FDB.PL 1179 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Nowy wygląd wiadomości 41
Grzegorz_Derebecki

Witajcie.

Wprowadziliśmy nowy system wiadomości. Cały system został przepisany a wygląd dostosowany do reszty strony. Konsekwentnie staramy się przenieść całą stronę do nowego wyglądu – już nie dużo zostało :)

zapraszam wszystkich do testowania i dzielenia się opiniami :)

srebrny

Bez obrazy ale wygląda to tak jak w notatniku windowsowskim:P wiecej zdjeć przy tych wiadomosciach przydało by sie

Edit :Czesc poświecona redakcij brak mozliwosci wejscia do profilów danych osób nie podczepione linki:PP

Grzegorz_Derebecki

> srebrny o 2009-03-06 12:43 napisał:
> Bez obrazy ale wygląda to tak jak w notatniku windowsowskim:P wiecej zdjeć przy
> tych wiadomosciach przydało by sie

Bo to są wiadomości ze starego systemu. Nie dało się ich już lepiej przekonwertować.

> Edit :Czesc poświecona redakcij brak mozliwosci wejuscia do profilów danych
> osób nie podczepione linki:PP

Tą częścią strony zajmuje się Grzegorz Borowiecki – więc niech on lepiej się wypowie.

Trophy

Wiadomości teraz wyglądają jak wpisy na standardowym blogu. Jeszcze jak tekst jest długi to po prawej jest pusta strona. Chyba, że planujesz coś tam umieścić. Nie podobają mi się też tytuły drukowanymi literami.

Grzegorz_Derebecki

> Trophy o 2009-03-06 14:14 napisał:
> Wiadomości teraz wyglądają jak wpisy na standardowym blogu. Jeszcze jak tekst
> jest długi to po prawej jest pusta strona. Chyba, że planujesz coś tam umieścić.
> Nie podobają mi się też tytuły drukowanymi literami.

Tytuły będą lepiej wyglądać jak wiadomości dostaną zdjęcia i prawidłową długość tekstu pod nimi.

Ps. Co do blogu to akurat takie miałem założenie. Czy standardowego? Zależy co uznamy za standard.

nathalie

A mi się podoba :) Prosto i przejrzyście, co jest wg mnie najważniejsze.

Trophy

Plus za pogrupowanie na różne kategorie newsów :)

Grzegorz_Borowiecki

przede wszystkim w sprawie newsow ktore juz sa na stronie :) jest to archiwum FDB i liczy prawie 8 tys newsow – mielismy do wyboru zostawic je w starym systemie i zaczac wszystko od nowa :) czy przystosowac do nowego wygladu ;) wybralismy to drugie rozwiazanie co ma swoje plusy i minusy – PLUS dorobek redakcji zostal zachowany minus stare newsy nie sa wpelni dostosowane do nowego systemu …

zeby poznac w pelni zalety nowego systemu trzeba troche poczekac i z koejnymi newsami na pewno przekonacie sie co mam na mysli :)

Grzegorz_Derebecki

> centralny o 2009-03-06 17:44 napisał:
> Spoko, spoko ja w każdym bądź razie te swoje newsy zedytuję, bo nie było ich
> sporo chyba 5 napisałem, ale wygląd mi się nie podoba no:( no zobaczymy co
> będzie dalej… szkoda, że te stare archiwum tak kiepsko wygląda po dodaniu tego
> nowego systemu no ale zgadzam się z tym, że szkoda by było gdyby te wszystkie
> newsy miały pójść z dymem, więc dobrze, że zostały zachowane bez względu na
> teraźniejszy wygląd.

centralny i tak dużo zostało w nich pozmieniane. Obrazki są teraz w nowym systemie, pozycje obrazków się zmieniły bo by to źle wygladało. Gdybym zostawił to jak było i tylko przeniósł niusy – gwarantuje ci, że wyglądało by to duuuużo gorzej.

