FDB.PL 1179 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Facebook 32
jacks

No i mamy pierwszy skromny tysiączek osób, które kliknęły w "me gusta" :P

Trophy

Miejmy nadzieję, że to nie koniec :)

Czudi

Jak będzie jeszcze zero będzie można mówić o dobrym wyniku;) Jednak do tego czasu facebook może przestać istnieć;p
Ja czekam na pierwszy tysiąc głosów na jeden film. Po pojawieniu się rankingu nieźle ruszyło, ale ostnimi czas ślimaczy się to bardzo. Mocno spadła liczba aktywnych…

Beznickowy

> Czudi o 2011-08-14 10:34 napisał:
> Ja czekam na pierwszy tysiąc głosów a jeden film. Po pojawieniu się rankingu
> nieźle ruszyło, ale ostnimi czas ślimaczy się to bardzo. Mocno spadła liczba
> aktywnych…

Good point.

justangel

A jak dla mnie brakuje dyskusji na temat filmów. Opinie opiniami, ale jakaś żywsza wymiana zdań by się przydała a nie tylko "podobał mi się" albo "daremny". Ale do tego chyba trzeba by reaktywować… mhhhh jak to się zwało…???? Klub Dyskusyjny…. Uciekła mi całkiem nazwa….

Beznickowy

Niestety, ciężko wywołać dyskusję. Choć zdarzały się tutaj naprawdę ciekawe, poparte konkretnymi argumentami i kulturalne wymiany zdań.

justangel

Właśnie o tym mówię: o rzeczowej i popartej argumentami dyskusji, najlepiej na świeżo po filmie.
Przypomniałam sobie: kinematograf FDB.

Redox

Racja. Dawniej wśród znajomych u konkurencji wielu organizowało (a nawet teraz organizuje) zabawy filmowe, w których uczestnicy sami wyłaniają filmy w określonych kategoriach, oglądają w wyznaczonym czasie, a następnie biorą udział w dyskusji. Na fdb jakoś czarno widzę taką inicjatywę, ze względu na małą liczbę stałych aktywnych użytkowników, których wypowiedzi nie ograniczają się do jednego zdania pod filmem. Może w przyszłości można spróbować.

Beznickowy

> Redox o 2011-08-16 20:54 napisał:
> Na fdb jakoś czarno widzę taką inicjatywę, ze względu
> na małą liczbę stałych aktywnych użytkowników, których wypowiedzi nie
> ograniczają się do jednego zdania pod filmem. Może w przyszłości można
> spróbować.

Sęk w tym, że tych aktywnych użytkowników nie przybywa, mimo że nowych użytkowników musiało się pojawić całkiem sporo – co widać po ilości oddanych głosów na filmy.

Trophy

U nas na prawdę można by podyskutować, bo jest tutaj wielu wartościowych i mądrych intelektualnie użytkowników, także jeszcze nie wszystko stracone.

Maciek_Przybyszewski

Niestety mam podobne spotrzeżenia. Rzadko się zdarza, że gdy napiszę opinę o filmie ktoś podejmuje wątek (może za mało otwarte są te opinie), chociaż film ma kilkadziesiąt ocen. Najczęściej, jeżeli już, to ktoś radośnie pisze, jak mogłem dać tak niską ocenę. Gdy ripostuję to albo zapada milczenie, albo (na szczęście rzadko), pojawiają się inwektywy.

Maciek_Przybyszewski

Ja jestem ZA. Myślę, że to fajny pomysł, który ma u nas szansę zaistnieć. Już nawet kilka osób, które miałyby coś konstruktywnego do powiedzenia, a nie tylko: "super film", "polecam", "za…y", to już nieźle. Może zróbmy coś takiego, że załóżmy temat na forum, na którym raz na tydzień (nie każdy ma możliwości czasowe) wybieralibyśmy film, powiedzmy wg jakiegoś klucza (reżyser, aktor, gatunek, tematyka) i w ciągu następnego tygodnia rozmawiali o nim?

Quagmire

A może zamiast tworzyć jakieś wydumane figury komentarzowo-opiniowe po prostu nie bójmy się polemizować :)

Maciek_Przybyszewski

No to polemizujmy :) tylko może wybierzmy jakiś tytuł czy jak bo tak każdy będzie polemizował sam ze sobą o jakimś filmie, a inni nie będą nawet o tym wiedzieli hihi

Beznickowy

Można wprowadzić Tydzień Polemiki. Wybieramy jakiś tytuł – informujemy o nim i zaczynamy debatę na jego forum. Znajdą się ci, którzy go widzieli i oni od razu będą mogli włączyć się do rozmowy o nim, a ci którzy nie widzieli będą mogli w czasie trwania tygodnia obejrzeć go i dołączyć się do dyskusji.

