Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Z wielką przyjemnością chciałbym przedstawić wam nową wyszukiwarkę.
Wyszukiwarka szuka teraz osób i filmów w jednym zapytaniu. Dodatkowo wyświetla również użytkowników i wiadomości. Przy wpisywaniu frazy wyszukiwarka podpowiada najczęściej wyszukiwane frazy.
Jeszcze nie wszystko działa jak powinno ale z czasem będzie lepiej :)
> sciema o 2008-12-03 07:01 napisał:
> No ogólnie elegancko ale ja bym dołożył więcej wyników niż 10 :)
10 to liczba optymalna (google o tym wie). Zauważ, że dodanie wiekszej liczby wyników utrudniło by wyszukiwanie na raz i osób i filmów. Poza tym kto szuka na 5 stronie? Pewnie tylko jak źle sprecyzował zapytanie :P
> sciema o 2008-12-03 10:14 napisał:
> No w sumie może racja ;) a czy będą widoczne nr osób (I) (II)…
Myślisz, że lepiej z numerkami? Nie widzę problemu mogą być z numerkami.
Tak mi się wydaje np. michelle marsh są 2 wiec jeszcze nie najgorzej ale często może się zdarzyć że bedzie ich z 6 albo lepiej
EDIT: Hmm tak teraz wymyśliłem gdyby np pod nazwiskiem pojawiły się np z 2-3 tytuły filmów (tych najlepiej ocenionych) danej osoby bardzo by sprawę ułatwiło
> sciema o 2008-12-03 10:20 napisał:
> Tak mi się wydaje np. michelle marsh są 2 wiec jeszcze nie najgorzej ale często
> może się zdarzyć że bedzie ich z 6 albo lepiej
>
> EDIT: Hmm tak teraz wymyśliłem gdyby np pod nazwiskiem pojawiły się np z 2-3
> tytuły filmów (tych najlepiej ocenionych) danej osoby bardzo by sprawę ułatwiło
Pomyślimy jednak obecnie trochę byłby problem z wydajnością ale jakoś to rozwiążę tak czy inaczej dobra sugestia.
> wolfie o 2008-12-03 10:39 napisał:
> wyszukiwarka dodana do mozilli (w rogu przegladarki) nie wyszukuje osób
racja, obecnie trzeba usunąć stara wyszukiwarkę (zarządzaj wyszukiwarkami w FF) i dodać ją ponownie (na dole strony jest "Dodaj wyszukiwarkę") warto przed tym wyczyścić pamięć podręczną.
w ciągu najbliższych dni postaram się zrobić tak by adresy były kompatybilne i by nikt nie musiał zmieniać nic (sporo elementów jeszcze korzysta z starej wyszukiwarki dlatego ona została tak jak jest)
ja jednak proponuje zwiększyć liczbę wyników, gdyż zawsze wtedy można sprecyzować je wyszukiwarką dostępną w przeglądarce
Brawo za wyszukiwarkę, ale jeszcze trochę pracy przy niej nie zaszkodzi :)
Wpisuję "Terminator" i jako pierwsze wyskakują mi wiadomości, przełączam na film i na pierwszej pozycji "Terminal" i w pierwszej dziesiątce nie ma nawet T3.
> Ronaldinho o 2008-12-03 23:04 napisał:
> Brawo za wyszukiwarkę, ale jeszcze trochę pracy przy niej nie zaszkodzi :)
>
> Wpisuję "Terminator" i jako pierwsze wyskakują mi wiadomości, przełączam na film
> i na pierwszej pozycji "Terminal" i w pierwszej dziesiątce nie ma nawet T3.
Jak wpiszesz Terminator to wyskoczą filmy a nie wiadomości chyba, że przy poprzednim wyszukiwaniu przeszedłeś na podstronę z wynikami wiadomości – przełączasz się wtedy w tryb wiadomości.
Co do jakości wyników jeszcze trzeba trochę nad nimi popracować :)
Poprawiłem już wyniki wyszukiwań :)
> wolfie o 2008-12-07 15:38 napisał:
> Nowa wyszukiwarka nie wyszukuje filmu: 12:01
> http://fdb.pl/film/7215-12-01
Już powinno być lepiej proszę o dalsze uwagi :)
> sciema o 2008-12-09 10:47 napisał:
> Trochę od tematu…
> Na głównej stronie w zakładce blogi użytkowników gdy mój post jest pierwszy
> widać kod bloga, można coś z tym zrobić?
Postaram się coś z tym zrobić :)
> kikaipik o 2008-12-09 19:24 napisał:
> Jeszcze bym chciał aby wpisany tekst, który zostaje w przeglądarce po
> wyszukaniu, po kliknięciu PPM zaznaczał się cały. Nie trzeba zaznaczać i czyścić
> ręcznie.