Czudi

Do strony wizualnej trzeba się przyzwyczaić. Może trochę za bardzo rozwleczona i w przypadku jakiegoś felietonu może bardzo rozciągnąć artykuł.
Największy plus za popularne artykuły:
http://wiadomosci.fdb.pl/3152-szybcy-i-wsciekli-4
Tak nikt by się nie dowiedział, że jest nowy koment
jeszcze wyświetlanie komentarzy jest na plus
Zapowiada się dobrze

Ronaldinho

Obecnie wygląda to beznadziejnie, wygląda na podróbę serwisu http://www.popcorner.pl/ z tym, że tam jest ładniej. Dłuższe wiadomości mają pustą prawą stronę, co źle wpływa na ogólny wygląd. Stare newsy powinny zostać w starym systemie, bo pod niego były pisane, każda wiadomość w starym systemie lepiej wygląda.

Filip_Borkowski

nie jest źle,
nie wiem o jakim rozwleczeniu piszę ronaldinho…
moim zdaniem jedyna poprawka to domyślne wyjustowanie tekstu i tyle ;]
pasuje do całości teraz wszystko, więc jest git

nathalie

Niestety niektóre wiadomości się całkiem popsuły:
http://wiadomosci.fdb.pl/7039-zlote-globy-rozdane

Marcin_Moszyk

@nathalie – Poprawiłem globy.

Trophy

Teraz w nowym systemie to wygląda lepiej, tylko nadal po prawej jest sporo pustej bieli.

Trophy

Szkoda tylko, że brałeś przykład z jakiejś innej strony, a nie z własnej koncepcji. Co świeże, jest lepsze.

Marcin_Moszyk

@centralny – Weź nie gadaj bzdur. Wygodne, lepsze? Nie wiem w którym momencie. W starym systemie newsy wyglądały jak wielkie bagno, zwłaszcza gdy było tylko trochę treści, a reszta to wielka przepaść… Teraz jest profesjonalnie, a co najważniejsze wygodnie. Dla nas – piszących – również.

Jest dobrze, będzie jeszcze lepiej.

Trophy

> centralny o 2009-03-07 20:01 napisał:
> No ty jesteś redaktorem więc jak byś mógł powiedzieć cokolwiek złego na temat
> nowego systemu dodawania wiadomości oraz wyglądu. Bzdurnie to gadasz ty;p Mi się
> to nie podoba.

A co to redaktorowi nie wolno wyrazić krytyki? Bo ja nie bardzo rozumiem. Też przez jakiś czas pisałam newsy i jakoś nie mam z tym problemu. Ty myślisz, że tu są jakieś grupy, które piszą coś bo muszą?

Anonimowy

Centralny nie słuchaj Trophy ona nalezy do spisku, wiec za wszelka cene bedzie ci wmawiac ze nie ma żadnego spisku :-)

Marcin_Moszyk

A co myślisz, że ja pochwale wszystkie zmiany na stronie tylko dla tego, że jestem w redakcji? Prace nad tym systemem trwały już dłuższy czas, a część ostatecznego wyglądu i funkcjonalności to pomysły prawie każdego redaktora. Mnie się podoba, jest lepiej i to najważniejsze. Poza tym nikt mi nie narzuca tego co mam pisać ;)

Marcin_Moszyk

> centralny o 2009-03-07 20:43 napisał:
> Trophy ty się tak nie trzep, bo ja nikomu nie zabraniam się wyrażać, każdy ma
> swoje zdanie, to co to ja mam może siedzieć cicho i nie pisać o tym, że mi się
> to nie podoba tak?? Ja już dawno zauważyłem, że nie można się tutaj krytycznie
> rozpisywać na forum bo zaraz kamienie lecą w moją stronę, za to jak się
> wypowiada w samych superlatywach to jest WIELKIE OK!!

Wyrażaj, wyrażaj. Ale bronisz czegoś co było trzeba zmienić. Tamta forma wiadomości po prostu nie wyglądała dobrze. Przez taką dużą ilość miejsca tekst i te brzydko wstawiane zdjęcia nie wyglądały pr0 :P Poza tym od kuchni (dla nas, piszących) to była męczarnia : >

Trophy

> centralny o 2009-03-07 20:43 napisał:
> Trophy ty się tak nie trzep, bo ja nikomu nie zabraniam się wyrażać, każdy ma
> swoje zdanie, to co to ja mam może siedzieć cicho i nie pisać o tym, że mi się
> to nie podoba tak?? Ja już dawno zauważyłem, że nie można się tutaj krytycznie
> rozpisywać na forum bo zaraz kamienie lecą w moją stronę, za to jak się
> wypowiada w samych superlatywach to jest WIELKIE OK!!