Maciek_Przybyszewski

Całkiem sensowny pomysł, tylko jak wybrać tytuł?

justangel

> Beznickowy o 2011-08-17 18:38 napisał:
> Można wprowadzić Tydzień Polemiki. Wybieramy jakiś tytuł – informujemy o nim i
> zaczynamy debatę na jego forum. Znajdą się ci, którzy go widzieli i oni od razu
> będą mogli włączyć się do rozmowy o nim, a ci którzy nie widzieli będą mogli w
> czasie trwania tygodnia obejrzeć go i dołączyć się do dyskusji.

Bardzo dobry pomysł, mogłaby to być taka trochę reaktywacja kinematografu fdb.
Co do wybierania filmu to chyba sprawdzał się sposób który był na kinematografie. Potrzebna by była tylko jedna chętna osoba która będzie to "ogarniać" i będzie zbierać propozycje od aktywnych użytkowników:)
I jeśli o mnie chodzi możemy od zaraz zaczynać:)

Redox

A co wy na to, by włączyć w te przedsięwzięcie także redakcję? Mógłby pojawić się jakiś artykuł informacyjny o czymś takim. Zawsze frekwencja wyższa i przez to szansa na zaangażowanie większej ilości userów do dyskusji.

Wcześniej zdarzały się takie inicjatywy, w które byli włączona duża liczba użytkowników. Ostatnie to chyba zorganizowane przez Lukasza_N głosowanie na najlepsze filmy z określonych gatunków (biografia i sci-fi).
http://wiadomosci.fdb.pl/11674-najlepsze-biografie-wedlug-fdb-pl#comments

Maciek_Przybyszewski

Słuszna uwaga. Redaktorzy mogliby na pierwszej stronie umieszczać info o polemice, na temat konkretnego filmu. Popieram !!!

Trikster

Redox, wyobraź sobie, że ostatnio chciałem to reaktywować (tzn. ok. miesiąca, dwóch temu), ale okazało się, że nie mam już takich praw. :D

Bardzo chętnie obejrzę polecony film i podyskutuję. Jak kiedyś… Jak za dobrych czasów. ;D

Agnieszka_Chmielewska_Mulka

Wydaje mi się, że wraz ze zmianami w systemie prawa wcześniej nabyte niektórym osobom znikają – ja np. nie mogę obecnie dodawać galerii do filmów :(

Beznickowy

To może niech ktoś poda jakiś tytuł i bierzemy się za oglądanie.

@Lukasz_N, ja też straciłem te prawa, a w wakacje chciałem trochę artykułów popisać.

@Agnieszka_­Chmielewska_­Mulka – ja od jakiegoś czasu próbowałem te prawa uzyskać, ale z tego co mi wiadomo, niedługo dodawanie galerii wejdzie do powszechnego systemu i się trochę w niej zmieni.

Trophy

To co? Może bierzmy się za oglądanie!
Jedyny jaki przychodzi mi na myśl to – http://fdb.pl/film/4112-brazil

miodzik

Cały pomysł dla mnie ma jeszcze inną wymierną korzyść (poza oczywistą z wymiany myśli) – mam w kolekcji ponad 4000 filmów i ze zrozumiałych względów nie byłem dotąd w stanie wszystkich obejrzeć, no i niestety od czasu jak odkryłem HD część filmów, które dawno powinienem już zobaczyć (jak np. Brazil), a które nie wyszły dotąd na BR czeka sobie w kolejce. A teraz mam powód żeby wreszcie sięgnąć po Gilliama :) Na szczęście mam DVD ;)

Maciek_Przybyszewski

Hmmmm dawno nie widziałem i z chęcią sobie przypomnę :)

justangel

To ja dziś sobie zapodam ten filmik:)

justangel

> Trophy o 2011-08-18 15:00 napisał:
> To co? Może bierzmy się za oglądanie!
> Jedyny jaki przychodzi mi na myśl to – http://fdb.pl/film/4112-brazil

No i co, nikt nie oglądał tego filmu poza mną;)?

Trikster

Ja dzisiaj będę oglądał. ;D

Redox

> justangel o 2011-08-24 11:15 napisał:
>
>
> No i co, nikt nie oglądał tego filmu poza mną;)?

Ja też dzisiaj planuję sobie odświeżyć film :)

Beznickowy

Ja się zabieram od paru dni, ale długość filmu i fakt, że nie przepadam za filmami Gilliama trochę mnie zniechęca, ale jutro pewnie po niego sięgnę :)

Trophy

Widzę, że nie tylko ja się nie zabrałam jeszcze za film. Robiłam jedno podejście, ale jakoś spać mi się chciało. :)

justangel

> Trophy o 2011-08-26 16:12 napisał:
> Widzę, że nie tylko ja się nie zabrałam jeszcze za film. Robiłam jedno
> podejście, ale jakoś spać mi się chciało. :)

Mnie się również zbierało na spanie, tyle, że podczas seansu;)

Redox

Dzisiaj dobiliśmy do 2 tysięcy fanów :)

Proszę czekać…