HYDE PARK 613 nowy temat
szukaj Kategorie

Nie samym filmem człowiek żyje i tutaj mogą się udzielać wszystkie osoby, które interesują się filmem, ale niekoniecznie chcą o nim rozmawiać.

Moje hobby 61
LakiLou

Z pewnością każdy z nas ma jakieś hobby. W tym oto temacie możecie się nimi podzielić z innymi. Tylko bez oglądania filmów, bo to oczywistość. Alkoholizm również nie wchodzi w grę, bo podobno jest to choroba ;)

Chemas

@LakiLou

Na początku zaznaczę, że już chyba był podobny temat, ale nie ważne. Zawsze warto odświeżyć to niemrawe forum.
Co do hobby, miałem ich masę, za młodziaka oczywiście znaczki (oryginał, którego nikt nie miał był w cenie, serie, które można było kupić na Poczcie Polskiej, a nawet w kioskach ruchu, to nie było to), widokówki, najlepiej nie kupowane gdzieś na miejscu, tylko dostane ze znaczkiem i pieczątką. Był okres opakowań od papierosów (chociaż się ich oczywiście nie paliło), pudełka od zapałek, wszelkiego rodzaju nalepki. Było tego. Moją wielką pasją zawsze były miniaturowe kolejki. Po wagoniki czy lokomotywy jeździło się do większego miasta do tzw. Składnicy Harcerskiej. Dlaczego o tm piszę, mam trochę materiału i próbuję odbudować tą kolekcję. Piękne hobby.
Poza tym, na dzisiejszy dzień, moim hobby jest dodawanie treści filmowych. Zapadłem się w tym całkowicie. Dzisiaj właśnie mam 15 tys. punktów, z czego się bardzo cieszę. Jak byłem na FW, nawet nie myślałem, że jest to tak pasjonujące, a jest.
Podsumowując, mogę powiedzieć, że na dzień dzisiejszy bawienie się uzupełnianiem treści do bazy filmowej najbardziej mnie rajcuje. Poza tym chcę wrócić do kolekcjonowania modeli kolejowych i stworzenia prawdziwej makiety. To by było coś.
Na koniec tej wyczerpującej wypowiedzi dodam, że osobną pasją zawsze była muzyka. Kolekcjonuję całe dyskografie zespołów z bardzo odmiennych stylów muzycznych. Klasyka i nie tylko. Jest tego wiele. Muzyka to moja kolejna pasja. Nie mógłbym bez niej żyć. Swoją drogą dzisiaj w mojej małej mieścinie Złocieniec jest tzw. Święto Drawy. I co mamy na dzisiaj na deser?
Nasz własny produkt, zespół Falkenblues (https://www.youtube.com/watch?v=gN8sR3ScCs4) i na koniec Big Cyc, nie odpuszczę tego.
Pozdrowienia dla wszystkich hobbystów :)

LakiLou

@Chemas Może i był ale nie zauważyłem :)
Za dzieciaka też kolekcjonował, ale nieco inne rzeczy, a mianowicie pokemony czy karty z chipsów. Dużo tego miałem, ale chyba już nic z tego nie zostało. Taka kolekcja lokomotyw i wagoników pewnie fajnie się prezentuje :)
Też od czasu do czasu coś tutaj dodaję, ale raczej takiego bakcyla do tego nie złapałem ;) Trochę czasu chyba to zajmuje?
Oj tak muzyka :) Większość osób raczej nie potrafiło by bez niej żyć ;) Dzień bez niej można zaliczyć do nieudanych. Jedna z moich pasji jest mocno związana właśnie z muzyką, a konkretnie chodzi o grę na gitarze. Grywam sobie od niej od czasu do czasu. Do jakiegoś bardzo dobrego poziomu jeszcze mi daleko, ale wydaje mi się, że nie wychodzi mi to najgorzej, zresztą można odsłuchać moje popisy :D
https://youtu.be/SYO-okLk0WA