Nie, nie, nie. Wyciągasz błędne wnioski z tego co ja piszę. Możesz sobie pisać co chcesz. Niczego Ci nie zabraniam. Tylko denerwuje mnie jedno. Jak zaczynasz coś krytykować, to uważasz, że tylko Ty masz rację i Ci co podzielają Twoją opinie. Więc jak patrze sobie na tę dyskusję, to widzę jedynie coś takiego:
Centralny – Mi się to nie podoba i argumenty
Inny użytkownik – A dla mnie jest ładne
Centralny – Bredzisz i też argumenty

i tak dalej. Podoba mi się, że popierasz się argumentami. Aczkolwiek nie może do Ciebie dotrzeć, że ktoś ma inne zdanie.

Być może ja też wyciągam błędne wnioski. Tego nie wiem. Trudno mi Ciebie zrozumieć.

PS: Minusów w ogóle nie używam jeśli z kimś się nie zgadzam. Raczej tylko wtedy, gdy łamie się regulamin.

Trophy

Faktycznie on pierwszy tak powiedział w tej dyskusji. Gdzieś mi to umknęło. Ale i tak nadal pozostaje przy swoim (być może nie mam racji), że uważasz, że tylko Ty masz rację i trudno Ci to wyperswadować. I szlus :)

Grzegorz_Borowiecki

Spisek :) ktos tutaj poruszyl wazny watek, bo rzeczywiscie spiskujemy i obserwujemy co ludzie i w jakies formie czytaja w necie :) chcialmys, zeby newsy czytalo jak najwiecej osob, komentowalo jak najwiecej osob i zeby najpopularniejsze newsy byly widoczne ;) spisek na razie wychodzi stronie na dobre … co widzimy po aktywnosci … jesli komus to sie nie podoba, to oczywiscie liczmy na tworzcze sugestie … poprzedni wyglad jest juz zamkniety i chociaz nie da sie uniknac porownan, to uwazam ze poprzedni wyglad byl bardzo dobry na pewnym etapie i dwa lata temu, ale obecny sa inne wymagania i uwazam, ze ten bardziej pasuje do 2009 roku …

Trophy

> Grzegorz Borowiecki o 2009-03-08 13:41 napisał:
> … co widzimy po aktywnosci

Na pewno jest lepsza niż kiedyś i będzie się poprawiała z biegiem czasu. Tylko nadal mało osób się udziela, a portal bez aktywnej społeczności jest jak człowiek bez najważniejszej rzeczy, czyli serca.

Nie ma co. Trzeba zacząć się udzielać!

Marcin_Moszyk

> Trophy o 2009-03-08 14:42 napisał:
> Na pewno jest lepsza niż kiedyś i będzie się poprawiała z biegiem czasu. Tylko
> nadal mało osób się udziela, a portal bez aktywnej społeczności jest jak
> człowiek bez najważniejszej rzeczy, czyli serca.
>
> Nie ma co. Trzeba zacząć się udzielać!

Zróbmy konkurs na ilość komentarzy (przy newsach) w skali miesiąca na użytkownika : >

Trophy

> Marcin Moszyk o 2009-03-08 15:23 napisał:
> Zróbmy konkurs na ilość komentarzy (przy newsach) w skali miesiąca na
> użytkownika : >

Może to by i pomogło, ale lepiej nie uzależniać wszystkiego od nagród.
Trzeba chyba znaleźć jakiś inny sposób ;)

srebrny

A linki do osób związanych z redakcja dalej nie podczepione:P Brak mozliwosci powiekszenia zdjec:P

Grzegorz_Borowiecki

> srebrny o 2009-03-09 08:34 napisał:
> A linki do osób związanych z redakcja dalej nie podczepione:P Brak mozliwosci
> powiekszenia zdjec:P

