FDB.PL 1179 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Pytanie dot. atrybutu alternatywna pisownia przy dodawaniu osób 21
Elizabeth_Linton

Co jakiś czas od kilku miesięcy spotyka mnie dziwna sytuacja, mam wrażenie że może być związana ze odświeżeniem poradnika dot. dodawania treści, chodzi mianowicie o typ alternatywny atrybut alternatywna pisownia przy uzupełnianiu danych do osoby. Zdaje się, że przyjęte było dodawanie atrybutu alternatywna pisownia do każdej wersji imienia i nazwiska osoby z obsady chyba, że można było potwierdzić źródłem, że mamy do czynienia z nazwiskiem rodowym albo pseudonimem. Tymczasem jak wspomniałam wyżej od jakiegoś czasu przy dodawaniu typu alternatywnego imienia nazwiska pomijany jest atrybut alternatywna pisownia. O co chodzi?

Sweet_Foxy

@Elizabeth_Linton Nie wiem, o jaki konkretnie przykład chodzi. W poradniku jest napisane: „Alternatywna pisownia – nazwa zapisana w inny sposób, mogąca różnić się od nazwy głównej kolejnością, zdrobnieniami itp.” Chyba tak było i wcześniej. Np. Jan Kowalski i Janek Kowalski to nazwy z alternatywną pisownią. Z kolei Jan Kowalski i Jan Nowak lub Jan Kowalski i Stanisław Kowalski to nazwy alternatywne, ale nie można do nich dodać atrybutu „alternatywna pisownia”.

Chemas

@Elizabeth_Linton muszę zabrać głos, bo poniekąd ja przyczyniłem się do tego postu wczoraj.
@Sweet_Foxy
Ja już tłumaczę o jaki przykład chodzi, przynajmniej jeśli chodzi o mój odrzut
To znaczy nie pamiętam jaka to była nazwa, a spisu odrzutów chyba nie ma, ale generalnie chodziło o całkowicie odmienną nazwę alternatywną, coś właśnie podobnego do Twojego przykładu, tylko zagraniczne nazwisko. Może Elizabeth pamięta.

fredaser

@Elizabeth_Linton Rok temu już pisałaś do mnie prywatną wiadomość w sprawie usunięcia przeze mnie tegoż atrybutu w jednej z Twoich treści. Przytoczyłem wtedy ten sam fragment co @Sweet_Foxy i opisałem to też własnymi słowami, m.in.: że nie każdy inny zapis to pisownia alternatywna.

Elizabeth_Linton

@Sweet_Foxy Chodzi o przykład typu Jan Kowalski i Stanisław Kowalski. No właśnie chyba nie było tak wcześniej, a przynajmniej nie przypominam sobie żeby starzy werzy mieli z tym problem. Ja to czytam tak Alternatywna pisownia – nazwa zapisana np. w inny sposób, mogąca różnić się od nazwy głównej kolejnością, zdrobnieniami itp. Czyli każda nazwa inna od oryginału powinna mieć atrybut pisownia alternatywna. Więc może coś się zmieniło w czasie tworzenia nowego poradnika, w ogóle wiesz kto jest jego autorem.

@Chemas Ty nic nie odrzuciłeś tylko poprawiłeś.

Chemas

@Elizabeth_Linton
Zabiorę jeszcze głos.
Zgadza się, to nie był odrzut, tylko poprawienie. Takich rzeczy bym nie odrzucał. Usunąłem po prostu atrybut.
Jak już pisałem, nie pamiętam osoby, ale podam adekwatny przykład:
https://fdb.pl/osoba/23111-john-belushi
To tak jakbyś chciała uznać Kevin Scott, jako alternatywna pisownia. Z tego co pamiętam to było coś takiego.
Dla mnie alternatywną pisownią względem John Belushi byłoby na przykład (hipotetycznie oczywiście) np.
Johnn Belushi (2 litery n),
Jon Belushi (chociaż i tu bym się zastanawiał, bo jest osobne imię Jon co prawda pisane Ion)
John Beluschi (to dobry przykład alternatywnej pisowni)
Ewentualnie jakieś odwrócenie zapisu.
Ja się nawet zastanawiam, gdy jest zdrobnienie imienia i na ogół nie traktuję tego jako alternatywna pisownia, a już na pewno nie traktuję, gdy jest zupełnie inne imię, czy nazwisko, czy nawet gdy jest dodane dodatkowe imię, na przykład jako skrót jednoliterowy.

