Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Stara zasada, w której mówiono, ze plakat-zdjęcie do odcinka serialu musi mieć wymiar 280×400 jest już nieaktualna. Od teraz można dodawać zdjęcie o różnych wymiarach o ile są zgodne z Poradnikiem dodającego.
Nie mogą to być zdjęcia scenografii, z planu, promocyjne. Muszą zawierać bohatera i najlepiej jakby znajdował się on w środku zdjęcia. System sam dopasuje wtedy plakat do wymagań
@Lamper Czy dalej dodajemy zdjęcie jako plakat odcinka? Zdarza się, że odcinek nie ma u nas dodanych zdjęć poza zdjęciem-plakatem: https://fdb.pl/film/266564-90210-rodzinne-wyjscie-1×3 Nie wspomnę już o jakości niektórych… Dla mnie bez sensu – okropnie to wygląda w programie tv (plakaty i zdjęcia przemieszane): https://fdb.pl/program_tv?country=polska&date=2022-12-22&page=3
@k_malecki Dla mnie to też jest bez sensu, uważam, że powinno się wycofać z zasady możliwości dodawania zdjęć do odcinków, gdy nie ma plakatu odcinka. Lepiej już jak jest w każdym odcinku wyświetlany plakat dla całego serialu.
Ale to jest tylko moje zdanie. Nie jestem specem od multimedii, więc należałoby poczekać na wypowiedzi bardziej doświadczonych weryfikatorów.
@k_malecki @Chemas również bym usunął ta zasadę. Dodałbym ewentualnie zapis, że jak sezon ma swój odrębny plakat to powinno się go dodać do odcinków z tego sezonu co by jasno było widać, że ten odcinek jest z tego sezonu – dobrym przykładem jest tu American Horror Story, gdzie każdy sezon to odrębna historia.
@jacks @k_malecki ten zapis o odrębnym plakacie na sezon to bardzo dobry pomysł. Też właśnie trafiłem na taką sytuację w serialu Beverly Hills, 90210.
Poczekajmy jeszcze na jakieś inne wypowiedzi i jak nie będzie to dokonam zmiany.
@jacks Przy okazji, doradzę się Ciebie o coś. Wspomniany Beverly Hills 90210 (ten stary klasyczny serial) ma u nas dodane plakaty sezonów do głównej strony. Czy będzie nie tak, jak je z głównego profilu usunę a dodam do odcinków z danych sezonów? Tylko, że wtedy trzeba by dodawać osobno do każdego odcinka.
@jacks @Chemas odświeżam temat… Przeglądam teraz odcinki serialu Glee i w widoku odcinków https://fdb.pl/film/217676-glee/episodes ucięte zdjęcia w mojej ocenie nie dodają uroku strony, a sama jakość tych zdjęć też pozostawia wiele do życzenia.
https://fdb.pl/film/271218-glee-new-york-2×22
Mam wrażenie, że to takie kopiowanie rozwiązań z IMDb, tak poprostu dla zasady.
@k_malecki osobiście również nie podobają mi się te zdjęcia-plakaty i jak mam możliwość to bym wymienił, bo usunięcie nie bardzo się spina z aktualnym poradnikiem
@k_malecki @jacks faktycznie, ze to nie ciekawie wygląda. Ja osobiście rzadko dodaje plakaty, ale jak już to na pewno nie plakat-zdjęcie, już nie mówiąc o tym, że miałbym problem ze stwierdzeniem czy nadaje się na plakat. W zasadzie powinno się usunąć ten zapis z poradnika, no ale z drugiej strony jak nie ma normalnego…
A może jeszcze ktoś się wypowie w tej sprawie @Grzegorz_Derebecki @Sweet_Foxy @Kristo @roksana_goly @amondemon76 @fredaser @LadyMoon @Agnieszka_Chmielewska_Mulka @Jankes i inni
@k_malecki zdecydowane NIE dla plakatów w postaci zdjęcia z odcinka… nigdy nie dodaję takich zdjęć na plakat!