>
> Przykład:
>
> http://szukaj.wp.pl/szukaj.html?szukaj=〈=en&Szukaj=Szukaj&z=e&ticaid=16f90
>
coś ten twój przykład mi nie działa. Ale zawsze możesz kliknąć 2 razy i powinien się cały zaznaczyć.
> kikaipik o 2008-12-09 22:40 napisał:
> http://szukaj.wp.pl/szukaj.html?szukaj=〈=en&Szukaj=Szukaj&z=e&ticaid=16f90
> Wklej w wyszukiwarkę słowo —→ klik szukaj.
> słowo lub słowa po wyszukaniu będą zaznaczone kliknij LPM na puste pole żeby
> odznaczyć i wtedy PPM i znowu będzie zaznaczone wtedy można wkleić nowe słowo
> bez wycinania.
> W naszej po kliknięciu i tak zaznaczy się tylko jeden wyraz
Nie wiem u mnie to nie działa (może dlatego, że to tylko pod windowsa? albo pod jakiegoś ie?)
U nas 2 klikniecia zaznaczjaą słowo a 3 całą frazę :P
Wpisałam do wyszukiwarki tytuł filmu "Marley and Me" i okazało się, że takiego filmu nie ma. Nawet jakiegoś zbliżonego.
Jako, że nie byłam pewna jaka dokładnie jest pisownia tego, to zamieniłam "and" na "&". I film się znalazł.
Nie lubię wyszukiwarki, która takich rzeczy nie "kojarzy". Na imdb wyszukiwarka odnalazła film bez względu na pisownię.
Poza tym, czy to pole, do którego się wpisuje musi być takie długie?
Wesołych Świąt!
> Manna o 2008-12-23 16:15 napisał:
> Wpisałam do wyszukiwarki tytuł filmu "Marley and Me" i okazało się, że takiego
> filmu nie ma. Nawet jakiegoś zbliżonego.
>
> Jako, że nie byłam pewna jaka dokładnie jest pisownia tego, to zamieniłam "and"
> na "&". I film się znalazł.
>
> Nie lubię wyszukiwarki, która takich rzeczy nie "kojarzy". Na imdb wyszukiwarka
> odnalazła film bez względu na pisownię.
To faktycznie nie dopatrzenie :) postaram się to naprawić w miarę szybko jednak nie obiecuje, że w tym roku :D
> Poza tym, czy to pole, do którego się wpisuje musi być takie długie?
A w czym to przeszkadza? Przecież wystarczy enter nacisnąć jak się wpisze słowo. Krótsze pole nie najlepiej by wyglądało po prostu.
sam001: dzięki :) staram się jak mogę :P
W ogóle wyszukiwarka ma jakiś problem z &.
wpisuję frazę "Julie & Julia" i nie wynajduje filmu mimo, że jest on w bazie – http://fdb.pl/film/117758-julie-and-julia
> Hsi Nao o 2008-12-24 00:26 napisał:
> W ogóle wyszukiwarka ma jakiś problem z &.
>
> wpisuję frazę "Julie & Julia" i nie wynajduje filmu mimo, że jest on w bazie -
> http://fdb.pl/film/117758-julie-and-julia
Hsi to dlatego, że parser wyszukiwarki już zamienia & na and a indeks jeszcze się nie zaktualizował trochę to potrwa więc cierpliwości :)
Aktualizacja: Już skończyło się :) Proszę testować
coś kiepska ta wyszukiwarka jest. Chcialem znaleźć film "The Taking of Pelham 123" – nie ma, u dosc dziwne wiec szukam samo "Pelham 123" – tez nie ma. wiec szukam jakos na okolo bo chyba taki film musi byc w bazie.
Co sie okazuje? "The Taking of Pelham 1 2 3" przez to ze wpisywalem nez spacji miedzy cyframi filmu mi nie znajdywało. Na filmweb-ie by znalazlo :P
a wiesz, że wystarczyło wpisać jeden wyraz? wpisz "taking" i masz w sugestiach. a tych na filmwebie nie ma.
no ale po co wpisac jakies numery jak mozna samo "pelham" albo nawet "metro" i masz pierwszy wynik. niektorzy to sobie lubia utrudniac zycie…
Edit: a jeszcze z ciekawosci sprawdzilem filmweb. wpisalem "pelham 123" i nic nie znalazlo.
Wyszukiwarka nawala. Po wpisaniu w nią części tytułu wyświetlają się sugerowane tytuły zawierające dane słowo. Jednak po wybraniu któregoś z nich wyskakuje informacja o treści: "Błąd 404: strona której szukasz nie istnieje.". Dopiero po wpisaniu pełnego tytułu poszukiwanego filmu wszystko działa jak należy .
Proszę czekać…