Junnan często kojarzy się z produktami mlecznymi, takimi jak rushan z Dali, czyli ser w cienkich plastrach, który można podsmażyć, grillować lub polać miodem.
Qiyou to olej pozyskiwany z owoców sumaka lakowego. Dodaje się go do gotowanych jajek, kleiku ryżowego, potrawki wieprzowej, pieczonego kurczaka czy nawet larw pszczoły.
Marynowaną szynkę z Xuanwei można podawać w plastrach, gotować na parze, przyrządzać z jajkami lub dusić. Dodaje się ją również do farszu ciasteczek księżycowych.
Zasolony i podsuszony mniszek lekarski jest marynowany i smażony z wieprzowiną, której nadaje kwaśnego smaku. Dodaje się go również do potrawki z rzodkwi japońskiej.
Kwaśne owoce, takie jak cytryna czy kwaśna papaja, wyostrzają apetyt. Są także doskonałym dodatkiem do kurczaka, karpia lub sosu, którym polewa się krewetki.
Zha to tradycyjne danie stanowiące połączenie fermentowanych warzyw, mięsa i ryżu lub makaronu. Przygotowuje się je według starych receptur i podaje jako przystawkę.