@k_malecki nigdy nie dodaję plakatów w postaci zdjęcia z odcinka
@k_malecki Zgadzam się z tym, że lepiej wygląda plakat serialu, niż jakieś zdjęcie z odcinka, a w serialach takich jak American Horor Story, czy Cudotwórcy (gdzie każdy sezon to zamknięta całość) plakat całego sezonu.
@k_malecki, też jestem za tym, żeby w miarę możliwości było estetycznie i spójnie. Na pewno lepszy oryginalny plakat niż zdjęcie. Ale co wtedy, kiedy nie ma plakatu do serialu?
@k_malecki jeśli nie ma żadnego to można dodać, ale jak serial ma plakat to nie dodawałbym zdjęcia do odcinka
@k_malecki Ja zdecydowanie unikam dodawania zdjęć jako plakatu. Plakat to plakat, zdjęcia mają osobną sekcję. Jak nie ma plakatów odcinka to lepiej niech zostają plakaty serialu, wygląda to znacznie estetyczniej. Przy zdjęciach czasami takie "cudaki" się robią z "plakatów", że głowa mała.
@Sweet_Foxy Dla mnie jak serial nie ma plakatu, to powinno być bez plakatu. "Kawałek" zdjęcia, który potencjalnie ma ten plakat zastąpić, zazwyczaj ma niską rozdzielczość i na pewno nie dodaje uroku wszelkim listom czy programowi TV. Skoro filmom, które nie mają plakatów, nie dodajemy zdjęć, to taka sama zasada może dotyczyć odcinków seriali.
@k_malecki, jak tam ustalicie; ja i tak nie dodaję plakatów, więc mnie to ni ziębi, ni grzeje; muszę tylko ewentualnie wiedzieć, co można zaakceptować, a czego nie w weryfikacji.
@k_malecki Też podchodziłem do tego tak jak @Jankes jeśli nie było plakatu to było wstawiane w miarę reprezentatywne zdjęcie ale fakt faktem, że było to nadużywane i często lądowały pierwsze z brzegu zdjęcia
@fredaser Odświeżam temat :-) Mamy możliwość dodawania plakatów do sezonów (co powoli uskuteczniam) i wydaje mi się to dużo lepsze niż dodawanie nic nie wnoszących zdjęć-plakatów do odcinków seriali. Jakość tych zdjęć często jest kiepska, orientacja pionowa zdjęcia nie pomaga. Dodatkowo przemieszanie zdjęć-plakatów odcinków z plakatami(!) filmów w programie tv i na różnych listach nie jest atrakcyjne, pokazuje niekonsekwencję dodających. Chętnie też usunąłbym już te zdjęcia-plakaty, które zostały już dodane. Tym bardziej, że w najnowszych serialach takiej praktyki raczej nie obserwuję.
@k_malecki To ja się z ciekawości spytam, a jak nie ma plakatu głównego do serialu, a są tylko do sezonów, to jak to się wyświetla na głównej stronie? Sytuacja hipotetyczna, ale możliwa.
@Chemas Plakat serialu wyświetla się dla sezonów i odcinków, którym plakatów nie dodano. Plakat sezonu wyświetla się dla odcinków, którym plakatów nie dodano. W drugą stronę to nie działa. Jeśli sezon ma dodany plakat, a serial nie ma, to na stronie głównej plakat się nie wyświetla. W takim wypadku serialowi należałoby oddzielnie dodać plakat (np. jednego z sezonów, jeżeli serial nie ma oddzielnego plakatu). Np. tutaj https://fdb.pl/film/215566-wyposazony/seasons serial ma oddzielny plakat, sezony – każdy ma swój plakat. Odcinki sezonu mają plakat swojego sezonu, ponieważ żaden nie miał oddzielnego plakatu.
Proszę czekać…