FDB.PL 1179 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

zamiana kolejności odcinków 9
Marac

Jest sobie serial, w którym odcinek 3 i 4 są zamienione miejscami. Jak to poprawić? Bo gdy wchodzę w edycję odcinków i zamieniam "3" na "4", a linijkę niżej "4" na "3", to do obu edycji wyskakuje błąd: "Odcinek o tym numerze w tym sezonie już istnieje".

fredaser

@Marac Racja, trzeba naokoło wtedy robić. Nie wiem jaki to dokładnie przykład ale można im np. tymczasowo zmienić na jakieś dalsze nieistniejące w danym serialu numery odcinków. Potem po akceptacji zmienić na prawidłowe.

Marac

@fredaser Dzięki za odp.!

Chemas

@Marac Generalnie to jest wielki problem. A szczególnie jeśli chodzi o platformy streamingowe. Już kiedyś taki temat był, jak się zaczynało ze powiązywaniem platform z odcinkami serialu. Niektóre nie dość, że zmieniają kolejność, a my mamy dodane wg. TVdb lub IMDb, to jeszcze potrafią łączyć jak chcą. Nie ma na to rozwiązania. niestety. Bo przecież nie będziemy co chwilę zmieniać kolejności, jakaś podstawa musi być. Tym bardziej, że niektóre seriale puszcza kilka platform i czasami mają różne numeracje odcinków. Coś o tym wiem, jak również kolega amondemon.

Marac

@Chemas No to nieźle… W tej konkretnej sprawie miałem akurat solidne argumenty za tym, że kolejność powinna być inna. I weryfikatorzy się zgodzili, bo zamiana przeszła. Ale będę miał w pamięci, żeby nie próbować zmieniać jak tylko gdzieś zobaczę inną kolejność.

Chemas

@Marac Nie no spoko, jak są konkretne argumenty, to sprawa jest do sprawdzenia. Takie serwisy jak The TvDB, już nie wspomnę o IMDb, czy innych nie są alfą i omegą. Najlepiej przy serialach korzystać z wielu źródeł. Z mojego doświadczenia tvdb jest najlepsze. Na pewno platforma nie jest dobrym źródłem. Noże być jako opis dystrybutora, ale strasznie mieszają z kolejnością odcinków. Łączą itp. Pewnie kwestia edycji tego na platformie.

P.S. Nawet potrafią poprzenosić do innych sezonów.
A już o roku produkcji to nawet nie chcę wspominać.

Marac

@Chemas A z punktu widzenia kogoś, kto tylko sobie ocenia, to jest jakiś powód, żeby seriale oceniać na TvDB zamiast na IMDB?

Chemas

@Marac A tego to ja nie wiem niestety. Ja piszę tylko o źródłach, a oceniam tylko na FDB

pcela

Jeżeli chodzi o nr odcinków seriali, to IMDB bazuje zazwyczaj na kolejności odcinków w USA. Do tego nie obsługują oni odcinków specjalnych. TVDb bazuje zazwyczaj na nr z kraju pierwszej emisji (choć bywają wyjątki, trzeba zwracać uwagę czy nie ma jakichś notatek).

Chemas

@pcela dlatego zawsze uważałem i będę uważał, że co do seriali warto sprawdzać na tvdb dodatkowo.

Proszę czekać…