Chemas

@LakiLou

Całkiem całkiem brzmienie, podoba mi się. Serio. Poza tym fajna pasja :)
Dopiero co wróciłem z koncertu, bylem pod samą sceną i jeszcze mi w uszach szumi. Ale było super. Niezależnie od tego, czy się komuś podoba taka muzyka i przekaz tekstowy, trzeba im oddać honory, że potrafią zrobić popis sceniczny. Oczywiście mam na myśli Big Cyc. Gardło zdarłem, żeby na koniec zaśpiewali Makumbe, dołożyli jeszcze do tego Balladę o smutnym skinie, chyba mieli to przygotowane na koniec:
https://www.youtube.com/watch?v=5GjXX7bUt5k
I tak cała wiara śpiewała całość, aż w szoku byłem.
Swoją drogą ten nasz miejscowy Falkenblues wypadł super. Tyle, że to same covery.
Generalnie impreza super.
Co do dodawania treści na FDB, wciągnąłem się strasznie :)

LakiLou

@Chemas Cieszę się, że podobało się :) Zgadza się fajna, ale wymagająca trochę cierpliwości. Gdy już coś zaczyna wychodzić to potrafi człowieka wciągnąć niemiłosiernie ;) No i na początku trochę bolesne, bo palce niemiłosiernie bolą od przyciskania strun, ale można do tego przywyknąć.
To widzę, że czas miło spędzony :) Ja jakoś wielkim fanem tego zespołu nie jestem, ale nie mówię, że jest zły. Porządna kapela, ale w moim serduszku specjalnie miejsce zajmują inne ;)
No i git, bo stronka fajna i dobrze, że ktoś przyczynia się do jej rozwoju przy okazji dobrze się przy tym bawiąc :)

@free_dom No, no całkiem fajne hobby :) A jakie kwiaty masz? :) Mnie to za bardzo ogrodnictwo nie rajcuje, ale mam w domu parę kwiatów, głównie storczyki no bo jednak fajniej wtedy w domu jest :) Muzyka to najlepsza pasja pod słońcem ;) Też lubiłem sobie posłuchać muzyki w autobusie do tego jeszcze jakaś dobra książka i jazda zawsze była przyjemniejsza ;) A jakie gatunki muzyczne najbardziej lubisz słuchać?

basjustyna

Ja kupuję [url=http://destylownia.pl/wedliniarstwo/akcesoria-do-wedzarni.html]akcesoria wędliniarskie[/url] i w domowym zaciszu tworzę domowej roboty wędliny. Hobby niecodzienne.

LakiLou

@free_dom No to muszę przyznać, że całkiem fajne kwiatuszki masz :) No kwiatki mają to do siebie, że trochę czasu trzeba im poświęcić, a nawet mimo to nie zawsze wszystko pójdzie po myśli i tylko człowiek się wkurza, że nic z niego nie ma. To życzę wytrwałości przy nich i oby wszystko wypaliło z tymi warzywami i owocami :)
Ja to tak samo, wszystko po trochu. No może oprócz disco polo :D Za tym gatunkiem akurat nie przepadam :D Najbardziej jednak lubię i tym samym najczęściej słucham rocka. Gunsi, Nirvana czy Whitesnake to jest to :) Ja czasami też nie mogę się zebrać do czytanie i tak z 2-3 miesiące potrafię nie mieć ani jednej w ręce :D Ostatnio jednak mnie naszła ochota i sobie czytam "Nawiedzenia. Historie prawdziwe" Jest to zbiór historii o nawiedzeniach, które są związane z cmentarzami. A parę dni temu po raz pierwszy skończyłem Milczenie owiec i była rewelacyjna. Film bardzo dobrze oddał książkę :) Ja akurat wczoraj miałem maraton filmowy, a konkretniej rzecz ujmując zobaczyłem sobie dwie najnowsze części Avengers :) Następny to pewnie jakiś horrorowy sobie zrobię :D

Chemas

@LakiLou

A propos grania na gitarze akustycznie:

https://www.youtube.com/watch?v=9jBhSWINsqo

LakiLou

@Chemas Niezłe, chciałbym tak umieć, ale chyba bardziej takie cuda wolałbym wyczyniać na moim elektryku :D
https://www.youtube.com/watch?v=e5CMmVckATc

@free_dom No fakt, raczej zdążysz do je zużyć ;) Swoją drogą uwielbiam truskawki :D Czyli już niedługo będziesz mogła zacząć uprawę w tej szklarni ;) No raczej nie da się dogodzić.
https://secureservercdn.net/184.168.47.225/f73.7de.myftpupload.com/wp-content/uploads/2018/10/Lawns.jpg
Taki ogród fajnie byłoby mieć ;) W każdym razie mój piesio byłby zadowolony :D