Srebrny no troche cierpliwosci :) wazne, ze wiesz kto jest w redakcji a moze dzieki temu nauczysz sie tez korzystac z wyszukiwarki :) wiec troche jeszcze poczekam … daj znac jak by byly jakies pytania :)

srebrny

Wiesz ze ja lubie piekne dziewczyny ale wpisuje w wyszukiwarke Agnieszka Mucha i pojawia sie uzytkowniczka bez zdjecia:PP a ja bym na ta pania popatrzył:P

Grzegorz_Borowiecki

no wiesz jak Agnieszka bedzie chciala to Ci wysle fotke na maila jak ja poprosisz :) w redakcji najwazniejsze jest jak kto pisze ;) a nie jak wyglada :P

Andrzej_Rogos

Hm, ze strony redakcji systemu starego i nowego nawet nie ma co porównywać. Ten jest lepszy, bardziej intuicyjny, ma wgrane kilka ciekawych i wygodnych zabawek, jak choćby sprawdzanie pisowni, a wiadomo, że to coś, nad czym redakcja wciąż musi pracować.

Natomiast ze strony odbiorcy moim zdaniem wszystko to również wygląda lepiej. Padają jakieś zarzuty, że to zrzyna z Popcornera, ja tego nie widzę aż tak. Strona newsa wygląda teraz bardziej blogowo, ale to podyktowane jest aktualnym trendem bardziej niż chęcią kopiowania z innych portali. Na dodatek kolorystyka ładnie zgrywa się teraz na całym portalu i moim zdaniem wszystko jest in plus.

Jeszcze trochę czasu, trochę poprawek, trochę wprawy redakcji i naprawdę będziemy mieli portal na wysokim poziomie.

Marcin_Moszyk

> srebrny o 2009-03-09 09:08 napisał:
> Wiesz ze ja lubie piekne dziewczyny ale wpisuje w wyszukiwarke Agnieszka Mucha i
> pojawia sie uzytkowniczka bez zdjecia:PP a ja bym na ta pania popatrzył:P

Ja myślę, że Agnieszka jednak nie będzie zainteresowana. Może Filip Borkowski coś podeśle? :D

srebrny

> Marcin Moszyk o 2009-03-09 18:33 napisał:
> Ja myślę, że Agnieszka jednak nie będzie zainteresowana. Może Filip Borkowski
> coś podeśle? :D

Ty wariat nie badz taki kurna wesoly:P

Marcin_Moszyk

> srebrny o 2009-03-09 18:39 napisał:
> Ty wariat nie badz taki kurna wesoly:P

Filip lubi takie sprawy ;>

Filip_Borkowski

Taaaa… Znów jestem szykanowany :(

srebrny

Wiem wiem filip ale ja to po zlosci wysle Marcinowi zdjecie …zdjecie ptaszka chyba hehehe napewno nie bedzie to koliber:P

Czudi

Najpopularniejsze tematy są segregowane ze względu na ilość komentarzy?
Cały czas na pierwszym miejscu jest ten sam temat, który ma 3 posty ostatnio dodane i kilka sprzed roku. Aktualne tematy, które mają więcej "świeżych" komentów nie są wyróżnione A może jest odświeżanie dobowe, ale to raczej niemożliwe i byłoby beż sensu

edit
może chodzi o liczbę wyświetleń, ale raczej nie no bo szybcy i wściekli (artykuł z przed roku) pojawili się na pierwszym miejscu po komentarzu gościa i dalej się utrzymują;)

Czudi

oczekujące i częściowo sprawdzone nie działają w profilu

Błąd 500: wystąpił nieoczekiwany wyjątek.

Lukasz_Jastrzebski

u mnie to samo :+P

Grzegorz_Borowiecki

najpopularniejsze sa wedlug ostatnio czytanych ;) tego newsa pewnie przez google przecyztalo ponad 3000 osob ostatnio …

Grzegorz_Derebecki

> Czudi o 2009-03-13 23:40 napisał:
> oczekujące i częściowo sprawdzone nie działają w profilu
>
> Błąd 500: wystąpił nieoczekiwany wyjątek.

Proszę o odrobinę cierpliwości – poprawie najpóźniej w poniedziałek.

Proszę czekać…