Zapotrzebowanie na miód wzrasta, a pszczoły masowo wymierają. To czas, kiedy nasilają się kradzieże uli oraz stosowanie ukrytych dodatków i innych nielegalnych działań.
Liczba osób z alergiami pokarmowymi rośnie w szalonym tempie. Naukowcy ustalają więc, co zmieniło się w naszych organizmach, a rolnicy próbują sprostać nowym wyzwaniom.
Programy kulinarne zmieniły niepozorny czosnek w gwiazdę, której uprawy warte są krocie. Pojawiają się jednak wątpliwości co do praktyk stosowanych przez jego dostawców.
Zmieniające się diety i olbrzymie wahania cen doprowadziły do kryzysu w branży nabiałowej oraz nakręciły lukratywny, ale kontrowersyjny handel niepasteryzowanym mlekiem.
Globalne zasoby ryb maleją, przez co branżę zaczynają trapić poważne problemy — nieuczciwi potentaci, import z podejrzanych źródeł czy niesprawiedliwe przepisy.
Na południu Francji sfrustrowani hodowcy winorośli posuwają się do skrajności, aby powstrzymać import taniego wina z Hiszpanii i nową konkurencję z Chin.
Gwałtowny rozwój branży wody butelkowanej zmusił korporacje do osuszenia publicznych zasobów wodnych, których nie wystarcza już dla najbiedniejszych mieszkańców Ziemi.
Czekolada to czysta przyjemność. Jednak długa droga od ziaren kakaowca do słodkiej tabliczki jest bardzo wyboista. Czy nowa firma w branży może to zmienić?
Nowe przepisy dotyczące marihuany spowodowały zalanie rynku konopnymi przekąskami. Jednak ten szybko zmieniający się krajobraz żywnościowy stwarza ryzyko dla konsumentów.