Filozofia od dawna postrzega kwestię konsumpcji mięsa jako problem etyczny. Peter Singer, profesor etyki w Princeton, wyjaśnia dlaczego powinniśmy uwzględniać uczucia zwierząt w naszych wyborach etycznych. Sara Hintze jest badaczką dobrostanu zwierząt. Bada ona emocje zwierząt hodowlanych. Okazuje się, że świnie mają… zobacz więcej
Filozofia od dawna postrzega kwestię konsumpcji mięsa jako problem etyczny. Peter Singer, profesor etyki w Princeton, wyjaśnia dlaczego powinniśmy uwzględniać uczucia zwierząt w naszych wyborach etycznych. Sara Hintze jest badaczką dobrostanu zwierząt. Bada ona emocje zwierząt hodowlanych. Okazuje się, że świnie mają zaskakująco ludzkie emocje. Biolog ewolucyjny, Jon Mallatt, zajmuje się dokładnie granicą między świadomym światem zwierząt i nieświadomym światem roślin. Odpowiada on na pytanie jak to się stało, że zwierzęta zaczęły się wzajemnie zjadać. Dan Shahar to jeden z niewielu filozofów, którzy etycznie bronią spożycia mięsa. Jego argumentacja jest taka, że bez względu na to jakie jest nasze menu, powinniśmy sobie zadać pytanie: jakie jeszcze inne problemy świata powinniśmy się starać rozwiązać. Gary Francione, profesor prawa i filozofii, dowodzi, iż tak długo, jak zwierzęta są prawnie uznawane jako własność, tak długo ustawa o ochronie praw zwierząt pozostanie w dużym stopniu martwym zapisem. Lemiur
Ta strona powstała dzięki ludziom takim jak Ty. Każdy zarejestrowany użytkownik ma możliwość uzupełniania informacji
o filmie.
Poniżej przedstawiamy listę autorów dla tego filmu:
Ogólne
Czy wiesz, że?
Pozostałe
Proszę czekać…