Wcale nie dziwne, a jak najbardziej trafne ;) Wesele bez disco polo to nie wesele. Na każdym zawsze musi grać ;) Mnie się czasem wydaje, że wczoraj to było. Czas niestety leci nieubłaganie. Też mam na półce jeszcze nie przeczytane i zanosi się, że w niedługim czasie jeszcze takich przybędzie, bo już mam na oku parę, które z chęcią sobie zakupię :) Świetny film i wart wracania do niego :) Nie bez przyczyny ma u mnie 10 :) Ja w tv oglądam jedynie programy przyrodnicze jak coś fajnego jest, a tak to nic. Filmy to oglądam np. z HBO go czy innych źródeł ;) Znacznie wygodniejsze to niż oglądanie ich na tv i usypanie na 20 minutowych reklamach :D

Horrory to mój ulubiony gatunek :) Najbardziej lubię jednak te stare z lat 80. Wtedy robili naprawdę świetnie, obecnie już nieco gorzej jest, ale wciąż można trafić na całkiem ciekawy. Ciężko stwierdzić czy prawda to jest. Wszystko zależy od konkretnej osoby. Jedna będzie się bała, a inna nie. Na przykład taka Obecność, która jest nowszym filmem z pewnością jest w stanie wystraszyć parę osób. Mnie natomiast żaden już specjalnie nie jest w stanie przestraszyć. Ostatni raz bałem się gdzieś w 2000-2002 kiedy to oglądałem takie filmy jak Laleczka Chucky, Egzorcysta i Szczęki :D Lubię taką tematykę, ale bardziej preferuję jednak o wampirach i wilkołakach. Do dziś nawet pamiętam, że tak mi się poszczęściło i ustną maturę z polskiego zdawałem o wampirach :D Też bym nie chciał :) Nawet gdyby mi jeszcze zapłacili to nie zamieszkałbym w takim miejscu :)

LakiLou

@free_dom Strasznie dużo roboty z nimi. Zdecydowanie nie dla mnie to zajęcia :D Podziwiam za wytrwałość z tymi kwiatkami ;) A ja akurat w tym roku trochę mniej się ich najadłem. Tak w sumie jakoś wyszło samo. Winogrona też dobre :) Ja akurat dzisiaj sobie brzoskwinie sprawiłem, również je bardzo lubię :)

No trzeba mieć miejsce na książki. Ja póki co na to nie narzekam, bo jeszcze dużo miejsca mam na mojej półeczce :) No nie powiedziałbym, że takie drogie te książki są. Na miesiąc spokojnie sobie można pozwolić na 2-3 książki spokojnie. Nie jest to według mnie zbyt wielki wydatek. Już drożej wychodzi np. kolekcjonowanie winyli ;) Wypożyczanie to jednak nie to samo. Lepiej posiadać swoje własne, bo fajnie się prezentuje, zresztą proszę ;)
https://i.ibb.co/dkNQJ5k/20190808-111847.jpg
Chciałbym tak umieć odpuścić, ale nie umiem niestety albo stety :D

Ja tam zawsze czekam na tą przerwę letnia, bo wtedy można fajnie sobie wyjść na dwór i posiedzieć na słońcu. Uwielbiam to :) Też kiedyś uwielbiałem oglądać te pierwsze Harry Pottery. Na dwóch chyba nawet w kinie byłem :) Do piątki kiedyś widziałem i dopiero w zeszłym roku nadrobiłem resztę. Ostatnie dwie niestety najgorsze były moim zdaniem. No raczej nie będę się śmiać, bo również uwielbiam Kevina, ale już nie oglądam go tak często jak dawniej :) Wolę bardziej wracać do innych filmów takich jak np. Szczęki, Park jurajski.

Gdybym tylko usłyszał jakieś skrzypienie czy inne dziwne dźwięki to zaraz bym się wynosił z takiego domu :D

Szczerosc

@LakiLou

Pływanie. Uwielbiam od dziecka. Aktywny relaks i te sprawy.

