Odkryj smakowity świat kuchni z regionu Chaoshan, poznaj jej niezwykłe składniki i posłuchaj opowieści ludzi, którzy są jej mistrzami.
Odcinki 40 dodaj odcinek
Sezony
Lata
W regionie Chaoshan oliwki są konserwowane na przeróżne sposoby i wykorzystywane w rozmaitych daniach, nawet w sokach owocowych i zupach mięsnych.
Kway teow, czyli makaron ryżowy, to podstawowy produkt spożywczy w regionie Chaoshan. Można go usmażyć w głębokim oleju albo owinąć nim pyszne nadzienie.
Czosnek. Kolendra. Papryka chili. Potrawy z marynowanym surowym krabem smakują inaczej w Puning , a inaczej w Shantou, ale zawsze są świeże i pyszne.
Cynamon, anyż i alpinia to przyprawy dodawane do chaoshańskiej solanki — kluczowego składnika potraw z duszonych podrobów, gęsiej głowy i gorącego kociołka.
Dawno temu imigranci z dalekiej północy przywieźli do regionu Chaoshan soję. Dziś pasta z jej ziaren jest składnikiem wielu potraw, np. ze szpinakiem albo rybą na parze.
Mieszkańcy regionu Chaoshan od dawna są zdania, że marynowana rzodkiew doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu dań, np. żeberek albo smażonych kalmarów.
Aby nadać potrawom smak umami i morza, wystarczy dodać do nich trochę wodorostów. Można usmażyć algi na patelni albo w głębokim tłuszczu, upiec je lub posypać nimi zupę.
Gotowane na parze, marynowane, smażone, grillowane lub suszone. Ostrygi — klasyczny składnik kuchni regionu Chaoshan w Jingzhou jest przyrządzany zgodnie z tradycją.
Ten regionalny produkt — pomarańczę Chaozhou — można usmażyć w głębokim tłuszczu albo zakonserwować i zrobić z niego słodycze, a skórkę wykorzystać jako przyprawę.
Zgodnie z tradycją ludu Hakka liście herbaty gotuje się ze świeżymi ziołami i mieli z sezamem lub orzeszkami ziemnymi. Tak powstaje aromatyczny napój lei cha.
Czosnek, tłuszcz, likier i pasta ze sfermentowanej fasoli. Wypiekane zgodnie z tradycją ciasto z tofu to pełnia smaków i całe wieki historii.
Przed pokrojeniem najlepszej wołowiny rzeźnicy z regionu Chaoshan zawsze ostrzą swoje noże. Te soczyste, delikatne kawałki mięsa trafiają do gorącego kociołka.
Kucharze z regionu Chaoshan spędzają długie godziny, doskonaląc tradycyjną technikę wyrobu klopsików, by uzyskać idealną konsystencję i doskonały smak.
Yu sheng (świeżo pokrojona surowa ryba) to przysmak o długiej tradycji w regionie Chaoshan. Podaje się ją z warzywami i sosem do maczania.
Solone, gotowane i suszone w bambusowych koszach makrele to jedne z owoców morza, z których można przyrządzić smakowite, aromatyczne i proste danie główne.
Niezastąpiony w kuchni regionu Chaoshan sos rybny tradycyjnie powstaje z solonych i sfermentowanych śledzi hilsa, jednak pojawiły się już nowe metody jego produkcji.
W regionie Chaoshan jaszczurniki filetuje się i przerabia na surimi (pastę rybną). To uniwersalny składnik wielu potraw o wyjątkowo gładkiej konsystencji.
bierane u wybrzeży wyspy Nan’ao małże to letni przysmak, który można przyrządzić z bazylią, dodać do nadzienia do sajgonek albo do smażonego ryżu.
Alpinia została dawno temu przywieziona do regionu Chaoshan z Azji Południowo-Wschodniej. Ta przyprawa sprawia, że dania z kurczaka i jagnięciny wyśmienicie pachną.
Znany z doskonałego smaku i wartości odżywczych chiński serdecznik można zblanszować i dodać do zupy albo zjeść na śniadanie.
Więcej informacji

Ogólne

Czy wiesz, że?

  • Ciekawostki
  • Wpadki
  • Pressbooki
  • Powiązane
  • Ścieżka dźwiękowa

Fabuła

Multimedia

Pozostałe

Proszę czekać…