Elizabeth_Linton

@Chemas Aha. https://fdb.pl/osoba/23111-john-belushi Wszędzie bym dała alternatywna pisownia, chyba że by jasno pisało, że to np. pseudonim.

fredaser

@Elizabeth_Linton Na pewno odkąd jestem na fdb już tak było, no i właśnie tak jak pisałem wyżej – wyjaśniałem Ci to już rok temu, mogłaś ze mną wtedy podyskutować. To też jeszcze zależy, którzy starzy werzy.
Każda inna nazwa od oryginału – oprócz wiadomych zdrobnień, przestawień itp – to jeśli już nazwa alternatywna ale nie pisownia, pisownia to nie to samo co nazwa – to Ci pisałem parę razy w treściach w komentarzu. Też Ci oczywiście nie odrzucałem treści, tylko usuwałem atrybut jak @Chemas

Elizabeth_Linton

@fredaser Dlatego czekam na komentarz starych werów lub twórcy faq.

fredaser

@Elizabeth_Linton Ok. Moje pytanie o tych starych werów, którzy akceptowali z tym atrybutem nie jest bezzasadne.
Jeśli kiedyś było tak jak piszesz to pewnie był faktycznie też inny zapis w poradniku. Tak jak można się spotkać przy niektórych osobach z atrybutem, którego aktualnie nie ma – nazwisko pełne – które notabene spotkamy raczej przy tych nazwiskach, które są rodowe. Też mała zagwozdka – czy kiedyś był do wyboru taki atrybut ale jeśli tak to dlaczego źle go stosowano, czy samowolka dodających no i też źle sprawdzane.

Chemas

@fredaser

Dodam jeszcze do tego co wymieniłem wyżej, dodatkowe łączniki między nazwiskami czy też imionami lub ich brak, Znaczki diakrytyczne lub ich brak, myślę, że skrót imienia czy zdrobnienie bym zaakceptował, ale sam tak nie uznaję gdy dodaję, ale nie dwie całkowicie odmienne imiona i nazwiska.
Również nie do zaakceptowania jest przeze mnie, gdy jest samo nazwisko (często tak bywa) lub też samo imię, chociaż to już by było dyskusyjne. Ja jednak taką sytuację szybciej uznałbym za pseudonim. Często na kogoś mówi się w skrócie po nazwisku czy po imieniu. Nawet dobrze by było, gdyby taka dyskusja w szerszym gronie się tutaj wywiązała :)

@Elizabeth_Linton

No właśnie, a ja nie, zresztą to co masz na tej karcie aktora, to chyba ja w większości dodawałem.
Z pseudonimem to problem, według mnie musi być udokumentowany źródłem, czasami jest tak, że wydaje mi się, że to pseudonim, ale nie mam pewności i nie daję tego atrybutu, najwyżej daję komentarz odpowiedni i możliwość dodania werowi.

Jeśli by było tak jak Ty to widzisz, to mielibyśmy same alternatywne pisownie i pseudonimy plus jedno nazwisko rodowe. Ja wiem, jak Ty rozumujesz słowo alternatywny, no ale niestety nie zgadzam się z takim podejściem.

Elizabeth_Linton

@fredaser Sprawdziłam zapis w faq w tym przypadku był taki sam, tzn nic tam nie dopisywali nie zmieniali przynajmniej od 2018 roku.

@Chemas Ok.

Sweet_Foxy

@Elizabeth_Linton No ale „Stanisław” to zupełnie inne imię, a nie alternatywna pisownia imienia „Jan”. Tego się chyba nie da inaczej zinterpretować. Pomyśl o swoim imieniu. Czy można je alternatywnie zapisać np. „Hermenegilda”? Czy to jednak osobne imię? :-)

Nie wiem, kto tworzył poradnik na początku, ale obecny chyba jest po prostu przekopiowany ze starej wersji.

@Chemas zdrobnienie jest alternatywną pisownią wg poradnika.

Elizabeth_Linton

@Sweet_Foxy "No ale „Stanisław” to zupełnie inne imię, a nie alternatywna pisownia imienia „Jan”. Tego się chyba nie da inaczej zinterpretować. Pomyśl o swoim imieniu. Czy można je alternatywnie zapisać np. „Hermenegilda”? Czy to jednak osobne imię? :-)"

Masz rację.