Muzyka, a jakże! Muzyka to hobby, zainteresowanie, pasja… jak zwał, tak zwał. Jestem miłośnikiem, sam nie tworzę. Również nie wyobrażam sobie bez niej życia. Jak dobrze, że żyje się w dobie internetu, gdzie dostęp do muzyki jest tak ogromny. Swoją drogą, jaki ten świat jest dziwny! Spośród tylu minusów, jakie wiążą się z internetem, wyłania się tak duży plus. Muzyka obok gier komputerowych zajmuje najwięcej mojego czasu wolnego. Muszę przyznać, że gry chciałbym ograniczyć i zwolniony czas przeznaczyć na zwiedzanie świata, naukę o świecie, aktywizm społeczny, czy też – co wiąże się z tymi dostojnymi rzeczami – literaturę, to czasu spędzonego na słuchanie muzyki wcale nie żałuję. Z filmami już tak nie mam.

Walka z chamstwem i łamaniem przyjętych zasad zachowania w necie. Dla niektórych to może być nietypowe hobby, więc trochę rozwinę wypowiedź. Muszę przyznać, że czuję do tego powołanie i traktuję to trochę jak formę aktywizmu społecznego. Ale nie wiem, czy na miano aktywizmu społecznego taka aktywność zasługuje, więc zaliczam to do swoich hobby. W tym roku skutecznie zgłosiłem do usunięcia co najmniej 2500 wpisów z jednej strony. Te wpisy miały charakter: nienawistny, rasistowski, LGBT-fobiczny, wulgarny, obsceniczny itd. Krótko mówiąc, były nieprzyzwoite lub obraźliwe. Świadomość, że twoje hobby wiąże się z dobrą uczynnością, daje niezłą satysfakcję.

LakiLou

@Szczerosc Najlepsza pora na pływanie to lato, fajnie wtedy można się schłodzić ;)

No i kolejna osoba z muzyczną pasją ;) No fakt internet daję przeogromny dostęp do muzyki i nic tylko cieszyć się z tego powodu. Chociaż moim zdaniem lepiej jej słucha się na winylu. A na żywo to już nawet nie wspomnę. Też kiedyś dużo czasu poświęcałem na gry, ale ostatnimi czasy troszkę to się zmieniło. Częściej zdarza mi się sięgnąć po jakiś ciekawy film bądź książkę zamiast w coś zagrać.

Fakt deczko nietypowe, ale co kto lubi :)

@free_dom Owczarek niemiecki, długowłosy. 9 miesięcy ma moja bestyjka mała :) Też miałem kiedyś kota, ale mimo wszystko wolę jednak psiaki :) Jedyna ich wadą jest to, że krótko żyją, no ale mimo wszystko nie wyobrażam sobie, żeby jakiegoś nie posiadać. Jakoś tak ze zwierzątkiem raźniej jest :)

Zawsze można ograniczyć ich kupowanie i po problemie z kosztem. Zawsze można zrobić sobie jakąś półkę, albo kupić w sklepie i się wtedy znajdzie jakieś miejsce oczywiście jeśli wszystko dobrze się rozplanuje ;) Zgadza się, robi się cieplej :) Ja Harry’ego jeszcze nie przeczytałem :D Są to jedne z tych pozycji, które czekają na swoją kolej. Kojarzę, ale tylko i wyłącznie ze słyszenia.

K-paxa to muszę sobie kiedyś odświeżyć, bo dawno go już nie oglądałem, a chyba był nawet fajny. Oby się udało, bo to będzie udany seans ;) Czara Ognia zostanie najgorszą częścią do momentu kiedy nie zobaczysz dwóch ostatnich czyli Insygnia śmierci ;) Wtedy one zasłużą sobie na to miano ;) Też właśnie uwielbiam Kevina od dzieciaka. Chociaż w tamtych czasach najbardziej lubiłem Godzille oglądać :D Wypożyczalnie non stop były odwiedzane z powodu tej jaszczurki :D W prawdziwym życiu to większość rzeczy, które robią w filmach są niemożliwe. Gdyby starali się jak najdogodniej oddać rzeczywistość to filmy byłby najzwyczajniej w świecie nudne i nieciekawe ;)

Kiedyś to często jeździłem na rowerze, teraz to prawie w ogóle. Wolę sobie na spacery chodzić albo pobiegać, a jak gdzieś dalej wybrać się to autem podjechać :) W sumie to teraz nawet nie mam roweru :D

Mi strach przed ciemnością przeszedł i teraz ją lubię. Nie ma nic lepszego niż puścić sobie w nocy dobry horror i to jeszcze na słuchawkach :D Niezapomniane przeżycia gwarantowane ;D

Proszę czekać…