wodzą szefa kuchni Massimo Bottury została okrzyknięta trzecią najlepszą restauracją na świecie.
Słynny szef kuchni, zapalony farmer i człowiek, który zrewolucjonizował przemysł żywieniowy — Dan Barber pragnie zmienić nasze postrzeganie żywności i sposób jej uprawy.
Szef kuchni Francis Mallmann konsekwentnie promuje swój dziki styl gotowania na otwartym ogniu — od wysp Patagonii po restauracje nagrodzone trzema gwiazdkami Michelina.
Kuchnia kaiseki w wykonaniu Niki Nakayamy w jej renomowanej restauracji N/Naka w Los Angeles jest efektem połączenia kreatywności, pasji i wiedzy w równych proporcjach.
Zamiłowanie do odkrywania nowych smaków i natury sprawiły, że restauracja Attica w Australii nowozelandzkiego szefa kuchni Bena Shewry’ego zyskała światową sławę.
Z dala od miasta, z dala od świeżych składników szef kuchni Magnus Nilsson stworzył jedną z najlepszych restauracji w skutej lodem szwedzkiej miejscowości Järpen.
Absolutna gwiazda wśród szefów kuchni, Grant Achatz, chce, by przygotowane przez niego posiłki, poza smakiem i urodą, zachwycały również tajemniczością i magią.
Brazylijski szef kuchni i podróżnik Alex Atala korzysta ze swojego nieokiełznanego ducha i miłości do Amazonii, by w kuchni zachwycać smakiem.
Urodzona we Francji Dominique Crenn kocha życie, rodzinę i dbałość o szczegóły — to wszystko sprawiło, że została pierwszą zdobywczynią dwóch gwiazdek Michelin w Ameryce.
Szef kuchni Enrique Olvera w swojej restauracji w Mexico City przekształca pikantne dania ulicznej kuchni meksykańskiej i jej tradycyjne składniki w wybitne potrawy.
Słoweńska szefowa kuchni Ana Roš wszystkiego nauczyła się sama. W kuchni korzysta ze składników z rodzinnych stron, by tworzyć inspirujące i zaskakujące dania.
Dzięki swej pasji dla tradycyjnej kuchni hinduskiej Gaggan Anand stworzył najlepszą restaurację w całej Azji.
Buddyjska mniszka Jeong Kwan uznaje gotowanie za praktykę duchową. Serwowane przez nią dania wprawiają w zachwyt najwybitniejszych szefów kuchni.
W moskiewskiej restauracji White Rabbit szef Władimir Muchin serwuje gościom tradycyjne rosyjskie potrawy w nieco bardziej nowoczesnej odsłonie.
Po stworzeniu chlebowego imperium Nancy Silverton – wielokrotnie nagradzana szefowa kuchni z Los Angeles – odkryła w sobie wielką miłość do mozzarelli.
Wieloletnie zauroczenie Japonią sprawiło, że nowojorski szef kuchni, Ivan Orkin, został mistrzem w przyrządzaniu zupy ramen i do perfekcji opanował tajniki smaku umami.
Po okresie burzliwej młodości na ulicach Berlina kuchenny prowokator Tim Raue całkowicie zmienił oblicze kulinarne miasta, zdobywając przy okazji dwie gwiazdki Michelin.
Za sprawą egzotycznych składników z najodleglejszych zakątków Peru do nowatorskiego menu Virgilio Martíneza w restauracji Central trafiają niesamowite jadalne ekosystemy.
Nowojorski Milk Bar to miejsce, gdzie kochająca niezdrowe jedzenie Christina Tosi tworzy m.in. lody o smaku mleka po płatkach oraz ciasto uzależniające smakiem.
Corrado Assenza, zainspirowany sadami i farmami rodzinnej Sycylii, tworzy pyszne lody, migdałowe desery, chrupiące cannoli i inne słodkie cudeńka.
Gdy Jordi Roca w nieco przypadkowy sposób został osobą odpowiedzialną za desery w słynnej restauracji swoich braci, oczarował wszystkich swoimi nowatorskimi pomysłami.
Zyskawszy wielką sławę dzięki awangardowym deserom, Will Goldfarb nagle opuścił Nowy Jork, by zacząć od nowa na Bali — czyli świecie świeżej wanilii i kawy.
Cristina Martínez wykorzystała bogate rodzinne tradycje w przyrządzaniu dań barbacoa, stając się gwiazdą filadelfijskiej gastronomii — i głosem nielegalnych imigrantów.
„Kulinarny antropolog” Musa Dagdeviren w stambulskiej restauracji Çiya drobiazgowo odtwarza dania regionalnej kuchni tureckiej, by uchronić je przed zapomnieniem.
Bo Songvisava narzeka, że tajska kuchnia traci autentyczność. W swojej ekologicznej restauracji w Bangkoku przygotowuje więc ciekawe i złożone lokalne dania.
Przełamujący schematy Albert Adrià przez lata był dyrektorem kreatywnym El Bulli. Teraz jest szefem sieci barcelońskich lokali, które wymykają się wszelkim klasyfikacjom.
Na dawnym dworcu autobusowym w Savannah w Georgii Mashama Bailey oddaje hołd historii, serwując nowatorskie wersje tradycyjnych potraw kuchni stanów południowych.
Charyzmatyczny toskański rzeźnik Dario Cecchini w młodości jadł wszystkie części krowy, ale nie steki. Teraz zamierza zmienić to, jak świat postrzega mięso.
Asma Khan to dawna łobuziara z Kalkuty, która stała się uwielbianą londyńską szefową kuchni. Wsławiła się łamaniem konwencji oraz tworzeniem nowych możliwości dla kobiet.
Sean Brock to pracoholik i perfekcjonista, którego obsesja na punkcie dawnych smaków wniosła powiew świeżości do kuchni Południa — a jego samego niemal zniszczyła.
Nawigacja

Ogólne

Czy wiesz, że?

  • Ciekawostki
  • Wpadki
  • Pressbooki
  • Powiązane
  • Ścieżka dźwiękowa

Fabuła

Multimedia

Pozostałe

Zarządzanie