Tzn coś tam zmienili bo kiedyś niektórzy użytkownicy dodawali zwierzęta do obsady, a teraz nie można.

Chemas

@Sweet_Foxy

Wiem, ale czasami mam problem ze stwierdzeniem czy jest to zdrobnienie, w imionach jest tyle możliwości, a i jeszcze czasami błędy dochodzą, że są wątpliwości. Jasne, że John i Johny to to samo, lub Robert i Bob itp.

Sweet_Foxy

@Chemas A taki np. Jack? To też może być zdrobnienie od John (albo od James), ale wygląda zupełnie inaczej. :-)

Chemas

@Sweet_Foxy ano właśnie :)
Tu trzeba być bardzo ostrożnym, dlatego ja jak nie jestem pewien, nie daję takiego atrybutu, zawsze ktoś kto wie lepiej może uzupełnić. Przecież przez nie dodanie atrybutu takiego, treść nie jest zaraz do odrzutu ;)

Camizi

To ja od siebie zwrócę przy okazji uwagę na największą durnotę związaną z alternatywnymi nazwami danej osoby, a konkretnie na bezmyślne kopiowaniem tej rubryki z góry na dół z imdb jak leci. Nieważne, czy z atrybutem alternatywnej pisowni, czy bez.

Niech przykładem będzie DiCaprio, który raz na początku kariery w napisach końcowych doczekał się literówki w nazwisku, gdzie zapisano go "Di Caprio" (na imdb zaznacza się wtedy przy danej roli "as (inna pisownia niż standardowa)" i później się to agreguje w alternatywnych nazwach).

A później coś takiego widnieje na fdb jako "Znana również jako". Nie, te osoby nie są znane również pod tymi nazwiskami; po prostu osoba odpowiedzialna za creditsy walnęła byka.

Jeśli nie jesteście czegoś pewni, to tego nie dodawajcie. Nikt wam nie broni czegoś pominąć.

Chemas

@Camizi zgadzam się.
Często widziałem właśnie takie sytuacje. Do końca nie możemy być oczywiście pewni, czy to nie błąd dodawacza w IMDb czy faktycznie gdzieś tam w napisach do filmu czy innych materiałach widniał pod taką nazwą. Dlatego też jak dodaję nazwy alternatywne, a jest ich wiele, dobrze się zastanawiam. Często są ewidentne błędy, wtedy pomijam. Oczywiste jest, że, jeżeli w danym filmie widnieje na liście jako "as", no to taka nazwa być musi.
Idealnie by było wszystkie nazwy wylistowane w IMDb czy innym źródle wygooglować i dodatkowo sprawdzić, czy gdzieś indziej się nie pojawia, oczywiście poza portalami, które kopiują z IMDb, jak FW chociażby.

Sweet_Foxy

@Camizi Popieram, niektóre „nazwy alternatywne” są zupełnie idiotyczne.

Chemas

@Sweet_Foxy no właśnie
Apeluję o uważne dodawanie alternative names. Wiadomo, że nie da się sprawdzić do końca, ale proszę na jaki przykład dzisiaj natrafiłem:

https://www.imdb.com/name/nm0650774/

Sandra Orsolyak-Allen i obok Snadra Orsolyak-Allen

No to na prawdę nie trzeba być geniuszem, żeby nie widzieć, że to zwykła literówka, a jest tego na IMDb masa.

EDIT
Coś mi jednak jeszcze przyszło do głowy. Oczywiste jest, że ewidentne bzdury nie należy dodawać, ale w przypadku wielu nazwisk jest na prawdę wiele interpretacji co do pisowni, że głowa mała. Jedno trzeba przyznać, że jakaś tam liczba alternatywnych nazw ułatwia dodawanie i w ogóle orientowanie się w nazwach, znowuż jednak za duża ich ilość też nie pomaga. trzeba więc znaleźć złoty środek :)
Pozdrawiam wszystkich dodających oraz weryfikujących
Takie tam dzisiejsze przemyślenia u Chemasa :)

Sweet_Foxy

@Chemas Wiele nazw alternatywnych po prostu pozwala się ustrzec dubla. :-)

Proszę czekać…